Elvetia prelungeste pana in 2014 restrictiile pe piata muncii pentru romani

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 14:19
2215 citiri
Elvetia prelungeste pana in 2014 restrictiile pe piata muncii pentru romani
Foto: Romania Libera

Consiliul federal al Elvetiei a decis ca, pentru romani si bulgari, accesul pe piata muncii va continua sa fie restrans pana la 31 mai 2014, tara folosind astfel dreptul ce i se acorda prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulatii a persoanelor, incheiat cu UE.

In urma deciziei, muncitorii salariati si cei care presteaza servicii in anumite sectoare - peisagistica, constructii, curatenie si securitate - vor continua sa fie supusi acestui regim de tranzitie pana la 31 mai 2014. Muncitorii independenti vor beneficia de libera circulatie completa de la 1 iunie 2011, au anuntat autoritatile.

De la 1 iunie 2009, romanii si bulgarii beneficiaza de acordul asupra liberei circulatii a persoanelor incheiat in 1999 cu UE, precum si cu statele membre. Conform acordului, partile au posibilitatea de a mentine cu titlu temporar restrictii nationale asupra accesului pe piata muncii pe o durata maxima de sapte ani. Prima prelungire, de care Elvetia face uz acum, nu trebuie sa fie motivata.

In caz de perturbari grave sau amenintari de perturbari grave pe pietele lor de munca, statele din UE au posbilitatea de a prelungiri perioada de tranzitie cu inca doi ani. Si Elvetia dispune de aceasta optiune: ar putea, in mai 2014, sa prelungeasca perioada de tranzitie pana in mai 2016.

In primul an de aplicare a perioadei de tranzitie (iunie 2009-iunie 2010), cotele fixate in acord au fost total atinse pentru sederile de lunga durata (362 unitati la dispozitie). Cu privire la unitatile pentru autorizatiile de sedere pe durata scurta, 90% dintre ele au fost solicitate (3.620). Pentru al doilea an (iunie 2010-iunie 2011), previziunile arata o atingere a cotelor, atat pentru autorizatiile de scurta durata, cat si pentru cele de lunga durata. Cererea de mana de lucru din Romania si Bulgaria este mare in sectorul servicii (76% dintre autorizatii).

La 31 decembrie 2010, 8.690 de cetateni romani si bulgari se aflau in Elvetia pe durata lunga. Comparativ cu sfarsitul lui 2009, numarul a crescut cu 17,5%. La sfarsitul lui 2010, 1.912 persoane aveau permis de sedere pe durata sub un an, cu 700 de persoane mai mult decat la sfarsitul lui 2009.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Elvetia restrictii piata muncii, #muncitori romani bulgari , #locuri munca Elvetia