Europarlamentari romani, despre referendumul din Elvetia legat de imigratie - Va crea un precedent periculos?

Marti, 11 Februarie 2014, ora 20:01
3013 citiri
Europarlamentari romani, despre referendumul din Elvetia legat de imigratie - Va crea un precedent periculos?
Foto: independent.co.uk

Europarlamentarii romani considera ca trebuie luate masuri in ceea ce priveste imigrantii, pentru ca referendumul din Elvetia pe aceasta tema sa nu se transforme intr-un precedent periculos.

La finalul saptamanii trecute, locuitorii celor 26 de cantoane au votat in proportie de 50,3% pentru impunerea unor limite in ceea ce priveste accesul strainilor in tara lor.

Guvernul de la Berna a anuntat ca rezultatul referendumului trebuie pus in aplicare cat mai curand.

"Cetatenii elvetieni au acceptat initiativa populara si s-au pronuntat pentru o schimbare a sistemului elvetian" in domeniu, a afirmat ministrul Justitiei, Simonetta Sommaruga, relateaza AFP. Textul prevede "limitarea imigratiei prin stabilirea de plafoane si contingente", a intarit oficialul.

Insa europarlamentarii romani considera ca rezultatul referendumului transmite semnale negative in intreaga Europa, in ciuda faptului ca aceasta tara nu apartine blocului comunitar, dar exista numeroase acorduri intre cele doua parti.

Elvetia nu mai vrea imigranti si cutremura UE - Ce masuri poate lua Romania

Social-democrata Corina Cretu condamna utilizarea imigrantilor ca un instrument politic.

"Este dezamagitoare acumularea de capital politic a unor astfel de formatiuni, cu atat mai mult cu cat acest lucru se intampla in Elvetia, una din cele mai prospere state europene. Dupa o analiza responsabila si serioasa, va trebui ca Uniunea Europeana sa decida asupra modului in care va colabora cu Elvetia, tinand cont de faptul ca rezultatul referendumului se afla in contradictie cu principiul liberei circulatii", a spus europarlamentarul PSD Corina Cretu pentru Ziare.com.

Similar, democrat-liberalul Petru Luhan considera ca este regretabil faptul ca o tara ca Elvetia, in care unul din cinci angajati este strain, vrea sa limiteze accesul pe piata muncii pentru cetatenii UE, iar aplicarea referendumului va fi un pas mare inapoi pentru aceasta tara.

Pe de alta parte, el considera ca votul face parte din procesul democratic, pe care institutiile europene il respecta. Insa problema este ca Elvetia nu poate impune unilateral restrictii pentru cetatenii europeni, fara ca cetatenii elvetieni sa nu aiba parte de acelasi tratament.

"Cred ca Uniunea Europeana va negocia dur in aceasta privinta cu autoritatile elvetiene, intrucat libera circulatie face parte dintr-un pachet mai amplu negociat intre cele doua parti. Nu pot sa nu remarc faptul ca asistam nu doar la cresterea in popularitate a partidelor extremiste, ci si la diseminarea euro-scepticismului in randul cetatenilor", a apreciat Petru Luhan, europarlamentar PDL, pentru Ziare.com.

Corina Cretu a aratat si ca efectele negative se vor resimti cel mai puternic asupra Elvetiei, pentru ca isi inchide portile in fata diferitelor oportunitati pe care le aduc imigrantii. Mai mult, opinia publica a fost scindata acolo, iar avand in vedere ca "se leapada" de una dintre valorile UE, acest lucru "nu face cinste Elvetiei", mai sustine europarlamentarul PSD.

Imigrantii romani

Petru Luhan sustine ca Uniunea Europeana nu va tolera o limitare a liberei circulatii, "fie ca vorbim de romani, bulgari sau orice alt cetatean al Uniunii".

"Politicienii demagogi incearca sa isi faca campanie pe spatele tarilor mai slab dezvoltate, fara a avea vreun studiu care sa le sustina acuzatiile alarmiste. Toate studiile indica ca emigrantii europeni nu sunt o povara pentru economia statelor in care se stabilesc, ci, din contra, ei participa in mod activ la dezvoltarea economiei.

Libera circulatie este un drept fundamental al Uniunii Europene, pe baza caruia a fost cladit succesul blocului comunitar", a amintit Petru Luhan.

O alta problema o reprezinta alegerile europarlamentare din luna mai, care vor da sansa partidelor xenofobe din toate tarile europene sa lanseze diferite mesaje populiste prin care sa capteze electoratul nemultumit din Europa.

"Cred, insa, ca aceste manifestari si-au atins limitele in ceea ce priveste sprijinul popular. Iar asta pentru ca solutiile propuse de politicienii radicali sunt lipsite de consistenta, iar cetatenii incep sa constientizeze acest lucru. Tocmai in acest sens, este important ca noi, reprezentantii partidelor moderate, indiferent de tara pe care o reprezentam, sa explicam in continuare care sunt beneficiile liberei circulatii si sa aratam ca limitarea acesteia este o greseala", a aratat Corina Cretu.

Ce trebuie sa faca Romania

Romania sa analizeze atent rezultatul referendumului din Elvetia si, impreuna cu celelalte state europene, sa decida asupra celui mai bun raspuns, sustin europarlamentarii contactati de Ziare.com.

"Cred ca trebuie sa folosim toate parghiile pe care ni le pune la dispozitie campania electorala pentru a disemina informatii cu privire la beneficiile liberei circulatii in Europa, astfel incat cazul Elvetiei sa nu se transforme intr-un precedent periculos. Si, desigur, ca europarlamentari romani, va trebui sa aparam si pe mai departe interesele Romaniei si ale Europei, tocmai pentru ca astfel de atitudini sa fie evitate pe viitor", a mentionat Corina Cretu.

Mai mult, Petru Luhan a facut un apel catre Guvernul de la Bucuresti, pentru a lua urgent atitudine fata de discriminarea romanilor din strainatate.

"Este de datoria lor sa apere drepturile romanilor din diaspora, iar coalitia USL nu pare sa fie interesata de drepturile romanilor din UE. I-am solicitat de doua ori ministrului afacerilor externe Titus Corlatean sa mearga la Londra pentru a dezamorsa criza anti-romaneasca", a subliniat europarlamentarul PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#europarlamentari romani referendum Elvetia, #rezultate referendum Elvetia, #imigranti referendum Elvetia, #romani Elvetia, #imigranti romani Elvetia , #locuri munca Elvetia