Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tara fara someri unde se gaseste usor un job

Joi, 01 August 2013, ora 22:56
11636 citiri
Tara fara someri unde se gaseste usor un job
Foto: Artline

Cifrele oficiale arata ca somajul din Elvetia s-a situat in ultima perioada la nivel de 3%, ceea ce ne permite sa-l apreciem ca aproape inexistent.

Situatia are multe explicatii, dar trei dintre acestea ar putea sluji ca lectie pentru alte state europene, unde somajul a ajuns principala povara economica a bugetelor - noteaza La Tribune.

O formula liberala

Prima explicatie: invatamantul in Elvetia nu impinge tineretul spre bacalaureatul teoretic, capabil sa produca adevarate cohorte de "calificati", incapabili sa-si gaseasca un loc in industrie.

Prin educatia lor, tinerii sunt orientati de timpuriu spre optiunea lor profesionala, iar daca s-au fixat in zona teoretica, nu se exclude si o alta formare profesionala alternativa, in paralel.

A doua explicatie. Elvetia este o tara liberala nu in sensul politicianist al cuvantului, ci in sensul cel mai pragmatic. Exista o totala libertate atat la angajare, cat si la concediere.

A impune angajatorului normative stranse atunci cand isi concediaza angajatul inseamna a-l incuraja pe acesta din urma la o anumita indolenta, el considerandu-se in permanenta sub tutela protectiei sociale si a drepturilor sale infailibile.

Asemenea protectie isi are locul intr-o tara unde angajatul concediat risca sa nu-si gaseasca usor alt post. In Elvetia, piata muncii functioneaza ceas si nu exista situatii cand ar putea fi avantajati angajatorii sau, dimpotriva, angajatii. Ca urmare, solicitantul licentiat isi poate gasi rapid un nou loc de munca.

Un salariu mediu de invidiat

A treia explicatie. Taxele si impozitele aplicate asupra salariilor se situeaza in Elvetia la nivel de 25%, cam cat a treia parte din cele aplicate in Franta sau Italia (80%). In aceste conditii, niciun patron nu risca sa faca angajari la negru si niciun angajat nu accepta sa lucreze in ascuns, lipsindu-se de drepturi.

Nu trebuie sa facem un secret din faptul ca in numeroase tari europene - la noi poate chiar mai mult decat la altii - somajul declarat in statistici ii include in buna masura si pe unii din cei care realizeaza venituri ocazionale sau chiar permanente, fara contract de munca si deci fara plata impozitelor.

Adoptand politica taxelor si impozitelor reduse, Elvetia a reusit pe de o parte sa elimine orice tentatie de evaziune fiscala, iar pe de alta parte sa permita o mai buna retribuire a muncii prin cresterea salariului net.

In aceste conditii, salariul mediu brut este de 6.000 franci elvetieni, iar cel net de 4.761 franci, respectiv cca. 4.000 euro. Legea nu stabileste un salariu minim garantat, considerandu-se ca acesta n-are sens acolo unde piata muncii functioneaza fara sincope, iar solicitantul isi poate gasi oricand un alt angajament, la nevoie.

Prea mult concediu strica

In afara criteriilor de mai sus insa, trebuie sa tinem seama si de faptul ca Elvetia este campioana stabilitatii fortelor de munca. Secretul acestei performante provine din specializarea stricta a sectoarelor industriale, ceea ce a permis implicit specializari profesionale pe masura.

Fireste, cine vorbeste de profesii in Elvetia, se gandeste indeosebi la ceasornice, dar industria elvetiana s-a impus prin calitatea si fiabilitatea produselor, in numeroase alte zone: masini-unelte, industria farmaceutica, calculatoare, componente de precizie chiar si pentru tehnica spatiala.

Poate sa para neasteptat, dar nu bancile reprezinta forta economiei elvetiene, ci industria. Ea este in cele din urma o sursa si pentru stabilitatea bancara, care nu poate fi conceputa ca segment izolat decat in unele economii cu evolutie riscanta sau falsa, cum sunt faimoasele paradisuri fiscale.

In ultima vreme, expertii au apreciat ca nivelul scazut al somajului in tara cantoanelor are explicatii si pe fond emotiv, prin respectul cetatenilor in raport cu munca.

Poate n-ar fi lipsit de semnificatie sa ne amintim faptul ca, dupa ce sindicatele elvetiene propusesera prelungirea concediului de odihna anual de la 4 saptamani la 6 saptamani, propunerea a fost respinsa prin vot chiar de angajati.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#salariu mediu, #salarizare Elvetia, #salariu minim locuri munca , #locuri munca Elvetia