Financial Times: Germania prospera se teme de costurile aferente imigrantilor romani si bulgari

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 10:51
3153 citiri
Financial Times: Germania prospera se teme de costurile aferente imigrantilor romani si bulgari
Foto: Arhiva

In fiecare an, Germania a integrat sute de mii de muncitori straini, inclusiv un numar mare de imigranti cu o calificare inalta, care ocupa joburi cruciale in fabrici, birouri si clinici.

Insa libertatea de miscare garantata de Uniunea Europeana le permite imigrantilor sa aplice si pentru cele care necesita studii la nivel mediu.

Dezbaterea in cea mai mare economie de pe continent pe acest subiect nu are insa "otrava politica" prezenta in Marea Britanie, scrie Financial Times.

Avand in vedere ca PIB-ul creste, iar nativii imbatranesc, Germania are nevoie de imigranti. Totusi, populatia este ingrijorata ca romanii si bulgarii, carora li s-a ridicat restrictiile de munca la 1 ianuarie, vor veni sa isi caute de munca in vestul Europei, in numar mare.

Intr-un discurs tinut in Parlamentul Germaniei, Bundestag, cancelarul Angela Merkel a precizat ca tara pe care o conduce ar trebui sa beneficieze de libertatea de miscare din UE, insa trebuie sa fie atenta la eventualele abuzuri.

"De teama de a nu adopta retorica nazista, politicienii isi aleg cu atentie cuvintele. Insa avand in vedere ca alegerile europarlamentare bat la usa, ei simt si mai mult ingrijorarile legate de migratie", se arata in articolul citat.

Mai mult, presedintele tarii, Joachim Gauck, a precizat, luna trecuta, ca "este gresit si periculos sa sugeram ca imigrantii ne fac rau, ne fura locurile de munca sau ca pun in pericol sistemul de ajutoare sociale".

Insa ea ar putea fi sursa unor probleme "pe care corectitudinea politica nu ne poate opri sa le semnalam", potrivit lui Joachim Gauck.

In 2012, Germania a atras un milion de imigranti, un numar destul de mic comparativ cu populatia totala, de 80 de milioane de locuitori. Totusi, 19% dintre populatie este nascuta in strainatate.

Romanii si bulgarii care locuiesc in aceasta tara, in ciuda posibilitatii ca numarul lor sa creasca in 2014, sunt aproape neglijabili in comparatie cu turcii, polonezii si cu cei din statele care au format Iugoslavia.

IW, un reputat institut economic german, a publicat un raport in care se arata ca imigrantii au ajutat economia, societatea si statul, deoarece sunt mai tineri ca nativii si mai bine calificati. De exemplu, 29 la suta dintre straini au diplome universare, in timp ce germanii - 19%.

Mai mult, patronatele si sindicatele au precizat ca temerile legate de turismul social sunt nefondate.

Pro si contra romanilor

Multe voci din Germania, in frunte cu politicienii conservatori din Uniunea Crestin-Sociala (CSU), sunt impotriva romanilor si bulgarilor.

Presa externa: Discutii aprinse despre imigrantii romani in Germania - Turism social, termenul anului 2013

Totusi, Ulrich Maly, presedintele Uniunii Comunelor Germane (UCG), a spus ca "dramatizarea" problemei imigratiei se transforma intr-un "fenomen de amploare" si ii asociaza pe toti romanii si bulgarii cu "migrantii saraci" care "fraudeaza sistemul social".

Potrivit unui raport al Agentiei Federale a Muncii (BA), aproape 60% dintre cei 368.000 de romani si bulgari care s-au mutat in Germania in 2013 au un loc de munca. Iar teama ca imigrantii est-europeni vor "parazita" sistemul ajutoarelor sociale este neintemeiata: doar 10% din aceasta populatie beneficiaza de alocatia sociala minimala Hartz IV.

Mai mult, cu o rata a somajului de 7,4%, procentajul romanilor si bulgarilor fara loc de munca este mai mic decat in cazul populatiei locale (7,7%) si cu atat mai putin comparativ cu totalul populatiei straine din Germania (16,2%).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#probleme imigranti romani Germania, #probleme romani Germania, #romani Germania, #imigranti romani Germania , #locuri munca Germania