Germania permite partial accesul romanilor pe piata muncii - vezi cine beneficiaza

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 20:49
10577 citiri
Germania permite partial accesul romanilor pe piata muncii - vezi cine beneficiaza

Romanii absolventi de facultate care cer un loc de munca potrivit pregatirii lor, persoanele care incep o pregatire profesionala intr-o intreprindere si cei care acceseaza locuri de munca sezoniere nu vor mai avea nevoie de permis de munca pentru Germania incepand din 2012.

Aceste masuri au fost decise de Guvernul federal de la Berlin, miercuri, si au ca scop inlesnirea accesului fortei calificate de munca din Romania pe piata muncii din Germania, informeaza un comunicat al ambasadei Germaniei la Bucuresti.

Astfel, incepand de anul viitor, nu va mai fi nevoie de permisul de munca obligatoriu pentru urmatoarele categorii: absolventii de facultate care solicita un loc de munca corespunzator pregatirii lor; persoanele care vor incepe o pregatire profesionala intr-o intreprindere si persoanele care acceseaza locuri de munca sezoniere.

Totodata, in cazul locurilor de munca in care pregatirea si calificarea profesionala este una standardizata a fost exclusa verificarea prioritatii. Prin urmare, nu se va mai verifica, mai intai, daca pentru acel loc de munca exista, in Germania, o persoana in cautarea unui loc de munca.

"Incepand cu 2012 va fi mult mai usor pentru romani sa lucreze in Germania. Un numar mai mare de forta de munca - forta de munca cu o inalta calificare, ucenici si muncitori sezonieri - nu vor mai avea nevoie de un permis de munca in Germania. Interdictii privind libera circulatie a fortei de munca pentru romani vor continua, insa, sa existe doar in locurile de munca unde cerintele de calificare sunt reduse", a explicat ambasadorul Germaniei, Andreas von Mettenheim.

Ambasada precizeaza ca restrictiile care au fost mentinute au ca scop sa protejeze in Germania somerii de lunga durata si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, cu o pregatire profesionala slaba, de derapajele existente pe piata muncii, indeosebi pe cei din Germania de Est.

Zece dintre cele 26 de state membre UE (fara Romania) aplica restrictii cetatenilor romani pe piata muncii, acestora adaugandu-li-se si alte state europene precum Norvegia sau Elvetia.

Libera circulatie pe piata muncii este un drept fundamental care permite cetatenilor unui stat membru al UE sa munceasca intr-un alt stat membru al UE in aceleasi conditii ca si cetatenii statului membru gazda.

Potrivit legislatiei comunitare, este posibila restrictionarea liberei circulatii pe piata muncii pentru cetatenii din statele nou-intrate in UE. Restrictiile pot fi aplicate pentru o perioada de maximum 7 ani, astfel ca, in cazul Romaniei si Bulgariei, limitarile impuse pe piata muncii mai pot fi mentinute pana cel mai tarziu la 1 ianuarie 2014.

Tratatul de aderare la UE prevede o revizuire a restrictiilor impuse pe piata muncii pina la 31 decembrie 2011, cand tarile care inca mentin limitarile trebuie sa notifice Comisia Europeana in privinta unei decizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#restrictii muncitori Germania, #Germania restrictii muncitori romani, #Germania eliminare restrictii muncitori , #locuri munca Germania
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
tara noastra aur poarta...noi cersim din poarta-n poarta!