Bonele vor lucra doar cu contract de munca sau ca PFA

Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 14:42
8480 citiri
Bonele vor lucra doar cu contract de munca sau ca PFA
Foto: Mirela Oprea/Arhiva personala

Noile reglementari privind profesia de bona au intrat in vigoare de la inceputul anului, dupa cum se arata intr-un act normativ publicat recent in Monitorul Oficial.

Bona este persoana fizica cu domiciliul ori resedinta legala in Romania, calificata potrivit prevederilor legale sa desfasoare servicii de ingrijire si supraveghere a copilului, dupa cum se arata in Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bona publicata in Monitorul Oficial nr. 922 din 18 decembrie, ce urmeaza a intra in vigoare in martie 2015.

Conform noilor dispozitii, persoana fizica care vrea sa exercite profesia de bona trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • a)sa fie cetatean roman sau strain cu domiciliul/resedinta, de regula, in aceeasi localitate cu domiciliul/resedinta copilului;
  • b) sa fie cetatean strain cu drept de munca in Romania;
  • c)sa aiba capacitate deplina de exercitiu, in conditiile legii;
  • d)sa fie apta din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; indeplinirea acestei conditii se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
  • e)sa fie apta din punct de vedere psihologic; indeplinirea acestei conditii se dovedeste cu raportul de evaluare eliberat in conditiile legii;
  • f)sa nu aiba antecedente penale, cu exceptia faptelor savarsite din culpa, dovedite prin certificat de cazier judiciar.
  • In plus, este necesar si un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bona, care poate fi un certificat obtinut in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000privind formarea profesionala a adultilor sau odiploma/un certificat/un alt titlu de bona, recunoscute ori echivalate in conformitate cu prevederile Legiinr. 200/2004privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania.

    Daca toate conditiile sunt indeplinite, atunci o persoana poate fi bona si poate furniza serviciile aferente meseriei in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica.

    De asemenea, activitatea de bona poate fi desfasurata si ca persoana fizica autorizata (PFA).

    Care sunt atributiile bonei?

    In desfasurarea activitatii, bona indeplineste, cel putin, urmatoarele atributii:

    • ingrijirea si supravegherea copilului;
    • hranirea copilului;
    • acordarea primului ajutor in caz de imbolnavire/accidentare a copilului;
    • informarea reprezentantului legal al copilului cu privire la evolutia acestuia, precum si informarea de urgenta a angajatorului referitor la aparitia unor situatii deosebite cu privire la copil;
    • insotirea copilului la activitati recreative, culturale, artistice, sportive si scolare proprii varstei sau sprijinirea acestuia pentru desfasurarea unor asemenea activitati, precum si realizarea de activitati de educare si dezvoltare a deprinderilor de viata independenta;
    • alte atributii convenite prin contract.

    Toate aceste atributii sunt exercitate in baza unui plan de activitati, stabilit de comun acord cu reprezentantul legal al copilului, in functie de nevoile copilului si ale familiei acestuia.

    Potrivit noilor reguli, activitatea bonei va putea fi monitorizata de angajator in baza CIM sau a contractului de prestari servicii, iar, in cazul neindeplinirii obligatiilor contractuale, bona poate raspunde disciplinar, contraventional, civil si penal in fata legii.

    Cine NU poate fi bona?

    Legea nr. 167/2014 stabileste, de asemenea, si cazurile in care aceasta meserie nu poate fi practicata.

    Astfel, o persoana nu poate fi bona daca locuieste impreuna cu alte persoane care au suferit o condamnare penala definitiva, cu exceptia celor care au savarsit fapte penale din culpa, conform declaratiei pe propria raspundere, in situatia in care ingrijirea copilului are loc la domiciliul/resedinta bonei.

    In acelasi timp, nu poate fi bona persoana care sufera de boli cronice transmisibile, care este decazuta din drepturile parintesti prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva sau i-au fost interzise drepturile parintesti ca pedeapsa complementara.

    Nici persoanele carora le-a fost retras atestatul de asistent maternal sau care sunt dependenta de substante psihotrope sau stupefiante si/sau plante ori substante cu proprietati psihoactive nu au dreptul de a exercita meseria de bona.

    Mirela Oprea

    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
    Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
    Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
    Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
    Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
    #schimbari meserie bona, #meserie bona Romania , #meserii