Jocurile pe calculator, o meserie banoasa - Interviu cu un roman de 19 ani care participa la competitii

Sambata, 19 Martie 2016, ora 08:17
9714 citiri
Jocurile pe calculator, o meserie banoasa - Interviu cu un roman de 19 ani care participa la competitii
Foto: PGL

Jocurile pe calculator se pot transforma intr-o meserie banoasa pentru tinerii care intra in circuitul profesionist, iar Romania se afla in top 5 la organizarea de competitii de sporturi electronice, cu toate ca nu avem cluburi sau organizatii profesioniste.

In acest weekend incepe Divizia PGL, o competitie dedicata exclusiv pasionatilor de jocuri video din Romania si Republica Moldova, dotata cu premii totale de 13.500 de dolari.

Sa ne lasam copiii sa se joace la calculator sau consola? Studiu cu concluzii neasteptate

Evenimentul organizat la Bucuresti aduna cele mai bune echipe de League of Legends, CS:GO si DOTA 2 din tara noastra, iar competitiile se vor desfasura in perioada 19 martie - 17 aprilie.

Jucator roman de sporturi electronice, invingator la Shanghai: premiu de un milion de euro

Foto: PGL

In acest context, Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan "Bobo" Carbunaru, capitanul echipei Team Toxic de DOTA 2, calificata in Divizia PGL, despre cum a ajuns un tanar de 19 ani sa participe la competitiile de sport electronic (eSports) si ce provocari intampina un gamer din tara noastra care vrea sa faca performanta.

Pentru inceput, as vrea sa ne faci o scurta prezentare despre tine.

Numele meu este Bogdan Carbunaru, am 19 ani, sunt din Bucuresti si sunt jucator de Dota 2. Cei mai multi ma cunosc dupa nickname-ul "Bobo". Sunt capitanul echipei Team Toxic.

Cand a inceput pasiunea pentru jocurile pe calculator? Care a fost jocul si momentul in care ai realizat ca esti "dependent" de acest hobby?

Mi-am descoperit pasiunea pentru jocurile video pe la varsta de 14 ani, cand un prieten mi-a sugerat sa incerc jocul Starcraft 2. Mi s-a parut ceva wow! fata de ceea ce incercasem pana atunci si am inceput sa ma joc.

Dupa un timp mi-am dat seama ca exista si o comunitate romaneasca, am cunoscut noi prieteni si am inceput sa ma joc impreuna cu ei. Nu alocam foarte mult timp jocului in acea perioada. Peste vreun an mi-am dat seama ca m-ar prinde mai bine un joc in echipa (Starcraft-ul fiind un joc de unu-la-unu) asa ca am dat de Dota 2.

Ai fost sustinut de familie? Care e atitudinea celor din jurul tau legata de jocurile video?

Incepusem sa ma joc destul de multe jocuri pe zi, iar ai mei - ca orice parinti - nu prea erau de acord (zambeste). Apareau mereu clasicele reprosuri "pierzi timpul in fata calculatorului", "cat ai de gand sa mai stai sa te joci!?" etc. Era foarte greu sa le explic in asa fel incat sa ii fac sa inteleaga ca este mai mult decat o simpla joaca. Toate aceste intrebari s-au intamplat pana cand au inceput sa apara rezultatele.

Cand te-ai decis sa intri in competitiile de sport electronic (eSports) si de ce? Care a fost prima competitie si care a fost parcursul tau pana in prezent?

Fiind la inceput, normal ca visam si eu sa joc in cat mai multe competitii, asa ca in momentul in care PGL a organizat Romanian Esports Championship, in 2012, am adunat niste prieteni si am zis sa incercam sa vedem cum e, ce sanse avem.

Am pierdut destul de rau atunci, insa infrangerea nu ne-a demoralizat, ba dimpotriva, m-a motivat si mai tare sa ma antrenez si sa revin mai puternic la urmatoarele turnee, fie ele nationale sau internationale. De atunci am participat la destule competitii organizate online sau in cadrul unor evenimente de tip LAN.

Ce planuri de viitor ai?

In momentul de fata ma antrenez zilnic cu echipa pe care o am, Team Toxic, si speram ca impreuna sa ajungem pe cele mai mari scene ale competitiilor internationale.

Cat de greu este sa reusesti in acest domeniu intr-o tara unde e greu sa treci peste prejudecati? La urma urmei, jocurile pe calculator inca sunt vazute ca o pierdere de timp si ca o lipsa de socializare... Tu cum si unde te-ai informat despre competitii?

Este foarte greu sa reusesti in acest domeniu, in eSports. Lumea nu prea intelege ce inseamna sportul electronic si spune de multe ori ca oricine poate sa apese pe niste butoane. Ei bine, nu este asa. Gamerii profesionisti se antreaza zeci, chiar sute de ore pentru obtinerea unor performante notabile. Poate suna banal, dar jucatorii profesionisti din esports chiar au un program strict de antrenament, de la program alimentar precis la ore stricte de antrenament, exact ca un sportiv de performanta din sporturile traditionale.

Ce sanse are un tanar entuziast din tara noastra sa ajunga in circuitul profesionist al sporturilor electronice, avand in vedere ca la noi inca nu exista organizatii (cluburi) mari sau sustinere financiara ca in cazul altor sporturi? De asemenea, nu e nici macar un cadru de functionare (sau ceva legal)... Ce crezi ca ar trebui sa se schimbe in tara noastra din acest punct de vedere?

PGL-ul s-a ocupat in mare parte de tot ce inseamna eSports in Romania. Au fost cam singurii care si-au dat interesul si au organizat turnee nationale, chiar si calificari pentru turneele internationale. Ca sa ajungi in circuitul profesionist, pe langa sprijinul unei organizatii care sa te ajute ai nevoie si de sansa si spun asta pentru ca fiind vorba de un joc de echipa nu conteaza doar calitatile individuale.

Trebuie sa ai sansa de a forma o echipa de 5 jucatori, o echipa competitiva in care fiecare sa se inteleaga cu fiecare si "sa puna toti osul la treaba". Sunt sigur ca pe viitor si in Romania se va dezvolta gamingul si sper sa ajunga la nivelul care este acum in tari ca Suedia, Germania, Franta.

Poate fi o meserie de viitor? Se pot castiga bani frumosi?

Sunt foarte multi gameri care castiga sume importante din performanta in eSports. Se castiga bani frumosi deja, iar lucrurile vor evolua si mai mult in viitor. Deja exista jucatori care au devenit milionari in urma competitiilor. Dar asa cum am spus si mai sus pentru a ajunge sa faci o cariera din eSports trebuie sa muncesti foarte mult.

In Romania, din comunitatea de Dota 2, in ultimii ani s-au remarcat doi jucatori: w33ha (Aliwi Omar) si bone7 (Armand Pittner), amandoi reusind sa castige sute de mii de dolari cu acest joc.

Cum vezi viitorul acestui domeniu in Romania si la nivel mondial?

Daca in urma cu 4 ani ii spuneai cuiva ca o sa existe o competitie in care echipa de pe locul 1 va incasa 5 milioane de dolari ar fi ras de tine, iar in 2015, The International a avut un fond total de premii de peste 18 milioane de dolari.

Ce pot sa spun, sunt ferm convins ca totul o sa creasca si mai mult si nu peste multi ani eSports va pune la bataie sume mult mai mari, competitii mult mai interesante, comunitatile de gaming vor creste si ele la randul lor, iar sportul electronic se va bate de la egal la egal cu orice alt sport.

Cand vine vorba de Romania, sper ca incet-incet sa inceapa sa se investeasca si la noi mai multi bani, sa apara organizatii care sa sustina jucatorii. In acest fel, rezultatele noastre pe plan international vor fi cu siguranta mult mai bune.

We are getting ready for the PGL Division, which starts again this weekend!Sunteti gata pentru Divizia PGL?Repornim...

Posted by PGL on 18 Martie 2016

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#jocuri calculator meserie, #competitii jocuri calculator, #jocuri calculator bani, #Divizia PGL , #meserii