Majordomii de astazi: lucreaza in casele celor mai bogati oameni si castiga peste 150.000 de dolari pe an

Duminica, 24 Ianuarie 2016, ora 18:32
18859 citiri
Majordomii de astazi: lucreaza in casele celor mai bogati oameni si castiga peste 150.000 de dolari pe an
Foto: The International Butler Academy

Cererea pentru majordomi este in crestere la nivel global, pe masura ce tot mai multi dintre cei care intra in cercul miliardarilor isi doresc sa traiasca precum familiile bogate de odinioara.

Majordomii din zilele noastre pastreaza in mare masura alura clasica a meseriei - postura impecabila, buna cunoastere a etichetei si discretie absoluta. In plus, manuiesc smartphone-ul la fel de bine precum lustruiesc argintaria.

Jumatate dintre majordomii instruiti in Marea Britanie, care este prin traditie un exportator al celor mai manierati angajati, lucreaza in strainatate si cei mai buni dintre ei castiga cu usurinta peste 150.000 de dolari pe an, potrivit BBC.

Aproximativ 350-400 de majordomi sunt instruiti anual in Marea Britanie, estimeaza Gary Williams, fost majordom-sef la Ritz si in prezent directorul Institutului Britanic pentru Majordomi. Dintre acestia, doar jumatate raman in tara. Ceilalti ajung in mare parte in China, unde clasa de mijloc este in plina dezvoltare, sau in tarile bogate in petrol din Golf.

Aproximativ 30% dintre cei care angajeaza majordomi britanici se afla in Emiratele Arabe Unite, Qatar si Arabia Saudita, spune Sara Vestin Rahmani, care conduce Academia Britanica pentru Majordomi. La fel ca institutul Britanic de Majordomi, Academia isi are sediul in Londra, dar ofera cursuri in intreaga lume.

Angajatorii sunt din randul regalitatilor, seicilor sau magnatilor petrolului, care au, in medie, cel putin trei case, cu un personal format din 15 oameni pentru fiecare casa, spune Rahmani.

In Marea Britanie, salariile medii variaza intre 40.000 de lire sterline si 50.000 de lire sterline (57.000 de dolari si 71.000 de dolari) pe an, potrivit lui Williams. Se castiga ceva mai bine in Golf, precizeaza Rahmani, unde majordomii sunt platiti in medie cu 65.000 de lire sterline (93.000 de dolari) pe an. La aceste sume se adauga si bonusuri.

Situatia este diferita daca vorbim despre "supermajordomi", cei care detin recomandari din partea celor mai grandioase hoteluri si a familiilor regale si care lucreaza pentru persoane extrem de bogate din afara Marii Britanii. Acestia pot castiga cu usurinta intre 100.000 de mii de lire sterline si 110.000 de lire sterline (142.000 de dolari si 157.000 de dolari) pe an.

In 2014, Rahmani a plasat in posturi din Golf 30 de angajati care intra in aceasta categorie, pentru salarii de peste 100.000 de lire sterline. In 2015 a plasat de doua ori mai multi.

John Deery este unul dintre "supermajordomi". Trecut de 40 de ani, Deery s-a nascut in Irlanda de Nord. Pe langa planificarea detaliilor legate de calatoriile angajatorului sau, un om de afaceri, atributiile specifice de valet, servirea meselor si actualizarea vizelor, Deery administreaza trei dintre proprietatile angajatorului.

"Trebuie sa fii tot timpul in alerta, sa fii foarte dedicat si nu ai prea multa viata privata. Dar trebuie sa spun, iubesc ceea ce fac", isi descrie Deery meseria.

Spulberarea stereotipului majordomului barbat, carunt, care detine pe viata slujba

Varsta medie a unui majordom nou angajat este de 41 de ani, iar 40% dintre angajatii plasati de Academia Britanica de Majordomi sunt femei, spune Rahmani.

Iar pentru multi, meseria de majordom nu este alegerea unica de cariera. Deery este un fost designer grafic. Multi au lucrat anterior in armata si au ales o alta cale ca urmare a reducerilor de personal. Unii sunt fosti actori sau vin din zona mestesugurilor traditionale britanice.

Pe masura ce cererea pentru majordomi a crescut la nivel global, instruirea lor a devenit o infloritoare industrie in Marea Britanie. Din 2010, cei interesati de aceasta meserie pot urma cursuri de formare profesionala in cadrul City and Guilds London Institute.

Richard Hein este majordom sef la Peterhouse, unul dintre cele mai vechi colegii din cadrul Universitatii Cambridge, unde lucreaza de cinci ani.

Astazi diferenta o face tehnologia. Hein se foloseste de aplicatii pentru smartphone ca WhatsApp pentru activitati precum gestionarea turelor sau instruirea personalului.

Poate ca majordomii de altadata nu ar aproba asemenea practici, dar ar fi multumiti sa vada ca profesia lor infloreste, incheie BBC.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#majordomi salarii, #meserie majordom , #meserii