O menajera in Italia primeste cat trei profesori in Romania - De la cititori

Duminica, 06 Noiembrie 2011, ora 23:36
9570 citiri
O menajera in Italia primeste cat trei profesori in Romania - De la cititori

E greu sa gasesti o menajera italianca, in Italia: nu tenteaza leafa. In schimb, italienii cauta bucurosi menajere sud-americane, filipineze sau romance, care vin gramada, daca le chemi: le tenteaza salariul.

Salariul celei mai modeste menajere la o familie de italieni porneste de la 700 de euro pe luna (cam treizeci de milioane de lei vechi) si poate trece de 900 de euro (aprape patruzeci de milioane de lei vechi). In cazuri de exceptie.

Ce are de facut o menajera, intr-o familie de italieni?

In Italia, menajera face totul. In Germania, de exemplu, gospodina prefera sa gateaca in bucatarie cu mana ei, tot ea sa umble cu maisna de spalat sau sa ingrijeasca de fori. In sud, lucrurile stau altfel.

Pentru menajera angajata in Italia, munca nu-i ca la fabrica, opt ore pe zi. Chiar daca efortul efectiv nu depaseste cele opt ore, prestatia in timp poate depasi chiar si zece ore, in functie de ce se iveste pe parcurs.

Iar pe parcurs se ivesc multe, prevazute, dar si neprevazute. Menajera este pregatita pentru ce o asteapta: gatit, curatenie, spalat rufe, calcat, ingrijirea copiilor si animalelor de companie.

Dar trebuie sa fie pregatita si pentru ce nu s-a asteptat: carpit ciorapi, cusut, curatat pantofi, servit masa musafirilor si chiar trimisa "cu imprumut" la socri sau bunici.

Familiile simandicoase au gradinar, curier, servanta sau bucatareasa calificata. Dar in majoritatea caselor italiene, toate cad pe capul menajerei: face micile cumparaturi, plateste facturile de energie si telefon, uda florile, tunde iarba - si totul pentru cei 700 euro.

N-are drept de protest. Angajatorul stie ca-i putin, dar nu-i scapa nici informatia ca in Romania atata primesc trei tineri profesori - toti trei la un loc.

Bineinteles, in pret intra si plimbatul cainelui, iar opinia acestuia este eliminatorie la angajare: daca nu-i esti simpatic patrupedului, italianul nu te angajeaza.

Cate menajare sunt numarate in Italia?

Conform unui articol publicat in rue89, sunt angajate cu acte in regula 781.000 de menajere, majoritatea din Filipine, sud-americance si din fostele tari ex-sovietice inclusiv Europa de Est.

Conform unui sondaj intocmit in 2010 de institutul national Censis, pe pamantul italian misunau 1,5 milioane de menajere, din care circa jumatate lucrau "la negru".

Nu avem motive sa credem ca, de atunci si pana acum, s-au produs modificari in ce priveste aceasta cifra.

Pentru angajarea menajerelor, exista in Italia oficii centrale si regionale, raspandite prin tara. In mod ciudat, solicitantele prefera adesea sa-si caute angajatorul pe Internet sau chiar prin retele neorganizate, uneori suspecte, alteori pericuoase.

Cautatoarele de job ocazional sunt mai bucuroase sa bata palma la buna intelegere, decat sa alerge cu formalitatile, sa i se verifice identitatea si sa se pomeneasca luata ca din oala, in mmentul cand un conational face una boacana si se cauta tainuitori.

Tarile dn Estul Europei sunt o buna sursa de lucru "la negru". Romania nu face exceptie.

Cea mai serioasa sursa de menajere: manastirea

O moda veche, redevenita actuala in multe tari latine si, mai ales, in Italia, recomanda manastirile de maici ca o excelenta sursa de menajere. Orice italian ar prefera o menajera de la manastire, decat o romanca, bulgaroaica sau flipineza.

Contextul pare desprins dintr-o nuvela de aventuri romantice, dar putine calugarite se mai duc astazi sa se angajeze menajere, preferand sa intre in facultate si sa-si gaseasca alt rost in viata.

Pe scurt, manastirea era o excelenta agentie de forta de munca in tecut, dar astazi a cam patruns si acolo nonconformismul.

"Femeie cu ziua" - full-time

Personalul full-time este cel mai cautat si cel mai bine platit. La aceasta munca, foarte solicitanta pentru cel ce o presteaza, se ofera numeroase persoane din Asia de Sud-Est, America de Sud, Romania, Bulgaria, Grecia.

Activitatea se refera ideosebi la ingrijirea batranilor, a personalor cu dizabilitati, a copiilor foarte mici si a animalelor.

Aceiasi rue89 prezinta cazul unei romance, Roxana, in varsta de 30 de ani, care s-a angajat sa ingrijeasca o doamna de aproape 90 de ani. Roxana primeste cazare gratuita, inclusiv toate utlitatile, hrana gratuita, plus un salariu lunar de 850 de euro, din care nu cheltuieste nimic pentru nevoile personale.

Familia Roxanei asteapta cu nerabdare ziua cand va veni acasa cu banii stransi gramada si isi vor face cu totii un rost, pentru ca e totusi mai usor sa aduni bani intr-o Italie cuprinsa de criza, decat intr-o Romanie care nu iese din recesiune.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#menajera Italia salariu, #salariu profesor Romania , #meserii