Pretul pasiunii pentru cascaval

Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 21:23
2644 citiri
Pretul pasiunii pentru cascaval
foto: proiecte-europene.com/vietibune

Un peisaj bucolic ne ghideaza catre o destinatie surpriza. Pitorescul imprejurimilor transilvanene inunda printr-un galben varatic, care ne semnalizeaza pasnicul sat Gheorghieni, scopul calatoriei noastre.

Energizanta si revigoranta ferma unde ajungem, ne asteapta cu portile deschise. Dintre toate vizitele noastre de pana acum, aceasta este cu adevarat magica. Intram pe poarta si oamenii sunt concentrati pe activitatile lor, fara sa ne observe prezenta.

In echipa noastra, nimeni nu isi imagina ca urmeaza sa asistam la o metamorfoza. In doar 5 ore, cateva zeci de litri de lapte vor ecloza intr-o rola de cascaval precum fluturele dintr-un cocon.

Din primele secunde dupa ce facem cunostinta, personalitatea si energia lui Lorand ne conecteaza la un anumit stil de viata si ambitiile lui:

"Curiozitatea m-a atras catre productie, pentru ca imi place munca de creatie. Dupa ce depun efortul de a produce o rola de cascaval, ador sa vad figura clientului multumit. Incerc sa tin productia mica, pentru ca eu tin si la calitate si la gust!"

Lorand are cunostintele unui bacteriolog: amesteca cu spor laptele pur cu organismele microscopice vegetale pentru a crea "aluatul" cascavalului.

Cot la cot cu activul "cascavalier", toata echipa noastra face o cursa frenetica intre camera de lucru, unde se amesteca bacteriile si se afla principalele recipiente si intrumente si beci, depozitul unde sunt pastrate rolele de cascaval.

"Secretul consta in cateva reguli si devotament. Sunt doua tipuri de vestiar, exista mai multe tipuri de igiena: a laptelui, personala si a cascavalului. Bacteriile se inmultesc foarte repede si laptele este usor de infectat. Pe vremea uceniciei am stricat o intreaga productie din cauza unui instrument nespalat. Am cauzat pierderi de sute de mii de franci."

In urma uceniciei din Elvetia, Lorand ne explica cat de important este respectul pentru produsele pe care le realizeaza. Si sa ai o perspectiva de ansamblu asupra industriei internationale. Dar exista nuante si sensibilitati de la o cultura la alta, de exemplu romanii nu apreciaza un cascaval de peste trei luni cum il respecta vest-europenii si alte popoare.

"Cand cascavalul trece dincolo de aliment si devine o degustare, o placere, atunci stiu ca mi-am atins scopul. El trebuie sa reprezinte un deliciu. In Romania inca nu s-a format o cultura a cascavalului. In strainatate insa, cascavalul foarte maturat are un pret mult mai mare. Cand este matur, consistent si aromat se preteaza cu un vin bun si o situatie deosebita. Gusturile s-au uniformizat in anumite tari."

Temperatura potrivita este cruciala in aceasta meserie, unde pasiunea inseamna totul. In subsol, cascavalul este datat, tratat cu maxim de atentie, periat, la propriu si supravegheat indeaproape. Nu de alta, dar odata cu varsta cascavalului, maturarea cum i se spune, ii creste si pretul.

"Din rutina zilnica mie cel mai mult imi place periatul. Este o relatie personala cu cascavalul si periajul face parte din momentele de "alint". Motto-ul meu este: "Din lapte sanatos cascaval delicios!"

"Mentorul meu elvetian mi-a dat o reteta, o metoda, cu scopul de a invata si pe altii. Cred ca si peste 5 ani va fi la fel. Continui sa invat si sa dau mai departe! Sa fie cat mai multi care traiesc din asta si sa prospere datorita muncii lor. Trebuie demonstrat ca produsele traditionale sunt mult mai sanatoase si ofera prosperitate locului."

Cu zambetul pe buze ne retragem de la ferma avand satisfactia unor cetateni norocosi. Traim intr-o Europa unde exista astfel de bresle de oameni pasionati de prelucrarea produselor lactate si ne bucuram de fiecare clipa.

Povestea "Pretul pasiunii pentru cascaval" prezinta una dintre cele 6 meserii promovate prin proiectul "Sansa unei vieti mai bune": vanzatoare, contabila, cosmeticiana, bona, patiser si lucrator produse lactate. Prin aceasta campanie ne-am propus sa revitalizam meseriile care stau la baza societatii moderne si care ii sunt totodata indispensabile.

Mai multe informatii despre proiect sunt disponibile pe site-ul proiecte-europene.com/vietibune.

Autor: Kanabe Gabriella, Manager de proiect VECO-ROM SRL

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#poveste meserie producator cascaval, #meserie cascavalier Romania 2015 , #meserii