Tot ce trebuie sa stii despre meseria de somelier (I) - Interviu

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 07:18
23235 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre meseria de somelier (I) - Interviu
Foto: www.winetaste.ro

Eleganta, rafinament, atentie si multa experienta. Cam acestea sunt, in cateva cuvinte, atributele care definesc un somelier apreciat. Dar ce inseamna pana la urma a fi un somelier pretuit?

Pentru a afla istoria si dedesubturile acestei ocupatii am stat de vorba cu somelierul Sergiu Nedelea, ambasador al Europei in Romania in acest domeniu.

Acesta ne-a spus povestea meseriei de somelier, dar ne-a dat si detalii legate de costumul pe care il poarta profesionistii din acest domeniu.

Ca sa ne facem o idee cat mai clara, putem incepe cu o scurta istorie a meseriei de somelier?

Istoria somelierului pleaca din Franta. La inceput, somelierul era un transportator achizitor. Concret, mergea pe la diferiti producatori de vinuri si diverse alimente si facea achizitia acestora in vederea ducerii si comercializarii lor la casele nobiliare, la palatele regale. Si sa nu uitam, vorbim de Evul Mediu, 1300, cand a aparut aceasta meserie intre cele doua papalitati rivale, Avignon, in Franta, si respectiv, la Roma.

Meseria in sine se pare ca este consacrata in urma unei controverse intre pivnicer si paharnic, o disputa care a fost transata de Filip al V-lea al Frantei, numind cu exactitate ca aceasta meserie a somelierului sa fie cea de chelar - cel care pastra cheile pivnitei, facea selectia vinurilor si dadea paharnicului vinul ca sa il asocieze cu mancarea adecvata pregatita de sefii curtii regale. Vorbim practic de 1318, de Filip al V-lea al Frantei.

Bineinteles ca meseria evolueaza in timp. Odata cu aparitia primelor restaurante din Paris, somelierul, ca si celelalte meserii, se stabilizeaza. Avem bucatarii, care din bucatarii nobililor de vin devin bucatari ai restaurantelor, servitorii devin ospatari, somelierii raman ceea ce sunt: achizitori si pastratori ai cheilor de la pivnita. Aveau grija de vinuri si faceau selectia acestora de la producatori.

In epoca moderna gasim somelierul in restaurante, in magazinele specializate si, mai nou, regasim somelierul ca un fel de exercitiu de marketing: prezinta produsul la anumiti producatori, care au simtit nevoia, datorita protofoliului, sa aiba si unul propriu al cramei.

Ce cursuri trebuie urmate pentru a ajunge somelier?

De fapt nu este o meserie, este o ocupatie. Avem distinctie. Eu chiar pot sa ma mandresc ca am facut parte din colectivul care a acreditat aceasta ocupatie, cred ca acum vreo 10 ani. De obicei, se adreseaza celor din zona serviciilor. Practic, trebuie sa fii ospatar sau sa lucrezi in domeniul servciilor, pentru ca apoi sa te specializezi ca somelier.

Practic, sunt anumite conditii? Nu poate fi oricine?

Sunt anumite conditii, doar ca, mai nou, s-au schimbat. Astazi (11 octombrie - n.red.) tocmai terminam un curs de somelier finantat de Uniunea Europeana si au fost admisi someri, dar nu neaparat din domeniile de care vorbeam mai devreme. S-a facut o selectie si s-a dat un numar mai mare de ore tocmai pentru a da si partea de manualitate, adica sa invatam si servirea propriu-zisa.

Care este greseala ce nu i se poate ierta unui somelier?

Sa serveasca un vin la temperatua neadecvata si un vin busonat, cu miros de dop. Astea ar fi elementare. Dintre greselile clasice: de multe ori, daca nu avem cunostinte necesare, putem sa facem asocieri intre vin si preparate culinare intr-un dezacord si atunci nu oferim satisfactia clientului.

Din ce este compus costumul unui somelier?

Sunt elemente simbolistice. Bineinteles ca in zona moderna nu trebuie neaparat sa ai o costumatie, dar mie mi-a placut ideea de costumatie, este ca o uniforma. Pana la urma arati respect profesiei si produsului pe care il prezinti, respectiv vinului, printre altele. Sa nu uitam ca un somelier prezinta si distilate, cafea si ceai. Este un profesionist al bunului gust si al satisfactiei.

Sortul este un element simbolic de pe vremea cand somelierii se mai luptau si cu butoaiele. Acel vestit tastevin, cescuta de degustare a vinului, care se purta la gat. Simboluri simple: strugurele cu vita de vie. De obicei, purtam papion pentru ca asa este elegant, manusi, dupa caz, in functie de serviciu. Sortul si tastevinul sunt niste elemente simbolistice care au ramas in costumatia somelierului.

Merita sa fii somelier in Romania?

Nu sunt foarte multi care traiesc din meseria asta. Multi sunt angajati ai unor magazine de specialitate. O spun cu regret: nu prea ii gasim in restaurante. Sunt si exceptii, de exemplu restaurantul Rossetya din Bucuresti, cu care lucrez si eu din cand in cand, are opt somelieri, toti au certificare de somelieri. Cei care traiesc efectiv din meseria asta ii numar pe degete. Sunt si eu printre ei. Am o agentie de somelieri. Deci merita, dar e mult de munca.

Suntem inca o entitate profesionala tanara, desi spun asta de 15 ani, ar fi trebuit sa ne coagulam intr-un fel sau altul. Sunt practic trei asociatii in Romania. Asociatia Somelierilor din Romania, ei mai mult sunt axati pe zona competitiilor in domeniu si cu rezultate foarte bune. Au o doamna somelier, Iulia Gosea, care locuieste in Franta, dar e membra a ASR si are rezultate remarcabile pe plan mondial. Este campion mondial in recunoastere si testarea apelor minerale.

Mai este Organizatia Somelierilor 2011, deci destul de proaspata. Federatia Somelierilor, care la ora asta nu este deosebit de lucrativa, dar are in fruntea ei unul dintre cei mai merituosi somelieri din Romania, Laurentiu Achim. Eu am trecut de partea cealalta a granitei, sunt Ambasadorul Asociatiei Somelierilor Europeni in Romania, practic sunt ambasador al Europei in Romania pe domeniul asta.

Impreuna incercam sa aducem la un numitor comun povestea asta pentru ca trebuie sa ajungem sa fim acolo unde trebuie: in restaurante. Este un cadru legislativ care spune ca un somelier trebuie sa fie in restaurantele de 4 si 5 stele, nu poti sa ai atatea stele fara somelier si fara sa ai in bucatarie nu un bucatar simplu, ci un maestru in arta culinara. A avea 4-5 stele nu inseamna doar pereti poleiti, pahare de cristal, sfesnice de argint, ci si profesionisti si o expertiza care sa faca serviciile.

Citeste marti pe Ziare.com a doua parte a interviului cu somelierul Sergiu Nedelea

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Sergiu Nedelea somelier, #somelier restaurante romania, #istorie somelier, #somelier istorie meserie , #meserii