Un om fericit printre cifre

Sambata, 07 Noiembrie 2015, ora 08:45
6380 citiri
Un om fericit printre cifre
foto: Veco-Rom SRL

Cu totii incercam sa ne facem meseria cat mai bine. Eu de jurnalist, colegii mei de operator video, respectiv, fotograf. Cu simt de raspundere, doamna Vali practica meseria de contabila. De nici mai mult, nici mai putin de 33 de ani.

Ce presupune sa fii contabil, cat de mult muncesti pentru painea de zi cu zi, care sunt cele mai mari satisfactii pe care ti le aduce meseria de contabil? Acestea sunt curiozitatile care ne-au macinat pana sa ajungem in fata camerei cu numarul 5 al unei firme respectabile de panificatie din Giurgiu.

Nu stim cat de mult conteaza ca zona in care am fost este printre cele mai sarace din tara. Cum nu vom sti nici cat de mult poate afecta acest lucru modul in care doamna Vali isi face meseria zi de zi.

In spatele usii de la camera 5 stau aliniate militareste bibliorafturi intesate cu documente. Toate la fel de importante precum trezoreria unui stat, dosarele acestea sunt dovada existentei unei fabrici. Si cheia pentru a le descifra si utiliza este la doamna Vali.

A urmat interviul. Emotii, blocaje si cateva duble. Obisnuita in spatele unui calculator si protejata de teancurile de hartii si dosare dimprejurul ei, doamna Vali se simte total expusa in fata camerei de filmat. Nici pana in momentul acesta nu a inteles de ce poate fi interesanta pentru altcineva povestea unei contabile. Si nu pentru ca nu si-ar iubi meseria.

"Daca lucrezi cu drag, iti poti face munca frumoasa! Nu cred ca ii putem spune poveste traseului meu catre acest job. Pur si simplu, mi-a placut sa lucrez cu cifrele, mi-a placut matematica si dupa doi ani de angajare mi-am dat seama ca asta este drumul meu. Calea pe care trebuia sa merg. Este o meserie frumoasa, dar grea."

In spatele expresiei serioase, care confrunta zilnic numeroase probleme si care acorda celui mai mic detaliu o nemarginita importanta, se ascunde un om cald si sensibil. In alta viata si-ar fi dorit sa scrie poezie. Am discutam si despre mentori si motto-uri care au ghidat-o in viata.

"Imi place foarte mult Octavian Paler. Imi amintesc de cartea lui "Viata pe un peron". Era un citat care zicea ceva de genul ca: In viata asteptam sa vina un tren, dar daca asteptam prea mult, nu ne mai putem urca in el. Scriitorul acesta este o valoarea nationala, dar nu stiu cati il mai apreciaza astazi. Este mai dificil in ziua de azi, tineretul nu prea mai citeste. Ar trebui, pentru ca altfel cum ar putea sa se orienteze in viata?"

Pe birou domneste haosul organizat. Sunt tot atatea obiecte cate intalnesti intr-o librarie. Toate incearca sa-si faca loc in perimetrul de lemn, zona de lucru. Daca am filma biroul timp de o zi, am afla ca locul obiectelor depinde de ora din program si chiar le-am descoperi traseul sinuos si aparent imprevizibil. Sunt toate importante, indispensabile si, drept urmare, la indemana, pe rand.

Cel mai important obiect? Stampila. Cel mai des folosit? Pe vremuri creionul, astazi mouse-ul. Dar la sfarsit de luna si de an, este dosarul.

"In ziua de azi este indispensabil calculatorul. Am inceput meseria cu notite si calcule pe hartie, de mana, dar in timp s-au dezvoltat si evoluat programele de contabilitate si nu se mai lucreaza decat partial manual. Practic, am simtit o obligatie de a ne adapta, de a ne desfasura activitatea si de a fi in pas cu noutatile. Nu este doar un trend, este evolutia tehnologiei. Stampila, calculatorul de buzunar si capsatorul sunt si ele indispensabile. Fac parte din rutina zilnica!"

Oameni intra si pleaca in graba din camera 5. Acum o factura, mai tarziu un contract nou, isi primesc iscalitura sau stampila cuvenita si nu stau pe ganduri sau pe loc. Secretul meseriei consta in rapiditate, precizie, eficienta si nici macar o greseala.

"Cele mai importante lucruri din meserii precum aceasta sunt: declaratiile lunare, bilanturile anuale, raportarile semestriale, analiza cheltuielilor si a societatii. Sunt foarte importante toate!"

Sa fie ochelarii accesoriul indispensabil al unui contabil? Doamna Vali are o pereche si pare ca ii poarta cu constiinciozitate. Cele mai intortocheate scrisuri si cele mai mici cifre nu trebuie sa-i fie straine. Doamna Vali stie si descifreaza orice "limba"!

Dificultatea meseriei si priceperea cu care lucreaza ii oferta o putere incredibila. Doamna Vali opereaza cu inima unei firme. Ea se asigura ca fluxul de bani este pompat cum trebuie prin organism catre membre si organe. De ea depinde sanatatea si longevitatea intreprinderii. Si tot de ea depind salariile intregii echipe.

A fi sau a nu fi contabil? Nu tine de noi sa raspundem la aceasta intrebare. Cert este ca am cunoscut o meserie frumoasa, destinata celor cu mintea agera si pasionati, daca nu inamorati de cifre.

Doamna Vali sustine cu mandrie ca pentru ea viitorul este scris negru pe alb: "Peste 5 ani sper sa fiu tot aici, tot cu cifrele, insa peste inca 5 sper sa fiu in parc numarand nepotii. In locul meu, il las pe fiul meu care imi calca pe urme si studiaza la Facultatea de Contabilitate din Bucuresti."

Povestea "Un om fericit printre cifre" prezinta una dintre cele 6 meserii promovate prin proiectul "Sansa unei vieti mai bune": vanzatoare, contabila, cosmeticiana, bona, patiser si lucrator produse lactate. Prin aceasta campanie ne-am propus sa revitalizam meseriile care stau la baza societatii moderne si care ii sunt totodata indispensabile.

Mai multe informatii despre proiect disponibile pe site-ul proiecte-europene.ro.

Kanabe Gabriella

Manager de proiect VECO-ROM SRL

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#poveste meserie contabila Romania, #poveste loc munca contabil , #meserii