Scrisoarea unui roman in FT: Plecarea doctorilor din Romania, o alegere pe care guvernul nu si-o permite

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 18:30
3208 citiri
Scrisoarea unui roman in FT: Plecarea doctorilor din Romania, o alegere pe care guvernul nu si-o permite

Romania trebuie sa inceapa sa-si plateasca mai bine doctorii, argumentul conform caruia tara nu si-ar permite acest lucru fiind fals, sustine un expat roman, doctorul Cornel Bran, profesor asistent la Facultatea de Relatii Internationale de la Universitatea Boston, intr-o scrisoare publicata de o prestigioasa publicatie britanica.

Plecarea doctorilor din tara nu este o consecinta inevitabila a situatiei de a fi o tara europeana periferica, ci o alegere politica pe care guvernul nu si-o permite, spune acesta.

In introducere, profesorul roman face referire la o analiza recenta a Financial Times cu privire la impactul "exodului de creiere" asupra sectorului de sanatate din Romania.

Financial Times: Romanii sunt disperati pentru ca britanicii bogati le "fura" toti medicii

Numerosi doctori si-au vazut salariile reduse drastic in 2010 si au fost anuntati ca mai mult de o treime dintre spitalele publice vor fi inchise, aminteste Cornel Bran.

El precizeaza insa ca migrarea in masa a doctorilor nu are legatura doar cu salariile lor mici.

"Un aspect trecut cu vederea este faptul ca doctorii romani lucreaza intr-un sistem a carui insasi existenta este pusa la indoiala ca rezultat al reformelor structurale gresit implementate.

Ideologia antisistem larg raspandita si politicile demoralizatoare privind veniturile angajatilor din sectorul public au suprimat treptat capacitatea guvernului de a asigura o supraveghere elementara asupra clinicilor si spitalelor publice", rezultand nepotism la angajari, plati informale, administrare chiar mai proasta si prabusirea standardelor de baza.

"Descentralizarea sistemului de santatate initiata de Banca Mondiala a amplificat problema. Reforma a creat o noua realitate in care municipalitatile impovorate nu au fost capabile sa achite factura pentru spitalele care au devenit ale lor", continua profesorul.

Potrivit acestuia, propunerea privind o noua reforma in sistemul de sanatate va inrautati lucrurile, deoarece va permite politicienilor sa directioneze fondurile pentru sanatate spitalelor private care vor contribui la finantarea campaniilor lor electorale.

Pe deasupra, forma in care cazurile de malpraxis sunt prezentate in presa stigmatizeaza profesia de medic si ignora problema reala care presupune analiza cauzelor sistemice responsabile pentru criza din sanatate.

"Pentru orice doctor tanar, stimulentele pentru a lasa toate aceste lucruri in urma sunt coplesitoare"

Prin urmare, "Romania trebuie sa inceapa prin a-si plati mai bine doctorii. Argumentul conform caruia tara nu isi permite este fals", considera profesorul. El sustine ca daca guvernul roman ar fi la fel de bun la colectarea taxelor ca autoritatile din Slovenia sau Danemarca, salariile doctorilor ar creste semnificativ.

Un rol important il are elita tarii, care trebuie sa decida daca isi doreste un sistem public de sanatate decent, in care doctorii sa simta ca vocatia lor este respectata si cariera lor va evolua intr-o maniera predictibila.

"Transformarea acestui sistem intr-o cale subventionata pentru emigrarea inalt calificata sau catre locuri de munca in spitalele private locale bogate nu este o consecinta inevitabila a situatiei de a fi o tara europeana periferica.

Este o alegere politica, una pe care guvernul Romaniei si consilierii sai internationali nu si-o pot permite", incheie profesorul Cornel Bran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#salarii doctori Romania, #Financial Times doctori romani, #sistem sanatate Romania , #munca Anglia