Nu romanii sunt disperati sa vina in UK, ci angajatorii. Pentru ce posturi a explodat oferta

Luni, 24 Februarie 2014, ora 20:16
7403 citiri
Nu romanii sunt disperati sa vina in UK, ci angajatorii. Pentru ce posturi a explodat oferta

Romanii nu vor cu disperare sa se mute in Marea Britanie, ci firmele britanice sunt cele care au mare nevoie de personal inalt calificat din Estul Europei, releva o analiza a datelor privind recrutarile din Romania.

Numarul locurilor de munca disponibile pentru romani in Marea Britanie a crescut atat de mult in luna ianuarie a acestui an, incat a depasit numarul candidatilor, scrie Huffington Post, care a analizat datele disponibile pe portalul de recrutare Tjobs.

Angajatorii britanici au scos la bataie in prima luna a anului, imediat dupa ridicarea restrictictiilor pentru muncitorii romani si bulgari, mai mult de 10.000 de locuri de munca pentru romani prin intermediul Tjobs, cu 60% mai multe comparativ cu luna corespunzatoare din 2013.

Doar 13,5% din contractele de munca oferite romanilor de la inceputul acestui an sunt temporare, restul fiind permanente sau pe termen lung, ceea ce contrazice teoria potrivit careia muncitorii est-europeni ocupa in Marea Britanie posturile prost-platite pe care britanicii nu le vor.

Pe de alta parte, Marea Britanie, care a fost in 2010, 2011 si 2012 principala destinatie pentru muncitorii romani, a pierdut in prezent aceasta calitate in Europa, in favoarea Germaniei.

Cererea pentru personalul medical din Romania, la cel mai inalt nivel

Sistemul de sanatate de stat din Marea Britanie (National Health Service - NHS) recruteaza medici generalisti, infirmiere si experti in neonatalitate din Romania, pe fondul deficientei de personal medical calificat din Marea Britanie.

Dintre noile anunturi de recrutare de pe site-ul Tjobs, 22,8% sunt pentru cadre medicale din Romania. In prezent sunt disponibile pentru romani 2.300 de locuri de munca in sectorul medical pe Tjobs, inclusiv pentru spitale din Cambridge sau din Liverpool, noteaza Huffington Post intr-un articol distinct.

Acestea nu includ si anunturile pentru serviciile de ingrijire la domiciuliu. In ianuarie 2013, majoritatea joburilor disponibile erau in hoteluri si turism.

"Ne asteptam ca ei sa aiba cunostinte bune de limba engleza si experienta si le oferim un pachet foarte atractiv intr-un loc minunat pentru a locui si un loc fantastic pentru a lucra", a spus Adrian Ient, PR manager la Cambridge University Hospitals.

Numarul posturilor vacante pentru infirmiere este estimat la 20.000 in Marea Britanie. Principalele surse de recrutare sunt Spania, Romania si Bulgaria.

Discutii cu privire la drepturile imigrantilor

Howard Catton de la Royal College of Nursing sustine ca Marea Britanie are nevoie urgent de "o dezbatere si o discutie cu privire la drepturile imigrantilor si la ce parte din salariul lor poate fi dedusa pentru cheltuieli de transport si acomodare".

Potrivit acestuia, tarile europene nu sunt multumite cu privire la faptul ca doctorii si infirmierele in instruirea carora au investit pleaca in Marea Britanie.

"Pentru multe tari acest lucru este inacceptabil", a spus Catton.

De asemenea, Ion Jinga, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, sustine ca tara are nevoie de personal calificat pentru a sustine cresterea economica.

"Piata muncii din UE a devenit extrem de competitiva si fiecare tara incearca sa atraga creiere luminate si persoane foarte bine pregatite. Avem nevoie ca oamenii nostri calificati sa ramana si sa contribuie la economie", a spus Ion Jinga.

Aproximativ 1.470 de infirmiere de origine romana lucrau in Marea Britanie intre aprilie 2010 si martie 2013.

Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#locuri munca doctori Marea Britanie, #posturi infirmiere Marea Britanie, #personal medical Romania Marea Britanie , #munca Anglia