Romanii se apara de britanicii panicati: Nu suntem imigranti, suntem cetateni ai UE!

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 18:27
2830 citiri
Romanii se apara de britanicii panicati: Nu suntem imigranti, suntem cetateni ai UE!
Foto: Arhiva

Romanii si bulgarii care muncesc in Marea Britanie au reactionat fata de acuzatiile nefondate ale tabloidelor din Regat, care au sustinut ca tara lor va fi invadata de imigranti din cele doua state est-europene, incepand cu 1 ianuarie, pentru a profita de ajutoare sociale.

Insa la inceputul anului, dupa ridicarea restrictiilor de munca, realitatea a demontat miturile create de presa si de unii politicieni britanici.

Potrivit Focus Information Agency, Comisia Europeana nu a raportat o crestere a muncitorilor bulgari in alte state membre UE, la inceputul anului 2014, iar Eurostat va face un studiu care va arata numarul exact al cetatenilor celor doua tari care au beneficiat din 1 ianuarie 2014 de libera circulatie in interiorul comunitatii europene.

"Oamenii s-au chinuit si au facut munca de jos, deoarece ei nu aveau pana acum dreptul de a munci in alte sectoare", a punctat Elena Oana Manolache, studenta si chelnerita, care s-a mutat din Romania in Marea Britanie in 2010, intr-o postare pe blogul New Internationalist.

Publicatia citata noteaza ca desi libera miscare este unul dintre principiile-cheie ale integrarii in UE, vor mai exista unele bariere, de ordin moral.

Vedeta Top Gear ia in ras tabloidele britanice - glume inspirate de romani si bulgari

Alexandru Ostafe a investit multi bani in Marea Britanie, unde s-a mutat in urma cu patru ani. El se teme ca articolele negative din presa vor afecta intr-un fel sau altul dreptul sau de a lucra acolo dupa terminarea studiilor universitare.

"Mass-media ne numeste imigranti. Insa noi nu suntem imigranti, ci cetateni ai UE, care sunt capabili sa scoata Marea Britanie din recesiune", a spus romanul.

Mariana Baldean crede ca ii va fi greu sa isi continue munca in Regat, pentru ca angajatorii vor face discriminari. "Nu cred ca va fi usor sa ma angajez, deoarece imaginea proasta despre noi inca persista", a spus femeia.

Mai mult, Ovidiu Sarpe, un roman refugiat in Marea Britanie in 1979, a marturisit ca atunci cand a ajuns pe teritoriu englez era mandru de originile sale, avand in vedere ca era rugat de toata lumea sa descrie cum era viata sub un regim comunist.

"Acum mi-e frica sa vorbesc romaneste pe strada. Insa nu am avut nicio problema in Marea Britanie. In plus, nu mai suntem imigranti, ci cetateni europeni. E vorba de vremurile in care traim si de mase - trebuie sa le dai un pic de circ", a descris acesta repulsia britanicilor fata de romani.

Romanii ii condamna pe britanici

Publicatia The Guardian din Marea Britanie a rugat bulgarii si romanii sa isi exprime parerea despre situatia lor din aceasta tara.

Astfel, Novinite a adunat cele mai relevante opinii.

Utilizatorul Romaxximus a transmis britanicilor ca oportunitatile trebuie sa fie reciproce si ca romanii nu vor accepta sa fie tratati ca cetateni de mana a doua, avand in vedere ca britanicii si-au extins afacerile in Romania. Iar printre ei se numara chiar printul Charles.

Britanicii ne descopera frumusetea: The Guardian publica fotografii uluitoare din Romania

"Romania isi revine cu succes dupa 40 de ani intunecati de comunism si dupa doua razboaie mondiale care i-au taiat capacitatea de a fi de neclintit. Europa de Est, implicit Romania, are o populatie redusa de rromi (2-3%). Mai mult, UE si Marea Britanie ne-au indemnat sa o asimilam in societatea noastra si mi se pare ilar ca dupa ce ne-a dat lectii in acest sens, Marea Britanie nu isi asculta propriile sfaturi. Recomand cititorilor vostri sa se informeze mai bine si sa calatoreacsa in Romania", a scris utilizatorul respectiv.

Mai mult, doctorul Mihaela Mihai a demonstrat cu date statistice ca imigrantii au ajutat extrem de mult economia britanica, au o calificare inalta si sunt mai putin predispusi sa primeasca ajutoare sociale decat nativii. Mai mult, spaniolii si francezii s-au mutat in numar foarte mare in Regat, insa britanicii nu s-au isterizat din cauza lor.

Utilizatorul ancabostiog23 a semnalat ca s-a specializat in economie in Regat, insa nu si-a putut gasi o slujba buna, din cauza faptului ca este romanca.

"Voi incerca din rasputeri sa le arat celor din Marea Britanie ca si romanii sunt oameni, nu cele mai rele persoane din lume!", si-a incheiat ea pledoaria.

Sub pseudonimul skydiver134, un bulgar condamna sistemul politic din tara lui si sustine ca fiind cea mai saraca tara din UE, unii specialisti prefera sa plece de acolo, pentru a-si gasi o slujba mai buna.

Mituri demontate si in Germania

Si in Germania s-au iscat cateva controverse legate de ridicarea restrictiilor pe piata muncii, insa un studiu recent ii poate linisti pe nemti, arata west-info.eu.

Imigrantii romani si bulgari din aceasta tara nu sunt paraziti ai sistemului social. In schimb, potrivit raportului realizat de Institut fur Arbeitsmarkt und Berufsforschung, ei sunt muncitori neobositi.

In 2013, 60% dintre romani si bulgari au lucrat, iar rata somajului in randul lor este mai mica decat in cazul nativilor (7,4% comparativ cu 7,7%).

Conform sursei citate, studiul a demontat si mitul conform caruia cetatenii din Sofia si Bucuresti sunt slab pregatiti, avand in vedere ca 56% dintre ei au o forma de calificare profesionala, in timp ce 17,6% au ajuns in Germania pentru a urma cursuri.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#romani reactie panica Marea Britanie, #reactii romani Marea Britanie, #romani Marea Britanie, #imigranti romani Marea Britanie , #munca Anglia