The Economist: Britanicii ataca romanii, dar nu baga in seama un alt val mare de imigranti

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 08:00
5330 citiri
The Economist: Britanicii ataca romanii, dar nu baga in seama un alt val mare de imigranti
Foto: The Telegraph

Politicienii si presa din Marea Britanie au creat o isterie in legatura cu romanii si bulgarii, pentru care se vor ridica restrictiile de munca de la 1 ianuarie 2014. Insa un alt val de imigranti este pe cale sa loveasca aceasta tara.

The Economist noteaza ca natiunile care sunt membre mai vechi ale Uniunii Europene sunt mai predispuse sa se mute in Regat, insa englezii par sa ignore acest lucru.

Pana de curand, imigrantii din tari precum Italia, Franta si Spania erau in numar mic si veneau in Marea Britanie pentru slujbe bine platite.

Noul val este insa diferit, conform publicatiei citate. Sud-europenii se muta la Londra nu doar pentru oportunitatile pe care orasul le ofera, ci si pentru ca acestea lipsesc cu desavarsire in tarile lor.

"Josep Maria Cagigal Soler, in varsta de 24 de ani, originar din Barcelona, este cazul tipic. El s-a mutat in Anglia in urma cu 6 luni, deoarece nu a reusit sa-si gaseasca de munca acasa. In prezent, el are doua joburi si locuieste in cartierul East End", se arata in articol.

Unii imigranti au o viata buna in Marea Britanie. De exemplu, dezvoltatorii web din Spania pot cere salarii mari in aceasta tara, iar economistii italieni castiga bine la Trezorerie. Insa cei din noul val isi gasesc mai intai un job prost platit si trebuie sa astepte catva timp pentru a da lovitura.

"Ciudat este faptul ca britanicii nu baga in seama acest aflux de imigranti, din statele cu vechime in UE, in ciuda numarului in crestere semnificativa. Iar un motiv ar fi faptul ca ei nu pun presiune in mod vizibil pe serviciile publice.

Spre deosebrie de polonezi si lituanieni, italienii si spaniolii nu isi trimit inca copiii la scolile britanice. De asemenea, ei isi rezolva problemele de sanatate in tarile de provenienta. Desi unii cer ajutoare sociale, acordarea lor nu este usoara si nici sistemul englez nu este foarte generos", se mai arata in articol.

O mare diferenta intre imigrantii de acum si cei din trecut este ca acestia ar putea pleca destul de curand. Putini imigranti din sudul Europei vor ramane permanent in Marea Britanie. Chiriile si pretul unei locuinte sunt mari, vremea nu este foarte placuta, iar prietenii si familia nu sunt langa ei.

In concluzie, scrie The Economist, in momentul in care situatia economica din tarile de provenienta se va imbunatati, ei se vor intoarce acasa, chiar cu un mare plus, anume acela de a fi lucrat in strainatate.

"Similar, un grup de imigranti care a trecut prin aceasta situatie a disparut de pe strazile Londrei. In urma cu cativa ani era greu sa nu dai peste australieni beti in jurul Clapham vinerea seara. Acum, ei au fost inlocuiti de italieni", se inchide articolul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#scandal imigranti Marea Britanie, #scandal romani Marea britanie, #romani Marea Britanie, #imigranti Marea Britanie , #munca Anglia
Comentarii