The Week: Cum e viata romanilor in Marea Britanie - vor veni in hoarde din 2014?

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 13:35
5801 citiri
The Week: Cum e viata romanilor in Marea Britanie - vor veni in hoarde din 2014?
Foto: Comissioned Work

Numarul romanilor si bulgarilor care vor veni in Marea Britanie dupa 1 ianaurie, cand se ridica restrictiile pe piata muncii, a ajuns la proportii mitice, consemneaza publicatia The Week.

Jurnalistii englezi mentioneaza ca unii politicieni sustin ca imigrantii vor veni "in hoarde", iar liderul Ukip, Nigel Farage, spune ca ei vor avea dreptul de a cere beneficii sociale, iar infrastructura si orasele in sine vor fi asaltate.

Insa nimeni nu stie care este adevarul, iar pentru a afla care este probabilitatea ca acest lucru sa se intample, cei de la The Week au stat de vorba cu o romanca, Andreea, in varsta de 30 de ani, care s-a mutat impreuna cu iubitul sau, Gabriel, in Londra, in 2008.

Cand a terminat studiile universitare, in 2007, ea a sperat ca specializarea in contabilitate ii va aduce o slujba la o banca din Bucuresti. Totusi, nu a reusit sa obtina locul de munca visat si s-a angajat la un cazino, unde castiga 400 lire sterline pe luna.

In acea vreme, prietenul sau lucra pentru o firma mica, unde facea livrari si se ocupa de acte. Cei doi reuseau sa aiba bani doar pentru traiul zilnic, nimic mai mult.

BBC: De ce pleaca tinerii din Romania (Video)

Voiau sa se casatoreasca, sa-si intemeieze o familie, sa cumpere o casa, insa nu isi permiteau. "Ceausescu iti dadea o locuinta dupa casatorie. Era mic si inghesuit, insa era ceva de la care puteai sa incepi sa iti cladesti viata", a spus Andreea. Insa in noua Romanie democratica, un astfel de program guvernamental nu exista.

In aceste conditii, verii lui Gabriel le-au promis ca ii vor ajuta sa se stabileasca in Londra, unde locuiau si ei.

In 2007, trebuia sa ai permis de munca ca sa te muti. Tanarul s-a angajat la o firma de constructii, in timp ce Andreea s-a apucat de facut curat in mai multe case. Ei reusesc acum sa castige de patru ori mai mult decat acasa, lucreaza legal si isi platesc taxele, arata publicatia citata.

Desi unele costuri, cum ar fi chiria, sunt mai ridicate ca in Romania, alte aspecte ale vietii sunt mai ieftine comparat cu venitul lunar. Painea are acelasi pret, iar venitul mai mare le asigura un trai superior si isi permit sa si economiseasca.

Ei au acum o masina, cu care viziteaza cat mai multe obiective turistice din imprejurimi.

"Stiati ca Printul Charles are multe proprietati in Romania? Pana si fiul sau cel mic, Harry, ne-a vizitat tara in vara", a amintit tanara.

Romanii duc o viata buna in marea Britanie?

In plus, ei au reusit sa se casatoreasca pe taramul britanic. Totusi, chiar daca si-au indeplinit visele, viata nu este roz.

"Asta nu e viata adevarata. Nu trebuie sa traim doar pentru a face bani. Mi-e dor de familie si de prieteni - si de aerul curat", a spus romanca, printre lacrimi.

Intrebata daca este constienta de ce va aduce ridicarea restrictiilor pe piata muncii de la 1 ianuarie 2014, Andreea a spus ca nu intelege nebunia declansata pe acest subiect.

"Noi ocupam locurile de munca care nu sunt dorite de nativi. Daca o britanica va vrea sa faca curatenie in casele altora, eu voi fi inlocuita imediat", a marturisit Andreea.

Chestionata daca familiile la care munceste nu vor da dovada de loialitate, ea a zambit si a spus "probabil ca da, pentru ca multa lume vrea sa aiba romani ca angajati pentru ca sunt foarte muncitori".

"De la 1 ianuarie cred ca vor veni in numar mai mare doar tinerii si cei care au deja relatii in Marea Britanie. Nu poti sa vii aici si sa stai pe strazi fara loc de munca. Lucrurile nu functioneaza asa", a punctat romanca.

"Nu venim aici sa stam de geaba, ci sa muncim. Daca nu as avea de lucru, m-as intoarce acasa", a adaugat Andreea.

Ulterior, dupa discutia cu romanca, reporterul a aflat ca Ministrul Muncii de la Bucuresti, Mariana Campeanu, a aratat ca, de fapt, englezii sunt cei care profita de ajutoarele sociale, deoarece nu vor sa ocupe posturi vazute mai prost, cum ar fi muncitori in constructii sau femei de serviciu. Iar romanii nu trebuie criticati pentru ca isi doresc sa le ia.

Campeanu in The Times: Britanicii sa fie recunoscatori. Romanii muncesc, britanicii iau ajutoare sociale

"Andreea a fost prea politicoasa sa sugereze acest lucru", se arata in incheierea materialului The Week.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#romani munca Marea Britanie, #romani munca Anglia, #romani salariu Marea Britanie, #imigranti romani Marea Britanie, #romani Marea Britanie, #imigranti Marea Britanie , #munca Anglia