Spaniolii fug din propria tara din cauza crizei

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 08:54
4115 citiri
Spaniolii fug din propria tara din cauza crizei

In primele noua luni ale anului, fenomenul emigrarii a crescut in Spania cu 22%, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut.

Urmare a crizei din tara, se constata ca este al doilea an consecutiv cand numarul emigrantilor este mai mare decat cel al imigrantilor, noteaza La Tribune.

Conform datelor Institutului National de statistica din Spania, in primele noua luni ale anului au parasit tara 54.912 cetateni spanioli - respectiv cu 21,6% mai multi decat in aceeasi perioada a anului trecut - si 365.238 cetateni straini, care lucrau cu acte in regula pe teritoriul spaniol.

Acestia din urma provin in principal din America Latina si din Europa de Est, inclusiv Romania. Totusi, tinand seama de faptul ca, odata cu emigrarea are loc si o imigrare, soldul negativ este de circa 50.000 persoane, respectiv triplu fata de anul 2011.

Trendul se prezinta mai accentuat in 2012 fata de 2011 si este de asteptat sa creasca simtitor in 2012, pe fondul crizei europene, mai profunda in Spania decat in alte tari, dar si ca o consecinta a cresterii somajului in tara, care a ajuns la 25% - cel mai ridicat din toata Uniunea Europeana.

Linistitor este faptul ca majoritatea celor care pleaca sunt originari din alte tari latine, incetateniti in Spania. Ajungand in diferite zone, lovite si ele de criza, sunt destule sanse ca ei sa se intoarca totusi in peninsula Iberica, unde exista numeroase oferte de angajare, in conditii mai modeste decat cele cu care erau obisnuiti.

Mai trebuie adaugat si faptul ca o buna parte din cei tentati sa plece, dar si din cei sositi din America Latina sau Europa de Est s-au obisnuit cu munca in agricultura spaniola, in conditii mai bune decat in tarile din care provin.

Daca industria este greu lovita de criza, agricultura obliga la exploatarea terenurilor si a amenajarilor specifice in sezonul favorabil, chiar si in conditii mai grele.

Pentru a nu abandona aceste locatii, aducatoare totdeauna de venituri, investitorii vor fi dispusi pana la urma sa renunte la o parte din profiturile lor, dar si personalul va accepta conditiile mai putin avantajoase ce i se vor oferi.

Una peste alta, potentialul ridicat si caracaterul specific al agriculturii in Spania prezinta in timp de criza marele avantaj de a antrena o anumita stabilitate a personalului angajat in acest domeniu.

Delicata ramane insa problema tineretului, care, beneficiind de numeroase facilitati in cadrul UE, este tentat sa plece la studii si sa se angajeze in alte tari. Pe aceasta baza, Institutul spaniol de Statistica se asteapta la o scadere a populatiei tarii de la 46,1 milioane locuitori la 45,5 milioane, pana in anul 2021.

S-ar parea ca aceasta problema este comuna tuturor tarilor din sudul UE si nu le este straina nici populatiilor din Europa de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#spanioli emigreaza joburi, #scaderea populatiei Spania, #emigrare Spania statistici, #locuri de munca Spania , #munca Spania