100.000 de romani care muncesc in strainatate risca sa-si piarda serviciul din cauza ANAF

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 16:07
20121 citiri
100.000 de romani care muncesc in strainatate risca sa-si piarda serviciul din cauza ANAF

Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) acuza ca 100.000 de muncitori romani care lucreaza in strainatate risca sa-si piarda locurile de munca, iar 300 de firme sa fie inchise, dupa ce ANAF, "in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii", a dispus blocarea conturilor companiilor respective.

Aceasta institutie solicita autoritatilor demararea de urgenta a dialogului pentru evitarea disparitiei a 300 de firme.

Totodata, ANIMT isi exprima speranta ca autoritatile vor analiza cu responsabilitate implicatiile masurilor recente de sanctionare a companiilor care activeaza in domeniul plasarii angajatilor in regim de munca temporara, masuri care afecteaza sute de mii de muncitori si familiile acestora.

Asociatia solicita autoritatilor, de asemenea, demararea urgenta a consultarilor, in vederea deblocarii activitatii intreprinderilor afectate.

"Daca pana la sfarsitul lunii conturile noastre vor continua sa fie blocate, toti acesti oameni vor ramane pe drumuri. In tot acest timp, noi ne pierdem definitiv clientii, circa 300 de firme vor disparea, iar economia tarii va pierde anual, numai din contributii la salarii, peste 265 de milioane de euro", a spus, marti, intr-o conferinta de presa, Stephane Tison, directorul general al companiei Power Interim si fondatorul ANIMT.

Guvernul, somat sa opreasca politizarea controalelor ANAF: Dispar 100.000 de locuri de munca

ANAF controleaza agentiile de munca temporare

Potrivit ANIMT, agentiile de munca temporara au fost, recent, subiectul unor controale din partea Directiei Antifrauda din cadrul ANAF, in urma carora, sustine asociatia, in baza unei interpretari subiective a legislatiei muncii, s-a dispus blocarea conturilor companiilor in cauza, precum si recuperarea, retroactiv, a unor prejudicii estimate.

Rationamentul ANAF, precizeaza reprezentantii ANIMT, a fost ca muncitorii care lucreaza, temporar, in strainatate, nu pot fi considerati detasati, prin urmare nu au dreptul sa primeasca diurna, in conditiile in care pana la acest moment, atat ANAF, cat si Ministerul Muncii considerau drept legale practicile prin care muncitorii erau remunerati atat cu un salariu de baza, cat si cu diurna.

ANIMT atrage atentia ca astfel s-a creat un precedent periculos, aceasta situatie amenintand sa aiba efect de domino asupra altor industrii, in special transporturile, unde soferii - o categorie vasta de angajati - sunt remunerati si pe baza de diurna.

"Pana la urma, numarul celor afectati poate ajunge la 900.000 de salariati. Nu stim ce urmaresc cu adevarat institutiile responsabile, insa efectul va fi acela ca, pe de-o parte, va creste numarul de someri iar pe de alta parte va creste numarul romanilor care vor pleca definitiv din tara. Sa nu mai vorbim de mesajul negativ perceput de investitorii straini si romani, care in mod evident nu pot opera intr-un cadru legislativ atat de arbitrar", a mai spus Stephane Tison.

Potrivit ANIMT, venituri nete pe an ale salariatilor temporari se ridica la 1.260.000.000 de euro, iar 260.000.000 de euro reprezinta contributii sociale pe an platite de agentiile de munca temporara, fara sa fie luate in calcul celelalte impozite platite de societati. In tari precum Franta, Italia, Spania, Belgia si Irak lucreaza 100.000 de romani, cu statut de salariati temporari, care, fiind detasati, castiga in medie 1.500 de euro pe luna si de veniturile carora depind 400.000 de familii.

Asociatia atrage atentia ca, potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de impozit pe venit indemnizatiile si orice alte sume de aceeasi natura primite de salariati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate. Totodata, conform prevederilor in vigoare, aceste indemnizatii nu sunt luate in calculul contributiilor sociale.

Un memorandum pentru Guvern

In acest context, ANIMT a trimis un memoriu catre Guvern, prin care semnaleaza pericolul la care sunt expusi cei o suta de mii de romani care muncesc in strainatate temporar.

ANIMT sustine si ca ANAF nu a coroborat legislatia nationala cu cea comunitara si nu a luat in considerare ca munca temporara reprezinta, la nivelul UE, o forma de detasare.

Totodata ANIMT atrage atentia ca, in masura in care salariatii trimisi in strainatate nu mai sunt considerati detasati, acest lucru insemna ca ei isi desfasoara efectiv activitatea ca salariati ai unui asezamant stabil in strainatate si, in consecinta, nu vor mai plati deloc impozite si taxe in Romania, ci exclusiv in strainatate.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#romani muncesc strainatate controale ANAF, #munca strainatate controale ANAF , #munca strainatate
Comentarii
Poza curat-murdar
curat-murdar
rank 5
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Guvernul Ponta trebuie sa scoata de undeva banii pentru pomenile