Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce trebuie sa stii inainte sa pleci la munca in Benelux

Joi, 26 August 2010, ora 07:59
15385 citiri
Ce trebuie sa stii inainte sa pleci la munca in Benelux
Foto: Flickr/fhisa

Olanda a devenit o destinatie atractiva pentru muncitorii romani abia dupa ce Romania a aderat la UE, insa pentru a lucra in Tara Lalelelor e nevoie in continuare de un permis de munca ce poate fi obtinut numai la solicitarea unui viitor angajator. Conditii similare sunt si in Belgia, in timp ce Luxemburgul ofera proceduri mai simple si salarii mai mari.

Restrictiile pe piata muncii si limitarile in ceea ce priveste permisul de munca au fost prelungite recent cu inca un an. Legile privind angajarea romanilor sunt destul de stricte, insa nu pot fi considerate rigide.

Astfel, pentru eliberarea unui permis de munca, angajatorul trebuie sa se asigure ca nu sunt lucratori disponibili in tara sa sau in alte state membre UE ale caror cetatenii nu au restrictii pe piata fortei de munca din Olanda. Asta inseamna ca angajatorul trebuie sa dovedeasca autoritatilor ca nu au gasit pe cineva in Olanda sau UE.

De asemenea, angajatorul trebuie sa fie sigur ca sunt respectate toate conditiile de munca si de salarizare in vigoare in Olanda. Orice muncitor trebuie sa stie ca angajatorul nu are voie sa il plateasca cu mai putin de 1.407 euro pe luna, acesta fiind salariul minim brut pe tara, pentru persoanele care au peste 23 de ani.

Exista totusi cateva categorii de angajati care nu au nevoie de permis de munca in Olanda. Este vorba, in general, de personalul inalt calificat, cercetatorii si lectorii univestitari de pana in 30 de ani sau medicii care isi definitiveaza studiile de specialitate.

Ofertele de munca in Olanda se adreseaza in special asistentelor medicale, specialistilor in IT si muncitorilor calificati in constructii. Salariile variaza intre 3.500 si 5.000 de euro in cazul inginerilor din IT. Asistentele, sudorii, lacatusii sau macelarii pot castiga intre 1.000 si 1.800 de euro pe luna.

Cum se obtine permisul de munca in Olanda

Muncitorii romani care vor sa lucreze in Olanda nu trebuie decat sa caute un loc de munca si sa convinga angajatorul ca sunt buni. In rest, patronul olandez trebuie sa se ocupe de toate actele.

Patronii sunt obligati sa notifice Centrul pentru Munca si Venituri (Centrum voor Werk en Inkomen) cu privire la toate locurile de munca vacante pe care le au si sa isi precizeze preferintele privind recrutarea. Apoi trebuie sa demonstreze ca nu au putut gasi candidatii ideali in Tarile de Jos sau intr-unul din "vechile" state membre ale UE ale caror cetateni nu au restrictii.

Angajatorii olandezi au si obligatii fata de muncitorii straini: trebuie sa le asigure o cazare corespunzatoare si un salariu echivalent cel putin cu salariul minim garantat pentru acea pozitie.

Olanda are legi clare si in ceea ce priveste conditiile de lucru si drepturile angajatului in caz de boala, accident de munca, precum si la masurile de protectie a muncii. Stabilit prin lege este si programul de lucru. De asemenea, exista si un contract colectiv de munca incheiat intre confederatiile sindicale si patronate.

Varsta de la care se poate munci legal in Olanda este de 15 ani, salariile pentru persoanele pana la 23 de ani fiind mai mici decat minimul pe economie deoarece ele variaza in functie de varsta. Astfel, salariul minim al unui muncitor de 15 ani este de 422,3 euro si ajunge la 865,65 de euro pe luna in cazul lucratorilor de 20 de ani. Pana la 22 de ani, salariul minim brut ajunge la aproape 1.200 de euro.

Mai mult, legea stabileste ca pentru orele suplimentare se acorda un spor de 25%, iar pentru cele de noapte, sporul ajunge la 50%.

Trebuie precizat, insa, ca Olanda are o fiscalitate ridicata, impozitele ajungand pana la 40% din salariu.

Cat costa viata in Olanda

Romanii care vor sa lucreze in Tara Lalelelor trebuie sa stie ca nu este o tara ieftina, iar cazarea si cheltuielile de intretinere sunt destul de ridicate. Chiria unui apartament porneste de la 400 de euro in orasele mici, Amsterdamul fiind mult mai scump si aflandu-se in fruntea clasamentului oraselor cu cele mai ridicate costuri de consum.

La polul opus se afla regiunile nordice si estice, caracterizate printr-un nivel de trai relativ modest, cu cheltuieli semnificativ reduse.

La semnarea contractului de inchiriere se cere plata unei garantii care echivaleaza cu cel putin o luna de chirie, iar plecarea trebuie sa fie anuntata cu cel putin o luna in avans. Exista si o comisie responsabila cu inchirierea de locuinte (Huurcommissie), care ofera consultanta in cazul unor neintelegeri legate de calculul chiriei sau de contractul in sine.

Cei care au acte in regula au si avantaje in ceea ce priveste cheltuielile de intretinere, statul olandez oferind subventii care variaza in functie de varsta, chirie si venituri.

Preturile produselor alimentare si a celor nonalimentare variaza de la un oras la altul si de la un magazin la altul. Preturile medii sunt de 1,42 euro pentru o paine, 5,50 euro pentru un pachet de tigari, 2 euro pentru un pahar de bere, 1,30 euro pentru un un litru de benzina, 2 euro pentru o calatorie cu mijloacele de transport in comun. De asemenea, un meniu de 2 persoane la un restaurant costa in medie 30 de euro.

Luxemburg are cel mai mare salariu minim din Europa

Conditii asemanatoare pentru muncitorii romani sunt si in tara vecina, Belgia. Pentru a obtine permisul de munca este necesar ca angajatorul din Belgia sa inainteze autoritatilor competente o cerere pentru a obtine autorizatia. Odata ce autorizatia de angajare este eliberata, lucratorul va obtine si el permisul de munca.

Ca si in Olanda, autorizatia de munca se acorda numai in cazul in care angajatorul dovedeste ca nu a reusit sa gaseasca, intr-un termen rezonabil de timp, pe piata locala de munca un muncitor apt sa ocupe postul vizat, nici chiar dupa o formare profesionala adecvata.

Romanii au parte de prioritate si proceduri minimale si simplificate, atunci cand este vorba de angajari in agricultura, viticultura, catering si finante in Luxemburg. Pentru celelalte sectoare de activitate, formalitatile de obtinere a permisului de munca vor fi simplificate, iar termenele reduse, in functie si de situatia pietei de munca din Luxemburg.

Pentru obtinerea unui permis de munca in Luxemburg, potentialul angajator trebuie sa declare postul vacant la Administratia pentru Ocuparea Locurilor de Munca. In cazul in care institutia nu este in masura sa propuna o persoana adecvata pentru postul respectiv, angajatorul prezinta o declaratie de angajament contrasemnata de candidatul roman, document care echivaleaza cu o cerere de eliberare a permisului de munca.

Permisul de munca este acordat de Ministerul Imigratiei, ca urmare a avizului formulat de o comisie speciala, si este de patru tipuri: A (1 an), B (4 ani), C (durata nelimitata) si D (pe durata stagiului).

In ceea ce priveste salariile, Luxemburgul nu este degeaba numit "tara bancherilor", fiind tara cu cel mai mare salariu minim din Europa (1.683 euro/luna) si unul dintre statele cu cele mai bune conditii de viata.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#locuri munca Olanda, #locuri munca Belgia, #locuri munca Luxemburg , #munca strainatate