In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate

Joi, 11 Iulie 2013, ora 07:12
7526 citiri
In ce tari isi cauta de munca romanii - Care sunt domeniile preferate
Foto: careerguidetips.com

Numarul romanilor care si-au cautat de munca in strainatate a crescut in ultimul an, iar domeniul-vedeta a ramas agricultura.

Intre 1 iunie 2012 si 31 mai 2013 au fost inregistrate 2.638 persoane, un avans semnificativ fata de perioada similara din anul anterior (1.928 persoane) si chiar mai mare decat in intervalul 1 iunie 2010-31 mai 2011, cand au fost 2.573 persoane, potrivit statisticilor remise Ziare.com de catre ANOFM.

Dinamica romanilor care isi cauta de munca in afara este centralizata de institutie prin serviciul EURES, care reprezinta o retea de cooperare intre serviciile publice de ocupare europene si a fost creata pentru facilitarea liberei circulatii a lucratorilor in cadrul Spatiului European si Elvetia.

Parteneri ai serviciilor publice de ocupare in cadrul acestei retele sunt sindicatele, organizatiile patronale si alti actori implicati in piata muncii.

Cati romani au vrut sa plece in strainatate la munca, in primele 6 luni din 2013

In primul trimestrul al anului 2013 au fost mediati 568 cetateni romani prin reteaua EURES, iar 522 dintre ei sunt muncitori necalificati in agricultura, care au optat fie pentru un contract sezonier in Spania, unde remuneratia ajunge la 38,68 euro/zi, fie in Danemarca, tara care ii plateste cu 0,5-0,8 euro net/kg, sau chiar Finlanda, pentru 1.250 euro brut/luna (aproximativ 40 euro pe zi).

Alte domenii care au prezentat interes pentru concetateni au fost industria hoteliera sau ingineria.

Statistica detaliata pentru primul semestru din 2013 este prezentata in tabelul de mai jos:

Situatia din 2012 a muncitorilor romani care si-au gasit un loc de munca in strainatate

In anul 2012, prin intermediul retelei EURES, au fost primite si promovate 3.302 locuri de munca vacante in diverse state europene, cu 24,7% mai mult decat in anul 2011 de catre angajatorii europeni (2.648).

Astfel, anul trecut, 715 persoane din Romania si-au gasit un loc de munca in alte tari prin intermediul serviciilor EURES.

Romani plecati in strainatate - In ce tari inca le merge bine

Dintre ele, 415 persoane (68% din total) au obtinut contracte de munca in agricultura, fie ca lucratori sezonieri necalificati, pe perioade scurte de timp, de 1-6 luni, fie ca lucratori calificati, cu o durata a contractelor intre 6 luni si 18 ani.

Restul lucratorilor romani s-au incadrat in alte ocupatii, precum: domeniul hotelier (ospatari, cameriste, bucatari, barmani), ingrijire persoane varstnice, mecanici auto, drujbisti, muncitori necalificati in industria pielariei, ingineri chimisti.

Distributia pe tari de destinatie a celor 715 cetateni romani care au obtinut un loc de munca prin serviciile EURES este urmatoarea:

1. Spania - 268 persoane

2. Germania - 265 persoane

3. Danemarca - 107 persoane

4. Finlanda - 48 persoane

5. Austria - 14 persoane

6. Norvegia- 9 persoane

7. Italia, Marea Britanie, Belgia si Ungaria - o persoana

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#locuri munca strainatate, #romani munca strainatate, #romani locuri munca strainatate, #romania angajare strainatate , #munca strainatate