Mii de straini din Belgia, invitati sa plece. Sunt vizati in special romanii si bulgarii

Luni, 03 Februarie 2014, ora 21:13
13055 citiri
Mii de straini din Belgia, invitati sa plece. Sunt vizati in special romanii si bulgarii

Aproximativ 2.712 de cetateni ai Uniunii Europene au primit scrisori din partea Guvernului Belgiei prin care li se cere sa pareasca aceasta tara, deoarece reprezinta o "povara nejustificata" pentru sistemul de sanatate.

Numarul celor carora li se cere sa plece din Belgia s-a triplat in ultimii doi ani, noteaza Euro News.

Nici strainii care au un loc de munca nu sunt in siguranta. In aceasta situatie se afla si Silvia Gurria, din Italia, care canta la acordeon si care a locuit in Bruxelles in ultimii trei ani. Gurria are un contract de munca de integrare, prin care 30% din salariu este finantat de statul belgian.

"Atunci cand primesti un ordin de evacuare, nu poti munci, nu ai o identitate, deoarece ti-a fost luat buletinul. Astfel, nu poti accesa si nu te califici pentru numeroase beneficii si activitati administrative. Cred ca ar trebui sa denuntam aceasta situatie", a spus Gurria.

Conform unei directive europene din 2004 cu privire la libera circulatie, persoanele care isi exercita dreptul de sedere nu ar trebui sa devina o "povara nejustificata" asupra sistemulor de asistenta sociala ale statelor membre in perioada initiala de rezidenta. Astfel, statele membre au dreptul de a-i expulza pe cetatenii de alta nationalitate.

Printre cei vizati se numara persoanele ramase fara loc de munca si cele care si-au finalizat studiile universitare.

"Nu este o situatie grava, in mod special. Este o masura rezonabila, in conformitate cu legislatia europeana. Chiar daca in prezent exista un numar mare de persoane ale caror permise de sedere au fost refuzate, legea ne da dreptul sa luam aceste decizii. Astfel, cred ca am aplicat in mod corect si obiectiv legislatia nationala si europeana", a spus Dominique Ernould, reprezentant al biroului belgian pentru cetateni straini.

Cele mai multe notificari au fost adresate romanilor si bulgarilor. Pe locurile trei si patru se afla spaniolii si, respectiv, italienii.

"Ai dreptul sa mergi in alta tara a Uniunii Europene si sa stai acolo timp de trei luni fara nicio obligatie si, totodata, fara dreptul de a solicita beneficii sociale in aceasta perioada. Pana la sase luni, poti ramane doar daca poti dovedi ca te afli in cautare unui loc de munca in aceasta tara.

Iar, in cele din urma, nu poti ramane decat daca dispui de mijloace financiare pentru a te intretine si daca ai o asigurare extinsa de sanatate", a spus purtatoarea de cuvant a Comisiei Europeana, Mina Andreeva.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Belgia expulzare romani bulgari, #drept sedere UE, #locuri munca Blegia , #munca strainatate