Peste 1.700 de medici au solicitat in 2011 certificate pentru a lucra in strainatate

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 20:26
1155 citiri
Peste 1.700 de medici au solicitat in 2011 certificate pentru a lucra in strainatate
Foto: gandul.info

Peste 1.700 de medici au solicitat, in primele opt luni ale anului, certificate de conformitate pentru a lucra in strainatate, principalele motive care au condus la "explozia migratiei" fiind lipsa posturilor si salariile mici, spun reprezentantii Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

"Sistemul sanitar din Romania nu mai poate supravietui in conditiile actuale. Lipsa acuta a personalului medical perturba activitatea medicala si pune in pericol siguranta pacientilor si a medicilor care lucreaza pana la epuizare. Primim zilnic semnale din tara de la colegii nostri prin care acestia ne spun ca nu isi mai pot desfasura activitatea in conditii normale.Cum se poate desfasura o garda intr-un spital orasenesc in conditiile in care nu au un medic specializat in anestezie-terapie intensiva sau neonatologie?", precizeaza presedintele CMR, prof. dr.Vasile Astarastoae, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Emil Boc.

Potrivit lui Astarastoae, Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste numarul de medici la mia de locuitori (1,9).

Cei de la CMR atrag atentia ca economiile nu trebuie realizate in sistemul sanitar, cu atat mai mult cu cat Romania aloca cele mai putine fonduri sistemului sanitar din Europa.

"Daca tarile est si central-europene aloca intre 6 si 8% din PIB pentru sanatate, iar tarile din OECD intre 10 si 12% din PIB. Romania a avut cea mai mare finantare in 2008, si anume 4,5% din PIB.

In aceste conditii, va rugam, domnule prim-ministru, ca in mod exceptional sa deblocati si sa scoateti la concurs posturile din sistemul de sanatate dupa regula necesitatii si oportunitatii si nu dupa regula 'un post deblocat la sapte plecari din sistem'.

Va revine responsabilitatea directa de a asigura functionarea sistemului de sanatate pentru ca in absenta personalului calificat, spitalele, indiferent cat s-ar investi in ele, vor putea sa fie simple locatii si nu unitati medicale", se mai arata in scrisoarea adresata lui Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#exod medici strainatate, #salarii mici medici, #fonduri sistem sanatate , #munca strainatate