Vestul e in criza. Unde si cum iti mai gasesti un job in strainatate?

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 23:32
4530 citiri
Vestul e in criza. Unde si cum iti mai gasesti un job in strainatate?
Foto: AP

Un loc de munca in strainatate este ceva la care se gandeste orice tanar din Romania. Totusi, din cauza crizei de pe piata muncii din Occident, economiile emergente din Asia si Orientul Mijlociu sunt cele care ii atrag acum pe absolventii din intreaga lume.

Daca un loc de munca oriunde in Occident nu reprezenta o provocare prea mare, plecarea in Orientul Mijlociu sau in Asia necesita o pregatire temeinica pentru a rezista diferentelor culturale, potrivit Forbes.

Oricine vrea sa lucreze intr-una din aceste zone trebuie mai intai sa se documenteze foarte bine cu privire la aspectele economice, politice si mai ales culturale. Securitatea locului este un alt aspect care trebuie luat in calcul, dar si legile, care sunt in general diferite de cele cu care suntem obisnuiti.

Efectele pe care le va avea asupra vietii personale sunt, insa, cele mai importante. Cei care vor sa lucreze in China trebuie sa stie ca s-ar putea sa lucreze chiar si 90 de ore pe saptamana, iar in Orientul Mijlociu, vor lucra si duminica pentru ca zilele de weekend sunt vineri si sambata.

Vizele, permisele de munca si alte acte necesare la angajarea intr-o alta tara trebuie obtinute din timp. Este indicat ca viza sa fie obtinuta din timp pentru majoritatea companiilor le dau prioritate celor care au toate actele in regula si ii ignora pe ceilalti.

Cele mai multe informatii despre conditiile de munca si viata din Asia sau Orientul Mijlociu sunt gasite in ziarele de limba engleza scrise pentru expatii din aceste tari si care se gasesc pe Internet. O metoda si mai buna poate fi o legatura directa cu strainii care lucreaza deja in aceste tari, Internetul fiind cel mai eficient datorita site-urilor de retele sociale, ca Facebook si LinkedIn.

De asemenea, multe universitati tin legatura cu institutii de invatamant din strainatate si ii pot pune in legatura pe studenti sau pe absolventi.

Aplicatia trebuie adaptata in functie de locul in care se afla compania. Abilitatile cautate sunt in general aceleasi peste tot in lume in cazul angajarii unui manager, dar modul de a le trece in CV s-ar putea sa fie diferit. CV-ul va arata cu siguranta mai bine daca datele de contact sunt din tara respectiva.

Interviul este si el diferit in alte culturi. Daca in Marea Britanie interviul poate fi un joc pe roluri in care se discuta pe studii de caz, in Japonia primul interviu consta intr-o cina cu viitorii colegi, in care acestia trebuie sa il cunoasca personal pe candidat.

De asemenea, daca in SUA sunt importante realizarile individuale, in tari precum Brazilia acestea pot fi considerate egoiste pentru ca este cautat succesul obtinut in echipa.

In cazul cautarii unui loc de munca intr-o tara indepartata, o prima discutie cu angajatorii ar putea avea loc prin telefon. Chiar si asa, candidatul trebuie sa se comporte exact ca la un interviu si trebuie sa convinga ca se adapteaza bine in orice mediu.

Daca toate cerintele au fost adaptate obiceiurilor locale, candidatul nu trebuie decat sa fie pregatit pentru o schimbare majora in viata lui. Diferentele culturale necesita rabdare, flexibilitate si mult simt al umorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#locuri de munca Asia, #locuri munca Orientul Mijlociu, #conditii angajare Orientul Mijlociu, #conditii angajare Asia, #locuri de munca strainatate , #munca strainatate