Vrei sa lucrezi in conditii excelente? Afla cum te angajezi in tarile nordice

Miercuri, 18 August 2010, ora 07:29
30362 citiri
Vrei sa lucrezi in conditii excelente? Afla cum te angajezi in tarile nordice
Foto: nordicco.com

Salariile mari si conditiile de munca excelente au transformat tarile nordice in preferatele muncitorilor romani, chiar daca angajatorii de aici sunt renumiti pentru rigiditatea lor.

Aproape 100.000 de romani au incercat sa se angajeze intr-una din aceste tari in primele sase luni ale anului si doar 10% au obtinut un contract. Altii 10.000 urmeaza sa plece pana la sfarsitul anului prin agentiile de recrutare.

Marea problema e ca tari precum Suedia sau Norvegia nu ne sunt apropiate din punct de vedere lingvistic, iar cunoasterea unei limbi nordice pe langa obligatoria engleza este o conditie de baza de cele mai multe ori.

Dar poate totul e mai usor atunci cand efortul e rasplatit. "Joburile din tarile nordice sunt cele mai atractive deoarece au cele mai mari salarii", ne-a spus Calin Stefanescu, directorul portalului Tjobs. "Munca in sine e destul de grea si solicitanta pentru ca se respecta foarte mult programele de lucru. Orele fixe, pauze foarte stricte, nu se accepta intarzieri, nu se accepta nerespectarea normelor. Au reputatia de a fi foarte rigizi", a adaugat acesta pentru Ziare.com.

Cei mai cautati sunt specialistii din industrie, precum sudori, instalatori si tubulatori, salariile oferite acestora fiind de cateva mii de euro. Si pentru asta, romanii nici nu au nevoie de prea multe documente pentru a lucra legal.

"Sunt peste 10.000 de pozitii care vor aparea la inceputul lunii noiembrie. Deja sunt avansate discutiile sa se faca o oferta pentru piata din Romania. Cred ca in septembrie se finalizeaza partea de contracte si in noiembrie agentii din Romania vor avea acces la aceste joburi", a mai declarat Calin Stefanescu pentru Ziare.com.

Suedia e cunoscuta pentru relatia dintre sindicate si patronate

Suedia e una dintre tarile care nu au restrictionat accesul romanilor pe piata muncii. Inca din momentul aderarii la UE, romanii au avut aceleasi drepturi de intrare si de sedere ca si orice alt european. Astfel, cei care nu au inca un loc de munca si pleaca in Suedia pentru a gasi unul, au dreptul sa stea in tara timp de 3 luni, fara a avea nevoie de vreun permis de sedere si fara a fi obligati sa se inregistreze la vreo institutie.

Cei care vor sa stea mai mult de trei luni in Suedia, indiferent de motiv, sunt obligati sa se inregistreze la Autoritatea pentru Migratie (Migrationsverket / Swedish Migration Board) care ofera si dreptul la rezidenta. Dupa cinci ani se obtine si dreptul de rezidenta permanenta.

Pentru aceasta e nevoie, insa, ca solicitantul sa fie angajat, sa detina propria afacere, sa fie prestator de servicii, sa fie student sau sa dispuna de fonduri financiare suficiente pentru a trai in Suedia.

Frumusetea vietii in Suedia consta si in conditiile de munca foarte bune si, mai ales, in raritatea conflictelor sociale dintre patronate si sindicate. Cererile de angajare vin mai ales din domeniile IT, medical si educativ. Ofertele sunt, insa, mai numeroase spre regiunile nordice, unde cererea de personal calificat este foarte mare.

Pe site-ul Serviciului Suedez pentru Ocupare (Arbetsformedlingen) sunt postate toate posturile vacante, din Suedia dar si din alte state. Trebuie precizat totusi ca cunoasterea limbii suedeze, cel putin la un nivel mediu, este una dintre conditiile de baza.

Salariul mediu din Norvegia e de 4.400 de euro

In cazul Norvegiei, obtinerea unui loc de munca este conditionata de obtinerea unui permis de sedere cu drept de munca. Autorizatia de munca poate fi ceruta fie de la reprezentantele autoritatilor norvegiene din Romania, fie de la comisariatele de politie norvegiene. De asemenea, angajatorul din Norvegia poate sa ceara permisul pentru angajatul sau.

Permisul nu poate fi, insa, cerut decat atunci cand exista cel putin o oferta de angajare sigura, pentru un post cu norma intreaga.

Permisul de sedere nu este legat de un anumit tip de munca, de competentele profesionale sau de un anumit loc de munca, ceea ce inseamna ca nu e nevoie de o noua cerere in cazul unui loc de munca nou. Pentru rezidenta e nevoie totusi ca solicitantul sa indeplineasca unele conditii. Printre acestea se numara aceea de a face dovada rezidentei dvs. neintrerupte in Norvegia in ultimii 3 ani, pe baza permisului de sedere temporar cu posibilitate de reinnoire.

Legislatia norvegiana nu prevede necesitatea asigurarii unui salariu minim pe economie, dar salariul luna mediu din 2009 era, in general, de 35.200 coroane norvegiene, adica de peste 4.400 euro.

Potrivit statisticilor, in perioada 2006-2008, consumul anual mediu al norvegianului de rand se ridica la 380.300 coroane norvegiene, adica la 47.398 euro. Lunar, e vorba de aproape 4.000 de euro. In aceasta suma sunt incluse cheltuiellei curente (chiria, energia electrica si incalzirea), transportul, cheltuielile alocate timpului liber si activitatilor culturale, produsele alimentare si bauturile nonalcoolice.

Romanii nu au nevoie de permis de munca nici in Finlanda

Romanii au acces liber pe piata muncii si in Finlanda, asa ca se pot angaja pe teritoriul finlandez in aceleasi conditii ca si cetatenii proprii, supunandu-se legislatiei in materie de ocupare. Cetatenii romani trebuie, insa, sa aiba in vedere cateva aspecte.

In primul rand, pentru majoritatea locurilor de munca, chiar si in domeniul constructiilor si al agriculturii, este nevoie de cunoasterea la un anumit nivel a uneia din limbile oficiale - finlandeza sau suedeza. Singurele exceptii se fac in cazul unor pozitii de top management sau al unor experti.

In al doilea rand, Finlanda cauta doar muncitori calificati si cu experienta, pentru un cetatean strain care nu indeplineste aceste conditii fiind extrem de dificil sa obtina un loc de munca pe piata locala.

In al treilea rand, procesul de recrutare din Finlanda tinde sa fie unul de durata. Angajatorii vor sa cunoasca in avans diplomele si/sau alte acte doveditoare ale competentelor potentialului angajat. De asemenea, are loc un interviu sau un test de verificare a abilitatilor. Este recomandat sa se solicite sfatul unui consultant EURES din tara de origine a aplicantului, respectiv Romania.

Romanii pot sa stea 6 luni in Danemarca fara un job

Cetatenii romani sunt liberi sa munceasca si in Danemarca fara vreun permis de munca deoarece guvernul a decis sa nu mai prelungeasca perioada de aplicare a masurilor tranzitorii pentru romani si bulgari. Explicatia a fost ca numarul angajatilor din aceste state nu a influentat major piata daneza a fortei de munca.

Ca si in alte state nordice, prospere si bine organizate, in Danemarca patronii si sindicatele isi asuma, de comun acord, raspunderea pentru majoritatea aspectelor legate de piata muncii, aspecte care in alte tari sunt reglementate prin lege.

Muncitorii romani care vor un job in Danemarca au dreptul sa locuiasca pe teritoriul danez o perioada neintrerupta de pana la 6 luni, timp in care acestia trebuie sa se intretina singuri. Atunci cand primesc o promisiune ferma de angajare, cetatenii romani pot sa solicite permisul de sedere si munca de la autoritatile locale.

Exceptie de la aceasta regula pot face muncitorii straini care se angajeaza la una dintre cele 2.000 de intreprinderi daneze care au deja permisiunea de a angaja forta de munca din Europa de Est.

Cei mai cautati in Danemarca sunt specialistii in nginerie IT, inginerie energetica, matematica, statistica, fizica, biologie, chimie, farmacologie, geologie, radiologie, medicina (medici si asistenti). Aceste sectoare de activitate ofera si cele mai mari sanse de obtinere a unui permis de lucru in Danemarca.

In cazul medicilor si a asistentilor(telor) medicali(e) este necesara obtinerea autorizatiei de practica medicala, eliberata de Oficiul National de Sanatate din Danemarca.

Un medic radiolog sau psihiatru poate castiga pana la 5.000 de euro pe luna, in timp ce soferii din companiile internationale de transport castiga intre 600 si 1.400 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#locuri munca strainatate, #locuri munca Suedia, #munca Norvegia, #munca Danemarca, #munca Finlanda, #munca tari nordice , #munca strainatate