Ziare.com

Grecii se pregatesc pentru noi reduceri salariale - WSJ

de Constantin Pescaru
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 18:06

   

Grecii se pregatesc pentru noi reduceri salariale - WSJ
Grecia s-ar putea confrunta cu noi reduceri salariale, pentru a-si redresa economia, titreaza publicatia financiara Wall Street Journal.

Dintre cele 90 de fabrici si uzine care faceau parte din zona industriala Komotini in momentul in care Grecia a aderat la zona euro, doar 26 mai functioneaza in prezent.

Wall Street Journal considera ca declinul acestei zone industriale din nordul Greciei reprezinta un exemplu al felului in care moneda unica a agravat problemele economice din sudul Europei si arata ca summit-urile de urgenta ale liderilor europeni nu pot, de unele singure, sa rezolve criza economica din regiune.

Grecia, ca si celelalte tari europene care, in prezent, au nevoie de asistenta financiara, au avut dificultati in a deveni competitiva pe pietele financiare, pe masura ce creditele ieftine si problemele structurale au provocat cresterea preturilor si salariilor peste nivelul pe care productia acestor tari l-ar fi putut justifica.

Avand in vedere ca nu are o moneda nationala, care ar putea fi depreciata pentru a ieftini produsele nationale pe pietele externe, Grecia trebuie sa adopte o "devalorizare interna", reducand fortat preturile si salariile.

La fel ca statul elen, Spania, Portugalia si Italia se confrunta cu aceleasi dificultati in a asigura redresarea economica.

In plus, cu cat veniturile scad si economiile se contracta in tarile lovite de criza, cu atata scade si increderea pietelor financiare in capacitatea acestora de a-si finanta datoriile, fapt care contribue la accelerarea iesirii de capital din aceste tari.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1188 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

joburi si info despre locuri de munca

http://www.myeconomist.info/category/locuri-de-munca/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor