Livezi muncite de femei si batrani: Ajutoarele sociale ii lasa pe pomicultori cu roadele neculese

Luni, 23 Octombrie 2017, ora 12:57
6839 citiri
Livezi muncite de femei si batrani: Ajutoarele sociale ii lasa pe pomicultori cu roadele neculese
Foto: Arhiva Pixabay

Pomicultorii sunt ingrijorati pentru ca n-au cu cine culege livezile. Chiar daca ofera bani, mancare si transport, multi barbati in putere nu se inghesuie la munca, asa ca sute de galeti cu fructe sunt incarcate si descarcate zilnic de femei si batrani.

De exemplu, un pomicultor din Malu cu Flori (Dambovita) a umblat prin 6 localitati si abia a strans 20 de oameni care sa accepte sa vina la cules de mere si pere, unii adusi chiar si de la 200 de km distanta, relateaza TVR.

Principalul responsabil este tanti Veta, o batrana de 70 de ani, careia ii trec prin maini aproape 1.000 de galeti pe zi. Alaturi de ea, dar cocotat pe scara, in varful pomului, este un pensionar de 63 de ani, care se bucura ca isi poate suplimenta prin munca cinstita venitul.

Cat primesc culegatorii? "65 de lei pe zi plata. La o parte le asiguram mancare si bineinteles transport dus-intors, seara si dimineata", a declarat pomicultorul pentru postul de televiziune citat.

Omul se teme ca in cativa ani risca sa ramana fara forta de munca, mai ales ca ajutoarele sociale ii incurajeaza sa stea acasa pe cei care ar putea munci.

"Forta de munca activa in mare parte e plecata in strainatate, iar forta de munca ramasa e foarte imbatranita. O parte stau in speranta ajutorului social si nu muncesc", a declarat el la postul de televiziune citat.

Culesul fructelor ar trebui sa se incheie in maxim o luna, iar vremea se strica pe zi ce trece.

Nu doar in agricultura sunt probleme cu forta de munca, ci si in alte domenii. Multi dintre cei care vin la targurile de locuri de munca o fac doar ca sa bifeze pe hartie prezenta si sa refuze toate ofertele, pentru a-i putea prezenta apoi primarului documentul in baza caruia i se poate prelungi ajutorul social.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#lipsa culegatori, #lipsa forta munca , #muncitori