Somerii de dincolo de gratii

Luni, 14 Februarie 2011, ora 10:25
1641 citiri
Somerii de dincolo de gratii
Foto: europafm.ro

Inchisorile se vad nevoite, pe timp de criza, sa ofere clientilor interesati serviciile detinutilor, in domenii de la agricultura pana la asamblat calculatoare.

"Penitenciarul Bucuresti Jilava va pune la dispozitie forta de munca speciala (persoane private de libertate) pe perioade de timp determinate (1-12 luni) in conditii foarte avantajoase si cu un numar variabil de persoane, in functie de nevoile societatii dumneavoastra.

Serviciile noastre acopera o gama diversa de activitati, in domeniul constructiilor civile si industriale, rutiere si feroviare, in agricultura (prasit manual, irigat, recoltat)", acesta este anuntul ca se poate citi chiar pe site-ul Penitenciarului Jilava.

In prezent, la Penitenciarul Jilava sunt in jur de 1.250-1.300 de detinuti, gata sa inceapa munca. Din acestia, 58% se intorc dupa gratii dupa numai cateva luni de la eliberare.

"Pentru fiecare detinut, statul roman cheltuieste lunar 24 de milioane. In suma asta intra si salariile angajatilor (asistenta medicala, psihologica, transportul la instanta). Plecati de aici, unde sunt in centrul atentiei, acolo, afara, ajung sa fie lasati in voia sortii. Desi au libertate de miscare, ei vin totusi dintr-un mediu in care li se impune o disciplina. Afara ii asteapta un mod de viata care a evoluat, o societate care nu-i accepta asa cum ar trebui si care ii doreste in penitenciare", a declarat subcomisarul Cristian Micu, purtatorul de cuvant al penitenciarului, pentru Jurnalul National.

Exista in inchisoare si ateliere unde muncesc cei mai norocosi dintre detinuti. Sau mai bine zis munceau, caci, odata cu criza, comenzile au scazut simtitor.

"Detinutii care lucreaza pentru societate isi platesc si o parte din vina pentru savarsirea infractiunii. Din banii conveniti ca urmare a muncii prestate, 40% revin detinutului si 60% se folosesc ca venit la bugetul penitenciarului. Sunt folositi exclusiv, conform Legii 275, la imbunatatirea conditiilor de detentie. Din 40% cat ii revine detinutului, 10% i se opreste intr-un cont care i se pune la dispozitie la iesirea din inchisoare. 30% li se dau - bine, ei nu vad nici un ban in mana - toata tranzactia se face pe card, pentru diverse cheltuieli de zi cu zi", a adaugat reprezentantul penitenciarului.

Munca ii atrage pe detinuti, insa nu doar pentru ca primesc bani, ci si pentru ca ei beneficiaza si de zile castigate, ceea ce ii aduce mai aproape de eliberarea conditionata.

Pentru munca in exteriorul inchisorii, o conditie este aceea de a fi vizitat. De munca detinutilor pot beneficia diverse firme sau persoane fizice. Unii merg singuri, cei care sunt in regim deschis, altii, in regim semideschis, pleaca insotiti de un agent de paza. Cei mai multi sunt recompensati cu suplimentarea dreptului la vizite, iar recompensarea cea mai mare este parasirea penitenciarului pentru zece zile.

La Jilava insa acum se someaza, caci nu mai sunt contracte si cereri ca anul trecut, cand din munca detinutilor s-au castigat 19 miliarde de lei.

"De la munca in agricultura pana la pomicultura, amenajari interioare, curatenie, sapat santuri, zugravit, reabilitare tehnica, produceri mobila, asamblare componente calculator. Acum, in interior muncesc in jur de 400 de detinuti. Afara, foarte putini. De asemenea, inchiriem spatii care pot fi folosite pentru activitati lucrative sau productie", a mai spus Micu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#someri puscarie, #munca inchisoare , #muncitori