Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tara unde mii de muncitorii straini sunt blocati in desert, fara salarii si vize de plecare

Marti, 09 August 2016, ora 16:01
6047 citiri
Tara unde mii de muncitorii straini sunt blocati in desert, fara salarii si vize de plecare
Foto: Pixabay

Reducerea drastica a cheltuielilor de catre guvernul Arabiei Saudite si incetinirea cresterii economice au avut un impact grav asupra companiilor de constructii, printre cei mai afectati fiind muncitorii straini care au ramas blocati in desert fara salarii, medicamente si vize de iesire din tara.

Mii de muncitori, majoritatea din Asia de Sud, au de incasat salarii restante de luni de zile si nu stiu cat va continua situatia relateaza Bloomberg.

"Nu ne dau niciun raspuns in legatura cu salariile. Dupa ce imi voi primi salariul voi pleca", a spus Mohammed Salahaldeen, din Bangladesh, aflat intr-o tabara de munca din Riad, infiintata de compania saudita de constructii Oger.

In timp ce autoritatile din Regat taie cheltuielile si amana platile catre contractori, pentru a compensa declinul cotatiilor petrolului, austeritatea amplifica problemele companiilor private care, timp de zeci de ani, au depins de guvern pentru a se dezvolta.

Muncitorii abandonati, intre care aproape 16.000 doar din India si Pakistan, nu au mai fost platiti de circa opt luni.

Situatia vizelor

Intr-un sistem de sponsorizare numit kafala, care lasa multi muncitori la mila angajatorilor, acestia nu primesc vize de iesire din tara.

Problema este ca firmele in cauza trebuie mai intai sa plateasca salariile restante si beneficiile promise, iar abia dupa aceea pot fi acordate vizele.

Reprezentantii firmelor Oger si BinLadin Group nu au putut fi contactati.

Regele face o exceptie

Vazand situatia disperata a muncitorilor, regele Salman a ordonat ca muncitorii sa primeasca alimente si servicii medicale. In plus, se va face o exceptie de la regula si vor putea obtine vize de iesire din Arabia Saudita direct din partea statului, a anuntat luni Ministerul Muncii, care s-a angajat sa le protejeze drepturile si sa le rezolve problemele.

De asemenea, muncitorii vor primi asistenta juridica gratuita. Dar acestia nu vor sa plece inainte sa-si primeasca banii.

Conditii groaznice

Conditiile in care asteapta muncitorii din Bangladesh, India, Sri Lanka, Pakistan si Filipine sunt groaznice.

In baracile de beton dorm cate opt oameni, care impart toaletele murdare cu pisici salbatice. In timpul verii, temperaturile trec de 50 de grade Celsius, iar electricitatea care alimenteaza aparatele de aer conditionat se opreste frecvent. Unii dintre muncitori sunt atat de saraci incat au un singur rand de haine.

Muncitorii nu au parte nici de asistenta medicala pentru ca Oger nu le-a platit asigurarile, iar ei nu au de unde sa aiba bani.

Timp de zeci de ani, Arabia Saudita a primit milioane de muncitori straini, care au imbunatatit viata familiilor ramase in urma. In 2014, Arabia Saudita era pe locul al doilea in lume dupa Statele Unite, in functie de remiterile muncitorilor, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#muncitori probleme Arabia Saudita, #probleme straini Arabia Saudita , #muncitori