Cum obtii un loc de munca pe o piata transformata de criza

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 07:12
4009 citiri
Cum obtii un loc de munca pe o piata transformata de criza
Foto: Arhiva

Cei aproape patru ani de criza au generat schimbari semnificative pe piata muncii din Romania, conturand puternic diferenta dintre bun si mediocru. Categoria cel mai grav afectata este, in mod firesc, cea a tinerilor proaspat iesiti de pe bancile scolii.

"Criza economica, ale carei efecte au inceput sa fie simtite acum patru ani, pare a fi una de durata, cu impact major in intreaga societate", a spus Silviu Hotaran, fondator al francizei locale a grupului elvetian de consultanta Gustav Kaeser Training International, pentru Ziare.com.

In ceea ce priveste piata muncii, angajatorii au oportunitatea de a alege dintre cei mai buni candidati, in timp ce, pe de alta parte, motivarea si retentia angatilor de top devine o provocare. Competentele de top au si ele oportunitatea de a-si alege angajatorii, a precizat managerul.

In acest context, oportunitatile de angajare sunt restranse in special in cazul tinerilor, iar deficientele sistemului educational contribuie la agravarea situatiei.

"Tinerii absolventi de liceu si facultate gasesc din ce in ce mai greu oportunitati de angajare. Criza in care se afla sistemul educational contribuie la sporirea dificultatilor. Absolventii sunt din ce in ce mai nepregatiti pentru provocarile care-i asteapta, iar disponibilitatea angajatorilor de a investi in dezvoltarea lor este in scadere", a afirmat Silviu Hotaran.

In plus, "creste sentimentul de nesiguranta in randul angajatilor. Nesiguranta poate afecta performanta, aceasta creeaza incertitudine, apare un periculos cerc vicios", a adaugat acesta.

Apetit redus pentru riscuri, de ambele parti

Ana Ber, senior consultant la compania de consultanta in resurse umane Dr. Pendl & Dr. Piswanger Romania, atrage atentia ca angajatorii sunt mai putin dispusi sa isi asume riscuri.

"La nivelul angajatorilor a crescut foarte mult centrarea pe rezultate, acestia isi doresc angajati motivati, stabili, cu rezultate dovedite in scurt timp de la angajare, cu competente deja dobandite si aplicabile imediat, cu un traseu profesional consistent, fara multe schimbari, care sa releve o dezvoltare profesionala solida. Angajatorii nu mai sunt atat de dispusi sa-si asume riscuri si tocmai de aceea a crescut ponderea contractelor cu perioada limitata si indicatori clari de atins pentru a trece la o forma de angajare permanenta", a spus Ana Ber pentru Ziare.com.

In acelasi timp, siguranta si stabilitatea sunt principale coordonate si in procesul de cautare a unui loc de munca.

"La nivelul angajatilor identificam acelasi apetit scazut catre asumarea unor miscari riscante - pentru ei este foarte importanta sustenabilitatea job-ului, cat de stabila este compania in care se vor angaja, cat de interesante sunt proiectele in care vor fi implicati, cat de mult se investeste in dezvoltare profesionala - a disparut aproape integral schimbarea doar de dragul schimbarii", a adaugat Ana Ber.

De asemenea, a remarcat consultantul, brandul de angajator joaca un rol din ce in ce mai important - nu este suficient ca angajatorul sa fie o companie mare si puternica daca nu se poate lauda cu un mediu de lucru pozitiv, cu o abordare win-win a relatiei angajat - angajator.

Catre ce domenii ne orientam?

Potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup pentru perioada octombrie -decembrie 2012, angajatorii romani se asteapta ca ritmul angajarilor sa creasca in urmatoarele trei luni.

"Perspectivele de angajare in randul companiilor din Romania sunt unele dintre cele mai puternice din ultimii patru ani, sustinute de nivelul puternic de optimism al angajatorilor din sectoarele industriei prelucratoare si comertul cu amanuntul. Previziunea neta de angajare din Romania este una dintre cele mai puternice din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa - n.red.)", a precizat Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania, in cadrul studiului.

Conform studiului, cei mai optimisti cu privire la noi recrutari sunt angajatorii din sectorul industriei prelucratoare, urmati de cei din sectorul comertului cu ridicata si cu amanuntul, sectorul constructiilor, sectorul administratiei publice si al serviciilor sociale.

Pe de alta parte, Silviu Hotaran subliniaza potentialul de dezvoltare reprezentat de domeniul IT.

"Sunt subiectiv, cred ca Tehnologia Informatiei este un domeniu unde exista oportunitati de crestere si dezvoltare, unde se cauta candidati competenti si/sau cu potential de crestere. Tehnologia Informatiei poate fi un avantaj competitiv pentru Romania", a spus fondatorul filialei Microsoft in Romania si fost director general al companiei.

Cum te angajezi in criza?

Factorii care cresc sansa candidatilor de a fi angajati sunt, in opinia managerului, pentru cei cu experienta, vizibilitatea, experienta demonstrata (realizari concrete in CV), competentele si capacitatea de a adauga valoare, atitudinea. Pentru tinerii absolventi, acestia sunt competentele, flexibilitatea, capacitatea de a invata si se adapta rapid, atitudinea. "In toate cazurile, capacitatea de conectare emotionala, de a construi o retea personala si a lucra in echipa capata o importanta sporita", a spus acesta.

"Pentru a maximiza sansele de angajare, mai ales pentru cei aflati in cautare activa, este foarte important sa trateze procesul de cautare al unui job cu seriozitate - nu mai este suficient sa-ti postezi CV-ul pe site-urile de recrutare si sa astepti sa fii chemat, trebuie sa ai o abordare proactiva, sa mergi in intampinarea potentialului angajator si sa inveti sa te 'vinzi' fara sa minti sau sa exagerezi", recomanda Ana Ber.

Candidatii trebuie sa fie capabili sa isi demonstreze competentele mentionate in CV, iar recomandarile pot influenta decisiv decizia potentialului angajator.

"Angajatorii nu mai sunt dispusi sa cumpere doar forma, ci au nevoie si de continut -nu mai este suficient sa ai doar un CV foarte bine facut si abilitati foarte bune de prezentare, mai trebuie sa si dovedesti cu date si cifre care a fost aportul tau efectiv. Recomandarile de la fostele locuri de munca au devenit o carte forte in luarea deciziei de angajare deoarece pe langa competentele 'tehnice' angajatorii considera foarte importanta integrarea noului angajat in echipa, abilitatile de lucru in echipa, abilitatile de lucru pe proiecte, asumarea responsabilitatilor, respectarea termenelor limita etc", a precizat Ana Ber.

Somajul a devenit "boala cronica" a Europei, rata acestuia depasind 10% la nivelul Uniunii Europene, desi cu nuantari puternice de la o tara la alta. Pentru Romania, rata somajului se mentine in jurul nivelului de 7%, in timp ce in tari precum Spania si Grecia, aproximativ un sfert din populatia apta de munca este somera. Somajul in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a crescut in UE de la 15% in luna februarie 2008 la 22,5% in luna iulie 2012, potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat. In Spania si Grecia nivelul depaseste 50%.

"Cred ca schimbarea de mentalitati, transferul de cultura si valori in mediul de afaceri si societate sunt extrem de importante. Antreprenoriatul este un exemplu prin care pot fi identificate si exploatate oportunitati, chiar pe timp de criza. Educatia, invatarea si dezvoltarea continua, devin factori din ce in ce mai importanti ai succesului pe plan profesional si personal", a conchis Silviu Hotaran.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Platforma ANOFM pentru activitățile casnice este în funcțiune. Plata prin tichete aduce asigurări sociale și de sănătate prestatorilor
Ministerul Muncii a anunțat deschiderea platformei ANOFM prin care beneficiarii de servicii ocazionale în gospodărie pot plăti prestatorii de servicii prin tichetele pentru activități...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#angajari Romania, #sfaturi angajare, #piata muncii, #Somaj , #oferte angajari