Fereste-te de ofertele false de lucru si tepele de pe Internet

Marti, 10 August 2010, ora 18:34
8082 citiri
Fereste-te de ofertele false de lucru si tepele de pe Internet

"Vrei sa lucrezi de acasa?", "Castiga suplimentar lucrand in timpul liber!" sau "Castiga 75 de dolari in 15 minute!"

In ultima perioada, suntem asaltati de tot felul de anunturi de munca la domiciliu, prin intermediul mesajelor care ajung in casutele noastre electronice, oferte care mai de care mai atractive. Si ne intrebam adeseori daca toate ofertele de joburi venite "intamplator" in e-mail-ulrile noastre sunt tepe ori asa numitele "scam jobs" sau sunt oferte reale, legale.

Exista semne clare, care ar trebuie sa-ti dea de gandit, inca de cand citesti anuntul sau de cand cunosti un potential angajator.

Mai intai verifica toate site-urile cu anunturi de angajare si vezi daca oferta minune se afla printre aceste anunturi. Nu uita ca ofertele reale de munca nu sunt trimise de pe adrese de free mail, de tipul Yahoo, Hotmail, Gmail etc, la care oricine are acces. Companiile serioase au adrese proprii de e-mail, care pot fi gasite usor pe Internet, la contact, cand introduci numele companiei.

Dupa ce ai identificat de unde provine anuntul, cauta referinte despre angajator, fie pe Internet, fie la Ministerul Finantelor ori Registrul Comertului, daca este vorba de o firma autohtona.

Nu crede ca te vei imbogati peste noapte. Esti atras de suma care ti se ofera fie pentru trimiterea unor mesaje, fie pentru accesarea diferitelor site-uri, fie pentru intermedierea tranzactiilor? Potrivit unor astfel de anunturi, poti castiga cateva mii de dolari, euro sau lei, numai petrecandu-ti cateva ore in fata calculatorului! Daca ar fi existat astfel de posibilitati de imbogatire, cu totii am fi fost bogati.

Nu trimite bani unui potential angajator. Nu exista taxe legale pentru angajare si niciun angajator serios nu iti poate pretinde sa platesti o taxa pentru a fi angajat sau pentru a incepe sa lucrezi de acasa.

Nu da informatii legate de contul tau sau cardul tau bancar. Te poti trezi ca ti-au disparut, fara urma, toti banii din conturile personale.

Posilbile "scam jobs" ar fi: ofertele de munca de asamblare; cele care vizeaza introducerea unor date si informatii in formulare tipizate; anumite afaceri online sau de tip MLM (Multi-level Marketing), pentru care ti se solicita si plata unei mici taxe de "start-up" (de inceput) sau achizitionarea unor pachete sau ori echipamente neceseare dezvoltarii propriului business; achitarea unor taxe pentru instruirea ta; postarea unor anunturi; recunoasterea scam joburilor, contra unei taxe, bineinteles.

Tot in categoria "scam jobs" se incadreaza jocurile piramidale, de tipul "Caritas", denumite si "scheme ponzi", adevarate inselatorii financiare, ascunse in spatele anunturilor de tipul "Bani gratis, direct pe internet! Nu trebuie sa faci nimic, este nevoie doar de o mica investititie initiala si vei castiga garantat cateva mii de lei saptamanal!

"Schema Ponzi" este o operatiune ilegala de investitii, prin intermediul careia investitorii primesc bani din propriile depuneri sau din investitiile altor persoane, nu din profituri reale. Ti se promit castiguri fenomenale intr-un timp foarte scurt, lucru care, in mod normal, ar trebui sa te faca sa te gandesti de doua ori.

"Scam job" nu inseamna doar ca esti ademenit cu anunturi de a castiga sepctaculos bani peste noapte. Un "scam job" este si atunci cand angajatori fara scrupule, profita de naivitatea unora, angajandu-te, spre exemplu, pentru o luna, de proba, dar fara sa semnezi un contract, ci doar cu promisiunea de a incheia un contract dupa acea luna, luna in care tu muncesti, iar asa-zisul angajator nici nu te plateste si nici nu te angajeaza in cele din urma.

Asadar, protejeaza-te, cunoaste-ti drepturile si nu te lasa pacalit! Gandeste-te bine, inainte de a accepta astfel de oferte, pentru ca daca suna prea bine pentru a fi reale, cu siguranta ca se ascunde ceva necurat in spatele lor!

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#sfaturi locuri munca Internet, #oferte locuri munca Internet, #scam jobs Romania , #oferte angajari