Ce sunt dispusi romanii sa faca pentru 50 de lei Interviu

Joi, 20 Februarie 2014, ora 07:13
7178 citiri
Ce sunt dispusi romanii sa faca pentru 50 de lei Interviu

Prestarea unor servicii in timpul liber este o modalitate de a-ti mari veniturile, astfel ca poate reprezenta si un ajutor binevenit pentru tineri sau someri.

Laurentiu Matache, un antreprenor roman pasionat de IT, a incercat sa dezvolte mai mult aceasta piata.

El considera ca "microjoburile" - asa cum numesc serviciile prestate in timpul liber - pot reprezenta o solutie la rezolvarea problemei somajului. In plus, contribuie la educatia si dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerilor, a precizat omul de afaceri, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Drept urmare, a lansat platforma Microjoburi.ro, unde poti posta anunturi referitoare la ce esti dispus sa faci pentru 50 de lei, iar clientii interesati te pot contacta.

Fenomenul freelancing ia amploare in Romania

Site-ul lui face parte din fenomenul de freelancing, care ia o amploare tot mai mare in Romania.

Freelancing. Castigurile lunare pot depasi 2.000 de dolari - Interviu

"Freelancing-ul te expune unei piete internationale, nu te limitezi doar local/national. Nu te afecteaza direct recesiunea, nu depinzi de proiectele unei companii. Ai acces la nivel international la o gama variata de proiecte si de clienti.

Daca nu mai vrei sa lucrezi cu un client la un moment dat, poti usor si fara costuri majore sa inchei colaborarea. Si lucrezi pe alte proiecte, cu alti clienti", a apreciat anterior pentru Ziare.com Roxana Nasoi, care a transformat intr-o slujba freelancing-ul pe platforma Elance.com.

Urmareste mai jos interviul integral cu Laurentiu Matache, Microjoburi.ro

Piata muncii din Romania, la fel ca cea din alte state europene, se confrunta cu un fenomen grav: somajul (mai ales) in randul tinerilor. Ce rol pot juca aceste "microjoburi" pentru ei, pentru educatia lor financiara si pentru construirea unei viitoare cariere?

Acest sistem de microjoburi nu doar ca ofera posibilitatea tinerilor sa isi exerseze abilitatile si sa castige bani contribuind totodata la educatia si dezvoltarea spiritului antreprenorial, ci si ofera cu adevarat o solutie la problema somajului in randul celor cu experienta pe piata muncii.

Ce parere aveti despre fenomenul freelancing? Care este profilul romanului care munceste pe cont propriu?

Fenomenul freelancing incepe sa ia amploare tot mai mult si in Romania, sunt foarte multi romani pe site-urile de freelancing din afara. Profilul prestatorului din platforma www.microjoburi.ro este tanarul cu studii superioare, cu varsta intre 18 si 35 de ani.

In tari precum Italia, romanii presteaza munci precum calcatul rufelor, gatitul si menajul pentru 20-50 de euro/2 ore. Cum vedeti aceasta situatie fata de realitatea din tara? Ar accepta astfel de locuri de munca, mai prost platite, si in tara daca nu au loc de munca?

Plecarea din tara pentru unii este o solutie, iar pentru altii nu este din diferite motive.

Insa oricare dintre noi cred ca a oftat nu de putine ori cand avea nevoie de cineva sa il ajute fie cu schimbatul unei prize in casa, fie cu reparatia la masina, fie cu o curatenie generala, fie cu ingrijirea copiilor sau a animalelor de companie.

Cum vedeti, per total, piata muncii in Romania?

Romania este pe un trend de crestere economica, iar somajul este la un nivel redus. Totusi, astfel de "microjoburi" pot contribui la rotunjirea veniturilor si pot fi prestate de: tineri fara experienta pe piata muncii, angajati care au timp sa isi exerseze hobby-urile, fosti angajati care au ramas fara loc de munca si persoane varstnice care au nevoie de venituri suplimentare si pot oferi, spre exemplu, servicii de babysitting sau meditatii.

Ce sunt dispusi romanii sa faca pentru 50 de lei

Cum a luat fiinta microjoburi.ro? V-ati inspirat de la site-urile din afara, unde utilizatorii ofera servicii pentru 5 dolari? Cat ati investit si care este modalitatea prin care obtineti bani pe acest site?

Ideea proiectului microjoburi.ro mi-a venit in mai 2011 cand am aflat despre conceptul fiverr - un marketplace cu servicii de 5 dolari. Mi s-a parut foarte interesanta ideea si dupa 2 zile aveam domeniul www.microjoburi.ro rezervat si am inceput sa ajustez conceptul pentru piata din Romania - serviciile oferite incep de la 50 de lei - si l-am lansat in octombrie 2012.

Investitia pana la acest moment se ridica la aproximativ 10.000 de euro si continuam sa investim.

Monetizarea platformei se face atat prin comisionul de 12%, care este oprit la fiecare tranzactie finalizata, dar si prin optiunea de promovare a serviciului pentru 30 de lei.

Cum functioneaza site-ul?

Site-ul functioneaza in felul urmator:

Daca utilizatorul este prestator de servicii, adauga in platforma unul sau mai multe servicii pe care le poate face pentru cel putin 50 de lei intr-un interval relativ scurt de cateva ore (microjoburi). In momentul in care apare un cumparator interesat, acesta comanda microjobul prestatorului prin plata cu cardul sau transfer bancar, dupa care vor fi pusi in legatura pe chat-ul de lucru pentru o buna comunicare si pentru livrarea microjobului in cele mai bune conditii.

Dupa finalizarea microjobului, banii sunt eliberati in contul prestatorului din platforma, iar cumparatorul are ocazia sa evalueaze prestatorul pentru serviciul oferit. Prestatorul poate solicita oricand retragerea banilor din platforma, transferul facandu-se in maxim 3 zile lucratoare.

Pe ce domenii sunt cele mai multe anunturi si care sunt cele mai iesite

din comun?

Top categorii publicate: Redactare si traduceri (393) / Grafica si design (224) / Media (Audio/Foto/Video) (168)

Top categorii vandute: Social Media (>100), Bloguri (>25), Advertising (>20)

Cateva exemple de microjoburi iesite din comun: "Voi iesi cu tine in oras sa agati fete (wingman) ", "Voi bea o cafea cu tine si vom discuta despre tot ce doresti", "Voi pune un butoi de varza".

In ce conditii vor romanii sa presteze servicii in afara jobului?

Fie ca sunt persoane care au hobby-uri (exemple: fotografiat, gatit, obiecte handmade) si au timp sa le practice in afara jobului full-time, fie ca sunt persoane care nu sunt angajate si pot practica o meserie (ex. electrician, mecanic auto, babysitter), platforma www.microjoburi.ro le ofera posibilitatea de a castiga un venit.

Pretul de 50 de lei este unul de pornire la care se pot adauga extraoptiuni astfel incat design-ul unei case poate sa inceapa de la 50 de lei, insa planul arhitectural complet poate sa ajunga la pretul corect care se regaseste pe piata. Deci nu exista o constrangere ca toate serviciile sa aiba pretul fix de 50 de lei.

In acest context o persoana care ofera un serviciu cautat ar putea sa castige poate chiar mai mult decat in situatia angajarii. Mai mult decat atat, prestatorii sunt incurajati sa se promoveze cum pot ei mai bine, deoarece orice comanda indeplinita cu succes pe microjoburi.ro le aduce calificative pozitive, ceea ce ii claseaza mai sus in cautari fata de alti prestatori.

Adevarata provocare pentru microjoburi.ro este de a schimba mentalitatea si de a educa pe cei care pot sa presteze si pot castiga venituri din abilitatile lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#munca timp liber, #job part time, #munca extra, #job extra, #anunturi angajari, #microjoburi ro , #oferte locuri munca