Ziare.com

Cum trebuie sa fie un contract de munca in strainatate

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 10:41

   

Cum trebuie sa fie un contract de munca in strainatate
Atunci cand pleaca la munca in strainatate, romanii trebuie sa cunoasca unele lucruri legate de contractul de munca, astfel incat sa nu fie pacaliti de diferite firme-fantoma.

Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.

Astfel, potrivit Curierului National, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca"

Inspectia Muncii, in conformitate cu atributiile stabilite prin legea de infiintare si organizare, verifica si respectarea prevederilor legale referitoare la protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Legea 156/2000 reglementeaza conditiile in care societatile comerciale pot desfasura activitate de selectie si plasare a fortei de munca in strainatate.

"Conform legii, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa fie o societate romaneasca ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca", sa dispuna de spatiul si de dotarile necesare pentru buna desfasurare a activitatii, sa aiba incadrat in munca personal cu experienta in domeniul fortei de munca, sa organizeze o banca de date care sa cuprinda ofertele si solicitarile de locuri de munca in strainatate, informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta lor, sa incheie cu persoane juridice, persoane fizice si organizatii patronale din strainatate, dupa caz, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca si sa fie inregistrat la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul", afirma inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Contractele de munca trebuie sa contina, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului si modul de solutionare a eventualelor litigii.

De asemenea, agentii au obligatia de a asigura incheierea contractelor de munca dintre cetatenii romani si angajatorii straini si in limba romana.

Ca un avertisment lansat de Inspectia Muncii, in cazul persoanelor care vor sa lucreze in strainatate inainte de a apela la serviciile unei societati comerciale ce are ca activitate principala "selectia si plasarea fortei de munca", solicitantii locurilor de munca din strainatate trebuie sa se adreseze Inspectoratului teritorial de munca in raza caruia societatea isi are sediul si in vederea solicitarii de informatii referitoare la inregistrarea firmei la Inspectoratul teritorial de munca, sanctiunile aplicate, daca a fost cazul.

In plus, trebuie sa se verifice daca la semnarea unui contract individual de munca in strainatate acesta cuprinde cel putin tara de resedinta, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare (adresa, numar de telefon/fax, descrierea muncii si a conditiilor de munca, durata timpului de munca si de repaus, durata contractului individual de munca, conditiile de salarizare, conditiile de transport, locuit, conditiile de protectie sociala).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5763 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ar trebui sa fie un control si mai strict la Ambasade, ITM, Politie

Mii de fete multe minore au plecat 'la munca'pe baza unor promisiuni minicinoase si au ajuns sa fie tratate ca sclave sexuale de tzigani, albanezi etc. Ar trebui ca oricine pleaca la munca in strainatate sa mearga la Inspectoratul de Munca sau Politie, cu cel/firma cu care pleaca, sa se inregistreze si Ambasada din tara respectiva sa-i aiba in evidenta si dupa o luna, doua, jumatate de an.. Altfel praful se alege de fiinte care nu au vina decat ca sunt credule..

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor