Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

In ce tara poti gasi un job pe timp de criza?

Sambata, 14 Noiembrie 2009, ora 23:08
3921 citiri
In ce tara poti gasi un job pe timp de criza?

Chiar daca situatia, din punct de vedere al joburilor oferite, este vizibil mai pesimista decat in urma cu un an, exista si tari care inca ofera locuri de munca si care chiar preconizeaza cresteri pe acest segment, cel putin pana la sfarsitul lunii decembrie a acestui an.

Manpower a facut un sondaj in 72.000 de companii din 35 de tari din lume, inclusiv Romania, intocmind un top al celor mai promitatoare tari, din punct de vedere al gasirii unui loc de munca, si unul al tarilor situate la limita inferioara, relateaza Forbes.

Top asteptari pozitive in ceea ce priveste joburile

1. India + 34%

Perspectivele in ceea ce priveste numarul joburilor oferite sunt cele mai optimiste in India, unde se preconizeaza o crestere a ofertei de locuri de munca cu 34%. Oferta cea mai mare, in perioada imediat urmatoare, este in domeniul vanzarilor en gros si a comertului cu amanuntul.

Chiar si in ciuda acestor asteptari, India nu mai inregistreaza acelasi nivel de optimism ca acum un an. In industrie, unde numarul joburilor oferite va creste cu 20%, este cea mai mare scadere de locuri de munca oferite de cand se realizeaza aceasta masuratoare, respectiv din 2005.

2. Brazilia +21%

In toate sectoarele din industria tarii, de pe intreg teritoriul Braziliei, se inregistreaza optimism in ceea ce priveste intentia de a angaja. Sectorul serviciilor este cel mai optimist, aici oferta fiind mai mare cu 33% decat pana acum.

3. Taiwan +17%

Sectorul transporturilor si cel al utilitatilor din Taiwan par sa fie cele mai generoase, aici preconizandu-se o crestere a numarului de locuri de munca oferite cu 26%. In industrie s-ar inregistra cele mai putine angajari, cu doar 4% in plus fata de perioada anterioara.

4. Singapore +14%

Cel mai optimist sector din Singapore este cel al finantelor, urmat de cel al asigurarilor, al imobiliarelor, comertului en gros si cu amanuntul. Acestea din urma vor oferi cu 18% mai multe joburi decat pana acum.

5. Columbia +13%

Toate sectoarele industriei au raportat intentii pozitive de angajare in urmatoarea perioada. In trimestrul trecut, Columbia angajatorii nu aveau nicio intentie de a face noi angajari, ceea ce face ca cresterea, din acest punct de vedere, sa fie cea mai mare din toate tarile incluse in sondaj.

Top asteptari negative in ceea ce priveste joburile

1. Spania -11%

Prognozele nu sunt bune in absolut niciun sector al industriei din Spania, acesta fiind cela de-al saselea trimestru in care asteptarile sunt negative. Nici macar in ceea ce priveste restaurantele si hotelurile, cel mai bun sector al tarii, nu se vor face angajari.

Situatia este, insa, de-a dreptul neagra in transport si comunicatii, unde asteptarile in ceea ce priveste creearea de noi locuri de munca se situeaza la - 22%.

2. Romania -11%

Sectorul public si sfera sociala asteapta cresteri, conform raportului citat de Forbes, desi se specifica faptul ca acestea vor fi modeste. Pentru aceste sectoare se prognozeaza o crestere a ofertei de locuri de munca cu 5%.

Constructiile sunt in cadere libera, oferta in acest domeniu fiind clar negativa, de -23%, acesta fiind, de altfel, si cel mai pesimist dintre domeniile tuturor tarilor luate in vizor.

3. Irlanda -10%

Dintre toate sectoarele, cel al produselor farmaceutice sta cel mai bine, desi prognoza in ceea ce priveste intentiile de angajare este de 0%. Tot constructiile sunt insa la "inghesuiala", prognoza in ceea ce priveste locurile de munca create fiind una negativa, de -23%.

4. Italia -5%

Si Italia este deja in cel de-al cincilea trimestru de prognoze negative in ceea ce priveste oferta locurilor de munca, insa exista o mare diferenta intre domenii. Daca in sectorul minier, asteptarile sunt cele mai proaste, de -13%, in transporturi si comunicatii oferta de locuri de munca va creste cu 9%.

5. Japonia, Cehia si Ungaria -4%

Administratia publica si educatia sunt sectoarele cele mai optimiste din punct de vedere al joburilor oferite in Japonia, prognoza fiind de +3%.

In Cehia, cel mai bun sector este agricultura, vanatoarea, pescuitul si silvicultura, unde asteptarile in ceea ce priveste joburile nou create macar nu sunt negative (0%).

Cele mai promitatoare joburi Ungaria sunt cele care privesc utilitatile, unde se asteapta o crestere de 5%.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#joburi criza, #concedieri criza, #oferta locuri munca criza, #tari locuri munca criza , #oferte locuri munca