Visezi la un job de vara in SUA? Atentie la capcane!

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 23:59
5887 citiri
Visezi la un job de vara in SUA? Atentie la capcane!

Ademeniti in Statele Unite de diferite firme obscure, cu promisiuni de un job stabil, pe perioada verii, multi studenti straini sfarsesc prin a munci ca niste sclavi.

O ancheta realizata de Associated Press dezvaluie ca multi studenti straini ajung sa lucreze in cluburi de striptease, in loc de restaurante, si sfarsesc prin a castiga un dolar pe ora sau chiar mai putin.

Unii dintre ei locuiesc in apartamente atat de mici incat sunt nevoiti sa doarma cu schimbul, pentru ca nu au suficiente paturi. Altii nu au nici macar o masa pe care sa manance, drept pentru care fac acest lucru pe podea.

AP mentioneaza printre altele cazul romancei Natalia Berlinschi, care a ajuns sa caute disperata un loc de munca in statul american Carolina de Sud, fiind nevoita sa imparta un apartament cu alti 30 de studenti.

In fiecare an, aproximativ 100.000 de studenti beneficiaza de o viza J-1, care le ofera dreptul de a munci, pe perioada vacantei, in Statele Unite ale Americii.

Teoretic, programul de promovare a schimburilor culturale este sprijinit de Guvernul american, dar in ultimii 20 de ani, auditori independenti au avertizat de mai multe ori Departamentul de Stat ca regulile nu mai sunt respectate. Oficialii raspund ca se lucreaza la schimbarea acestora.

John Woods, director adjunct pentru securitatea nationala in cadrul Immigrations and Customs Enforcement, a dezvaluit pentru agentia de presa americana ca exista doua anchete in curs in ceea ce priveste traficul de persoane prin intermediul vizelor J-1, dar a refuzat sa dea detalii.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din America

In cadrul anchetei sale, Associated Press a intervievat studenti, avocati, autoritati locale, firme de recrutare si a descoperit ca multi dintre studentii care platesc firme de recrutare sa-i ajute sa-si gaseasca locuri de munca nu obtin ceea ce li se promite si ajung sa faca slujbe umilitoare.

Jurnalistii americani au discutat si cu o romanca, Natalia Berlinschi, care le-a spus: "Ceea ce am gasit aici nu se compara cu ceea ce am crezut ca gasesc, atunci cand am platit sa ajung aici".

Tanara, ajunsa in Carolina de Sud cu speranta ca va reusi sa stranga bani pentru Facultatea de Stomatologie, s-a trezit in vara fara locul de munca promis. Ea a ajuns sa caute o slujba pe o plaja locala si sa imparta un apartament de trei camere cu alti 30 de studenti straini. "Am fost tratata foarte, foarte rau. Nu o sa ma intorc niciodata", a declarat Berlinschi.

De fapt, nu este pentru prima data cand sunt trase semnale de alarma in legatura cu aceste vize de lucru pentru studenti. In 2006, autoritatile din Belarus i-au avertizat pe studentii din aceasta tara sa nu mai apeleze la J-1, dupa ce un tanar a fost asasinat, un altul a murit in urma a ceea ce politia americana a numit "sinucidere", iar un altul a fost jefuit in plina strada.

"J-1 Summer Work and Travel" este unul dintre cele mai populare programe ale Departamentului de Stat, in special in randul studentilor din Europa. Programul ofera vize de lucru de pana la patru luni si se desfasoara pe intreg teritoriul american, de la parcurile tematice din Florida si California, pana la statiunile de ski din Colorado si Montana sau la fabricile din industria piscicola din Alaska.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#joburi vara America, #job studenti America, #viza lucru studenti America , #oferte locuri munca