Freelancing. Castigurile lunare pot depasi 2.000 de dolari - Interviu

Joi, 14 Martie 2013, ora 19:45
18839 citiri
Freelancing. Castigurile lunare pot depasi 2.000 de dolari - Interviu
Foto: chinezu.eu

In ciuda renumelui negativ, freelancing-ul, adica lucrul independent, iti poate aduce castiguri substantiale, mai ales ca exista tot mai multe platforme online prin intermediul carora poti castiga proiecte, majoritatea internationale.

Am stat de vorba cu Roxana Nasoi, o tanara de 23 de ani, absolventa a facultatii de Psihologie de la Universitatea din Iasi, care a ajuns, in doar 5 ani, sa castige suficienti bani pentru a duce o viata linistita.

Ea a precizat, in interviul acordat Ziare.com, ca freelancing-ul poate fi o buna metoda de a-ti mari veniturile, castigurile pentru proiecte ajungand si la 2.000-3.000 de dolari pe luna.

In plus, ea ne-a explicat si cum a ajuns sa reprezinte in Romania o platforma internationala de profil, care trebuie sa fi aptitudinile unui freelancer si care este parerea ei despre piata muncii din Romania.

Cred ca ar trebui sa incepem prin a defini freelancing-ul si sa ne spui cum ai decis sa fii unul dintre cei care il practica. Te-a atras faptul ca poti face ceea ce iti place, cand iti place, fara presiunea cotidianului?

Freelancing-ul inseamna, cel putin din punctul meu de vedere, sa nu ai un sef, sa nu depinzi de o companie, de un contract de munca, de regulile impuse de organizatie, de un anumit numar de ore. Inseamna, de asemenea, sa ai o serie de abilitati, competente fara de care nu ai reusi intr-un mediu liber-profesionist: motivatie intrinseca, rabdare, cunostinte solide cel putin intr-o anumita nisa, dorinta de cunoastere si informare, informare in timp real (real-time), self-management, self-leadership, cunostinte in vanzari (pana la urma, iti vinzi serviciile).

Ce m-a atras pe mine in prima faza, acum aproape 5 ani, a fost ideea ca as putea testa competentele mele, sa vad la ce nivel ma situez, daca pasiunile mele pot fi monetizate. Am mers pe ideea ca e bine sa fii implicat in cat mai multe activitati, dar cel putin o activitate sa genereze si satisfactie financiara.

Freelancing-ul, in cazul meu, a aparut ca o nevoie de a incerca sa fac ceea ce imi place si sa fiu recompensata nu doar moral, ci si financiar. Eram la debutul studentiei, deci mi se pare rezonabil ca student sa vrei sa faci un ban in plus.

Unii ar putea asocia un freelancer cu un zilier, care nu are un loc stabil de munca. Este doar un mod de a castiga venituri suplimentare sau poate deveni sursa principala de venit?

Sa stii ca intr-un fel ma deranjeaza cand vad ca lumea nu recunoaste freelancing-ul ca o profesie si singura "eticheta" pe care o acorda unui freelancer e aceea de "om fara ocupatie", adica un "somer", mai pe romaneste. Sigur ca nu toata lumea face bani din freelancing.

Si, evident, la inceput nu vei face mai mult decat niste bani de buzunar, un venit suplimentar. Insa ajungi in momentul in care trasezi o linie: ai acumulat experienta, ai invatat din greseli, observi realmente o crestere in cunostinte, expertiza si bani castigati in ultimul an. Si atunci decizi: raman freelancer "part-time", la nivel de castiguri suplimentare si aleg un full-time intr-un mediu de munca traditional. Sau incerc sa imi dau o sansa, sa "go with the flow" si sa vad incotro ma duce drumul acesta, sa devin freelancer full-time.

Cunosc persoane care prefera sa castige extra din freelancing, dar au un full-time la o firma. Eu am ales freelancing-ul ca o sursa principala de venit. Nu a fost usor, dar pot spune ca de aproape un an simt un echilibru constant, simt ca ma dezvolt, in timp ce imi dezvolt si veniturile. Nu am cheltuieli majore si nici nu locuiesc intr-un penthouse, insa clar la 23 de ani nu as castiga nicaieri macar un procent de 30% din cat castig ca freelancer.

Se poate castiga mai bine din freelancing decat din joburi similare traditionale?

Clar se poate castiga mai mult si mai bine. In cazul meu, sunt Consultant SEO si Statistica. In nicio firma nu as putea castiga momentan la fel de bine cum castig ca si freelancer.

Mai mult, freelancing-ul te expune unei piete internationale, nu te limitezi doar local/national. Nu te afecteaza direct recesiunea, nu depinzi de proiectele unei companii. Ai acces la nivel international la o gama variata de proiecte si de clienti. Daca nu mai vrei sa lucrezi cu un client la un moment dat, poti usor si fara costuri majore sa inchei colaborarea. Si lucrezi pe alte proiecte, cu alti clienti.

De ce e asa dezavantajos un job traditional, in viziunea ta?

Mie mi se pare ca un job traditional iti limiteaza competentele la o suma de bani, iar daca totusi crezi ca meriti mai bun, esti evaluat si reevaluat, ca in final sa ti se dea acolo o marire. Nu spun ca e neaparat rau, dar nici extrem de bine. Limitele s-ar putea sa actioneze pozitiv asupra cuiva, sa-l motiveze si atunci angajatul creste treptat, ajungand pe la un 35-40 de ani la suma de bani pe care un freelancer o poate castiga la 25.

Sau s-ar putea sa demotiveze angajatul si atunci in mod clar, freelancerul va fi mai motivat sa castige mai mult si sa fie mai activ, in timp ce angajatul traditional se va multumi cu ceea ce i se ofera si se va plange permanent ca poate merita mai mult, ca viata e grea in Romania.

Poti sa ne explici, pe scurt, ce este platforma pentru freelancing Elance?

Elance este una dintre cele mai mari platforme pentru freelanceri, unde zilnic clientii (denumiti buyers) posteaza proiecte si freelancerii (contractorii) pot licita si castiga proiecte. Clientii ofera toate detaliile necesare de inceput, iar orice freelancer inscris in categoria in care este inclus proiectul are acces la detaliile proiectului si poate licita.

Licitarea se face prin completarea unui business proposal (similar unei scrisori de intentie), stabilirea bugetului, detalii de livrare a proiectului. Proposal-ul este vizibil doar intre client si freelancer.

Platile sunt garantate prin 2 sisteme (unul per ora, printr-un programel si unul pentru sume fixe, Escrow). Escrow, practic, se asigura ca banii nu sunt nici la client, nici la freelancer, ci in contul Elance. Cand freelancerul termina proiectul, el isi primeste banii. Pentru conflicte, exista un sistem de jurizare: un consultant Elance va incerca sa rezolve disputa pe cale amiabila. Daca nu se rezolva, partea "vatamata" poate da in judecata cealalta parte.

Cum ai ajuns sa tii webinarii despre acest lucru?

In 2009 am intrat in contact cu Elance prin fratele meu, am lucrat la un proiect impreuna, castigat pe platforma, in 2010 mi-am facut eu insami un profil al meu. Am capatat experienta, am invatat tips&tricks. Anul trecut am aflat ca Elance a ales un consul in Iasi si sunt interesati de o persoana care sa se ocupe de Bucuresti. Am dat o serie de interviuri, discutii pe Skype, mi-am pus la bataie competentele si experienta si am fost aleasa.

Practic, nu tin doar webinarii, ci si training-uri live, workshop-uri, prezentari si conferinte si evenimente de networking. Ceea ce incerc este sa creez o comunitate de freelanceri. Si, mai recent, am devenit consul si pentru Elance StartUps, unde ma voi concentra si pe firmele de tip startup si IMM pentru a deveni clienti pe Elance.

Cam cat poate castiga un freelancer pe aceasta platforma si cum sunt platiti (la proiecte, pe ora etc)?

Un freelancer poate castiga cat vrea. Bine, sa tinem cont ca ziua are doar 24 de ore si nu traiesti pentru a munci, ci muncesti pentru a trai mai bine. Un freelancer part-time poate castiga undeva intre 100 de dolari si 1.000 de dolari, sa zicem, iar unul full-time e clar ca poate trece usor de 2.000-3.000 de dolari pe luna.

Pe Elance exista de exemplu proiecte de la 50 de dolari pana la 500.000 de dolari, daca e sa o luam asa. Stiu cazuri de romani care si-au facut un profil business, si-au inscris toata echipa pe platforma (2-4 persoane) si acum castiga proiecte de cel putin 50.000 de dolari pe luna. Iar in termeni de plata pe ora, poti lucra de la 5 dolari pana la 500 de dolari, nu exista limita. Depinde cat de departe vrei sa ajungi.

Ce abilitati trebuie sa ai ca sa iti poti gasi un job in acest mediu?

Trebuie rabdare, motivatie, cunostinte in domeniul vizat, cunostinte de cel putin o limba straina, de time management, coordonare, de vanzari si negociere, de "om bun la toate". Toate astea le capeti in timp, prin reusita/esec. Si merita amintiti aici si alti factori: sa ai un laptop bun, banda si viteza de Internet, sa te poti adapta stilului de a lucra de acasa, de a lucra singur (la inceput) si trebuie sa ai incredere in tine.

As zice eu un psihic tare: daca la prima nereusita clachezi, atunci nu e de tine. E o lupta permanenta, interioara mai mult, intre omul care vrea sa ia treptat etapele de freelancing si cel care vrea sa faca bani imediat, intre omul care cauta ceva pe termen lung si cel care vrea totul sau nimic, acum.

Cum vede o tanara situatia celor din generatia sa, in ceea ce priveste oportunitatile de angajare din Romania si de urcare pe scara profesionala?

Romania isi bate joc de tinerii ei. Asa vad eu situatia: esti trecut prin cel putin 2 etape de sistem educational superior (licenta + masterat), numai de dragul de a te "perfectiona" teoretic. Ajungi sa dai de viata de angajat, care nu e roz, implica multa munca, de multe ori nici macar pe domeniul tau, salarii asa cum se stie. Asta intr-un caz bun. In cazuri mai putin bune, te trezesti ca degeaba ai facultate, pentru ca stai acasa cu teancul de diplome.

Societatea te poate indrepta sa devii antreprenor, dar nu poti deveni propriul tau sef inainte de a trece prin toate etapele, nu-i asa? Learn the basics. Mi-as dori sa vad poate mai mult accent pe talent, pe partea practica, pe idei creative care merita explorate. Mi-as dori sa vad tineri care atunci cand ajung acasa de la munca (dupa un program de 8-10 ore), sa poata zambi si visa la viitorul lor.

Ce inseamna pentru tine sa ajungi sa fii implinit intr-o meserie?

Mi-ar placea sa nu se mai vanda atat de mult ideea ca daca ajungi manager intr-o firma esti un om implinit si pentru asta merita sa fii folosit de catre companie timp de 10-15 ani. Daca vrei sa formezi oameni puternici, ar trebui sa ii formezi de mici, nu in 2-4 ani de facultate, trecandu-i prin toata materia de la Adam incoace.

Nu exista micro-nise, exista doar educatie generala care nu are legatura cu realitatea. Dar sa fim optimisti: ne dezvolta gandirea.

Si unora le vin idei de a incerca si altceva decat varianta traditionala pe care oricine o alege. Pacat de tinerii de varsta mea, ma uit in jur si vad potential. Si totusi nimeni nu e dispus (angajatori, ma refer) sa incerce sa valorifice acel talent.

Care a fost cel mai interesant proiect? Dar cel mai amuzant? Dar cel mai solicitant?

Sa le luam pe rand:

1) Proiect interesant: fiecare proiect e interesant in felul lui. Adica incerc sa nu fac aceleasi lucruri, task-uri de rutina, ci sa variez. Totusi, cel mai interesant a fost de departe un proiect de statistica si analiza datelor pentru o clienta din Marea Britanie, in 2011. Era o intreaga lucrare de doctorat, de la documentatie pana la studii. Si eu m-am ocupat de unul dintre studii, am analizat datele, am generat rapoartele si le-am interpretat. A fost pentru prima oara, dupa atatia ani de cercetare si voluntariate, cand faceam aceeasi munca cu care eram obisnuita si castigam si bani frumosi. Partea cea mai interesanta e ca proiectul a durat 6 luni si l-am castigat la 2 saptamani dupa ce mi-am sustinut licenta.

2) Proiect amuzant: cel mai amuzant e un proiect pe care il am in derulare si acum. Clientul are un site despre piane si vrea sa ajunga in prima pagina Google pentru doua cuvinte-cheie. E amuzant sa lucrez cu el pentru ca deja schimb putin strategia, schimb audienta vizata. Iar clientul in sine e la fel ca si site-ul lui: rar gasesti oameni de acest gen.

3) Proiect solicitant: e in derulare. Nu pot spune ca am avut proiecte foarte dificile, insa trebuie lucrat mult, mai ales la acesta despre care vorbesc eu. Imi spun ca exista un regulament strict pe care clientul il impune si isi stie treaba bine. Imi place ca discutam ca de la egal la egal.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#bani munca casa, #bani munca domiciliu, #freelancer munca acasa, #freelanceri de succes , #oferte munca domiciliu