Lucruri esentiale despre legea care ar trebui sa vina in sprijinul tinerilor romani

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 07:48
5095 citiri
Lucruri esentiale despre legea care ar trebui sa vina in sprijinul tinerilor romani

Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege care reglementeaza voluntariatul in Romania, ce ar trebui sa vina in sprijinul tinerilor. El ofera cadrul legal pentru desfasurarea acestei activitati, insa exista cateva lucruri esentiale care trebuie stiute despre acest act normativ.

De exemplu, acesta nu se aplica in cazul internship-urilor neplatite in cadrul companiilor si nici nu conteaza pentru calcularea pensiei.

Veste buna pentru tineri: Voluntariatul va fi considerat experienta profesionala

Ziare.com a stat de vorba cu Mihai Anghel, avocat senior al Tuca Zbarcea & Asociatii, despre aceasta lege.

El a explicat ca voluntariatul reprezinta o activitate pe care persoana implicata o desfasoara in mod liber si constient, fara a primi in schimbul muncii sale o remuneratie, avand posibilitatea retragerii in orice moment din activitatea de voluntariat prin denuntarea contractului cu un preaviz de 15 zile.

Totusi, in conditiile in care voluntariatul se desfasoara cu respectarea conditiilor impuse de lege, tinerii voluntari au posibilitatea utilizarii perioadei de voluntariat ca experienta sau specialitate profesionala dovedita prin certificat de competente eliberat de organizatia gazda.

Ce reglementari aduce noua lege

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor nu este o noutate absoluta, in sensul ca aceasta noua lege inlocuieste vechea reglementare privind voluntariatul, respectiv Legea 195/2001 (republicata in 2007).

Mihai Anghel a precizat ca cele mai importante modificari aduse de noua reglementare constau, in principiu, in urmatoarele:

  • 1. Clarificarea unor aspecte legate de modul in care se desfasoara relatia dintre voluntar si organizatia care administreaza activitatea de voluntariat (organizatia gazda) ca de exemplu:
  • - Forma scrisa a contractului de voluntariat este necesara pentru validitatea acestuia, precum si continutul obligatoriu al contractului. Acest lucru ar insemna, printre altele, ca, in eventualitatea in care o persoana desfasoara activitati de voluntariat fara incheierea in mod valabil a unui contract de voluntariat, organizatia gazda, dar si voluntarul ar putea fi trasi la raspundere pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii referitoare la utilizarea muncii "la negru";

    - Contractul de voluntariat va fi insotit de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului. In acest mod sunt cunoscute cu exactitate activitatile pe care voluntarul le va desfasura, iar existenta fisei de protectie demonstreaza ca acesta a fost instructat cu privire la riscurile implicate de activitatea desfasurata;

    - Drepturile si obligatiile partilor. De exemplu, voluntarul are dreptul de a beneficia de cursuri de formare sau pregatire profesionala in domeniul in care activeaza ca voluntar pe cheltuiala organizatiei gazda, de a beneficia de rambursarea cheltuielilor ocazionate de desfasurarea activitatii sale ca voluntar, obligatia de a indeplini, obligatia organizatiei gazda de a suporta integral daunele suferite de catre voluntar pe parcursul desfasurarii activitatii daca nu a incheiat o asigurare in acest sens etc.

  • 2. Recunoasterea ca experienta profesionala si/sau in specialitate a activitatii de voluntariat, experienta care va fi dovedita prin eliberarea unui certificat de competente eliberat voluntarului de organizatia gazda.
  • Internshipul nu e considerat voluntariat

    Contractele de voluntariat pot fi incheiate exclusiv de catre persoanele juridice fara scop lucrativ (asa numitele ONG-uri).

    In ceea ce priveste stagiatura (internship-urile), aceasta nu este recunoscuta ca activitate de voluntariat, noul proiect de lege stabilind in mod expres acest aspect, potrivit lui Mihai Anghel.

    "Asa cum precizam anterior, legea voluntariatului nu se aplica societatilor comerciale (in sensul ca societatile comerciale nu au dreptul sa fie parte intr-un contract de voluntariat), prin urmare nu are niciun impact asupra acestora. In privinta tinerilor care desfasoara activitati de voluntariat, modificarile legii voluntariatului nu par a-i afecta semnificativ, limitarea in timp a stagiilor de voluntariat fiind eliminata", a aratat avocatul citat.

    Nu se aplica retroactiv

    Legea voluntariatului in forma modificata va intra in vigoare in 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, prin urmare nu poate avea efecte retroactive in ceea ce priveste activitatile de voluntariat finalizate, a explicat Mihai Anghel.

    Pe de alta parte, desi legea nu prevede, voluntarii care au incheiat activitatile de voluntariat pot solicita organizatiilor gazda eliberarea unui certificat care sa ateste competentele dobandite in cursul voluntariatului.

    Voluntariatul nu se ia in calcul la pensie

    "Intr-adevar, chiar neremunerata, activitatea voluntarului va fi considerata experienta profesionala, fapt care acorda voluntarului sansa incadrarii pe posturi care necesita o anumita experienta. Cu toate acestea, perioada de voluntariat nu va fi luata in calcul pentru pensie, dat fiind faptul ca activitatea desfasurata pe aceasta perioada nu este remunerata, implicit taxele si contributiile sociale si de pensie nu sunt achitate", ne-a mai spus Mihai Anghel.

    Avantaje

    Avocatul Adrian Cuculis a aratat pentru Ziare.com care sunt avantajele acestei legi:

    - Se creeaza un cadru legal pentru munca de voluntariat, care va fi recunoscuta drept experienta profesionala;

    - Nu va incuraja munca la negru sau evaziunea fiscala, fiindca este aplicabila doar in cazul persoanelor fizice sau juridice fara scop patrimonial (ONG-uri) ;

    - Ca efect imediat vom avea parte de o crestere a calificarii profesionale prin emiterea certificatelor de competenta in urma unui stagiu de voluntariat;

    - Legea voluntariatului prevede ca activitatea de voluntariat nu substituie munca platita, fapt pentru care daca se incearca in orice mod expunerea si folosirea

    stundetilor (si nu numai in scopuri ilicite), nu doar ca acel contract este lovit de nulitate absoluta, dar gazda comite astfel o infractiune.

    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
    #lege voluntariat capcane, #efecte lege voluntariat, #lege voluntariat tineri, #lege voluntariat , #piata muncii