Previziuni 2012: Investitii in scadere, joburi mai putine

Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 07:22
3853 citiri
Previziuni 2012: Investitii in scadere, joburi mai putine
Foto: Novinite

Crearea locurilor de munca reprezinta una din prioritatile guvernului in 2012, potrivit premierului Emil Boc. Totusi, actiunile sale ii contrazic spusele, analistii fiind de parere ca masurile cuprinse in bugetul pentru acest an nu vor conduce la o scadere a somajului, in timp ce investitiile anuntate sunt incerte.

Investitiile ar trebui sa se ridice la 38 de miliarde de lei din bugetul de stat, dar analistii nu sunt convinsi ca acestea vor aduce, automat, si locuri de munca. In plus, sperantele privind investitiile straine se diminueaza odata cu perpetuarea crizei din zona euro.

"Anul 2012 nu imi da nici o garantie ca somajul nu va creste, pentru ca investitiile pe care statul le face au capacitate restransa de creare de locuri de munca: cele care tin de pietruirea drumurilor, de terenuri si sali de sport nu atrag o mare cantitate de forta de munca. Nici infrastructura nu mai atrage o mare cantitate de forta de munca, pentru ca totul este mecanizat", a explicat analistul Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, in domeniile principale, cum ar fi agricultura si industria, cresterile sunt mici, prin urmare si capacitatea de absorbtie a fortei de munca este redusa.

"Avand in vedere si exodul invers de forta de munca, din vest spre est, pentru ca multi romani se intorc, eu cred ca somajul va fi mai mare cu 1 - 1,5 la suta fata de 2011", a precizat Cosea.

In schimb, analistul Aurelian Dochia nu se asteapta la o revenire masiva a romanilor plecati in strainatate, pe fondul cresterii ratei somajului in tarile in care s-au stabilit. "Din ce s-a vazut pana acum, chiar si cei care vin sa vada ce se intampla, se intorc acolo, pentru ca au invatat sa se descurce mai bine. Pe cand, aici, dupa ce ai plecat 2 - 3 ani de zile, este destul de greu sa mai reiei contactele, sa te acomodezi", a declarat Dochia, pentru Ziare.com.

Daca, in mod normal, pot exista mai multe scenarii cu diferente de 1 - 2 puncte procentuale intre cel mai pesimist si cel mai optimist, in prezent, acest lucru este imposibil, variatia putand fi extram de ridicata. "Se poate intampla o catastrofa sau se poate merge pe scenariul de baza al bugetului, cu o crestere spre 2%, ceea ce ar insemna ca somajul nu ar trebui sa creasca, ar ramane cam in jurul cifrei actuale, de 7%", a precizat Dochia.

Investitorii se retrag acasa

Locurile de munca sunt strans legate de investitiile care vor avea loc in acest an, puse in pericol de scaderile inregistrate in restul Europei. Astfel, daca situatia continua sa se degradeze, nu vom putea miza pe investitii straine directe semnificative, sunt de parere analistii. Totusi, companiile care sunt prezente deja pe plan local, vor continua finantarea afacerilor pe care le au.

"In ceea ce priveste investitiile de buget, ele sunt trecute. Riscul este ca ele sa fie primele sacrificate in cazul in care situatia din 2012 nu va fi atat de grozava: nu vom avea crestere, venituri la buget. Atunci, se taie intai de la investitii", a avertizat Dochia.

Daca din vestul Europei sau din interior nu prea sunt sanse de investitii masive, acestea ar putea veni dinspre est. Mai exact, din tarile din Golf si din Asia.

"Daca plecam de la situatia actuala, apare un paradox: ma astept ca, in a doua jumatate a lui 2012, sa creasca investitiile straine in Romania, pentru ca un anumit ciclu al recesiunii in vest obliga capitalul sa-si gaseasca locuri de valorificare mai bune decat pe pietele proprii. Deci Romania va intra intr-un interes mai mare pentru tarile care au bani de investit. Ma refer, in principal, la tarile din Golf si cele chineze, care sunt interesate sa investeasca in trei domenii: agricultura, energie si infrastructura. S-ar putea sa asistam la o asemenea crestere, pentru ca Romania este cea mai virgina tara din aceasta parte a Europei", a explicat Cosea.

Pe de alta parte, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale, este de parere ca aceasta criza care pune in pericol investitiile este una globala, care se manifesta mai puternic in zona euro, insa atat tarile din uniunea monetara, cat si din afara ei, trebuie sa inteleaga cat de importanta este ajustarea bugetara.

"Doua obiective sunt prezente, in momentul de fata, in toate programele: sa restranga datoria bugetara si sa micsoreze deficitul bugetar. Mai departe, este greu de gasit solutiile cele mai bune. Un acord pentru ajustari fiscale este binevenit. Ar fi si mai binevenit un acord pentru o strategie fiscala comuna, dar acesta era greu de facut", a conchis Vasilescu.

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#rata somaj, #piata muncii, #investitii straine, #locuri munca , #piata muncii