Siguranta locului de munca, desfiintata prin noul Cod al Muncii?

Joi, 19 August 2010, ora 12:11
5784 citiri
Siguranta locului de munca, desfiintata prin noul Cod al Muncii?
Foto: TV Ziare.com

Angajatii din Romania isi vor pierde orice securitate a locului de munca, odata cu modificarea Codului Muncii, pe care Guvernul vrea sa o aplice, este de parere presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Se vorbeste de notiunea de zilier, extinsa la nivelul tuturor posturilor si functiilor. Asta inseamna o munca necalificata prestata de o persoana pe o zi sau o perioada mai scurta de munca si, de obicei, pe muncile agricole necalificate", a explicat Hossu, joi, la TV Ziare.com.

"Daca toate tipurile de posturi devin ziliere, inseamna ca nu mai exista nici o responsabilitate a angajatorului pentru angajat. Toate se transfera la angajat. Nu va mai exista siguranta locului de munca. Toate contractele sa vor transforma in contracte pe durata determinata. Pe de alta parte, nu va exista protectia minimala pe care o da aplicarea contractului colectiv de munca", a adaugat Hossu.

Potrivit liderului sindical, flexibilizarea contractului colectiv de munca, asa cum a declarat premierul Emil Boc, reprezinta o "aberatie", avand in vedere ca un contract colectiv de munca este un acord al partilor liber consimtit.

De asemenea, Hossu declara ca nu a mai auzit niciodata de notiunea de flexibilizare a salariilor. "Este prima data cand aud notiunea asta. Nu exista referinte. Probabil exista ideea ca salariul persoanei sa fie variabil de la o perioada la alta, in functie de disponibilitatile intreprinderilor", a spus Hossu.

In opinia sa, Codul Muncii din prezent este unul din cele mai bune la nivel european, recunoscut si pe plan international, si nu ar trebui modificat.

Scaderea salariilor, ilegala

Liderul sindical sustine ca reducerea fiecarui salariu din sistemul bugetar cu 25 la suta este ilegala si ar fi fost mai bine sa se efectueze o reducere a fondului de salarii.

"Am creat o procedura, am difuzat-o tuturor membrilor de sindicat, pentru a da in judecata statul si, probabil, vor castiga", a declarat Hossu.

Presedintele Cartel Alfa sustine ca liderii politici transmit un mesaj fals conform caruia sunt prea multi angajati in sistemul de stat, citand ultimul raport al Uniunii Europene, in care se arata ca Romania este locul al 6-lea de la coada la numarul de bugetari alocati atat la PIB, cat si la numarul populatiei.

"Probabil ca sunt prost distribuiti si prost gestionati. Este o falsa disputa, ca si problema politicilor legate de impozitare", a spus Hossu.

In plus, in Romania nu se respecta nici polica salariului minim, care ar trebui sa garanteze unui lucrator ca are un nivel de venituri cel putin mai mare decat pragul de saracie. Astfel, potrivit legilatiei europene, cosul minim ar trebui sa reprezinte maximum 60 la suta din salariul minim din tara respectiva.

Avem nevoie de impozitare progresiva

Pe de alta parte, Hossu si-a reafirmat sustinerea impunerii unui impozit progresiv, care ar avea, in opinia sa, rezultate mai bune decat majorarea taxei pe valoarea adaugata.

"La alegerile din 2005, partidele politice au zis ca prin mandatul alegerilor li s-a transmis responsabilitatea sa trecem la cota unica. Aceasta creeaza anomalii in politici. De ce trebuie sa platesc apa, paine, carnea cu 25% TVA, iar cand imi cumpar un iaht trebuie sa dau tot atat. Peste tot in lume este diferentiat", a comentat Hossu. El a adaugat ca, in urmatorii 3 - 4 ani, va exista o directiva care sa reglementeze problema taxei pe valoarea adaugata.

"Nu trebuie crescuta TVA, ci trebuie introdusa impozitarea diferentiata. Nu ar fi avut un efect dezastruos pe toata structura populatiei Romaniei", a adaugat Hossu. De altfel, liderul sindical este de parere ca va fi nevoie de introducerea unor masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, care va destabiliza si mai rau situatia.

Reducerea evaziunii fiscale, o prioritate

Potrivit lui Hossu, evaziunea fiscala reprezenta, in noiembrie 2009, 28 la suta din produsul intern brut.

"Daca Guvernul ar fi vrut credibilitate, ar fi combatut cu 2 puncte procentuale evaziunea fiscala. Adica scaderea de la 28% la 26% ar fi fost suficienta ca sa nu avem lipsa in bugetul de stat. Cele 2 puncte procentuale ar fi dat mai mult decat ce dau azi toate masurile suportate de toata populatia", a explicat liderul Cartel Alfa.

De asemenea, Hossu sustine ca trecerea celor 2 la suta la pensiile private obligatorii din Pilonul 2 este partial responsabila pentru situatia dezastruoasa in care se afla sistemul de pensii din Romania in acest moment.

"Au cele mai proaste efecte. S-au si vazut cazuri nenumarate in care Pilonul 2 de pensii a dat faliment in aceasta criza si oamenii de 65 de ani au reinceput sa munceasca pentru a supravietui. Pilonul 2 de pensii nu are nici o raspundere asupra modului in care gestioneaza, negarantandu-se cel putin valoarea depusa, corectata cu valoarea inflatiei. Nu este normal sa se dezechilibreze Pilonul 1 de pensii. Acum platim cu varf si indesat, prin majorarea TVA si reducerea salariilor", a incheiat Hossu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#modificare codul muncii, #Bogdan Hossu codul muncii, #impozitare progresiva, #majorare TVA , #piata muncii