Crezi ca esti prea destept ca sa fii inlocuit de un robot? Mai gandeste-te!

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 20:02
5046 citiri
Crezi ca esti prea destept ca sa fii inlocuit de un robot? Mai gandeste-te!
Foto: Arhiva Hepta.ro

Expertii americani avertizeaza ca anumite locuri de munca sunt pe cale de disparitie din cauza dezvoltarii pe care o cunoaste inteligenta artificiala.

Pana acum, robotii au inlocuit cu brio oamenii in special in zone bazate pe munca manuala, unde existe rutine simple, insa ei ar putea face un pas inainte, spre domenii cu grad mai mare de dificultate.

Pana in 2025, circa 45% din activitatea manufacturiera va fi robotizata, fata de doar 10% in prezent, arata un studiu citat de Bank of America si preluat de CNN Money.

De asemenea, impactul inteligentei artificiale va accelera procesul, in timp de numarul dispozitivelor conectate la Internet se va dubla si va atinge 50 de miliarde pana in 2020.

Expertii Universitatii Oxford estimeaza ca, pana atunci, aproape jumatate din joburile americanilor vor fi informatizate, printre cei care se credeau in siguranta dar care nu vor mai fi aflandu-se analistii de date si bancherii. Astfel, costurile au scazut cu 27% in ultimul deceniu si este de asteptat sa mai scada cu inca 22% in urmatorii zece ani.

O privire spre viitor: frigiderul in care te poti uita si cand esti la piata si robotul majordom de mare ajutor

In plus, robotii devin tot mai usor de utilizat, putand sa invete singuri, sa vorbeasca si chiar sa recunoasca figura umana, ceea ce ii face o alegere buna in cazul posturilor care necesita lucru cu clientii.

Tarile care isi permit sa adopte noile tehnologii mai devreme vor face un mare salt catre costuri de munca reduse si productivitate mare.

Japonia este lider detasat, cu 1.520 de roboti la 10.000 de angajati in fabricile de automobile, comparativ cu doar 66 cat este media in restul lumii.

Si China se apropie vertiginos. In ultimii 2 ani a devenit cel mai mare cumparator de roboti, ajungand la o achizitie de 25% din totalul de cereri la nivel mondial.

Inteligenta artificiala castiga tot mai mult teren. In cat timp vor baga robotii omenirea in somaj?

Economistii spun ca aceasta revolutie pe piata muncii va transforma radical economia globala si va creste inechitatile, multe dintre slujbele care urmeaza sa dispara fiind si asa prost platite.

Nu este insa pentru prima oara in istorie cand se intampla acest lucru. In timpul revolutiei industriale, multi lucratori manuali au fost fortati sa se califice profesional ca sa poata ocupa joburi mai sofisticate.

De data asta, insa, lucrurile ar putea sta pe dos. Persoane supercalificate vor fi nevoite sa accepte locuri de munca pentru care sunt mult prea bine pregatite.

Printre cele mai riscante posturi vor fi, printre altele, cele legate de aparatul administrativ sau din domeniile patiserie, farmacie, asigurari, colectare de taxe sau contabilitate.

Mai linistiti pot sta insa fizicienii sau psihologii, precum si cei care lucreaza in zone care necesita empatie, intuitie si interactiune sociala, asistentii sociali, politistii, detectivii, profesorii si, bineinteles, artistii.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft duce inteligența artificială la următorul nivel. Cum funcționează aplicația care poate transforma o imagine într-un videoclip realist
Microsoft a introdus recent pe piață AI VASA-1, un model revoluționar de inteligență artificială capabil să transforme imagini în videoclipuri realiste, în care subiectul poate vorbi....
#roboti locuri munca, #conexiuni Internet, #inteligenta artificiala , #piata muncii