Emigrarea si imigrarea: oportunitati sau blesteme?

Duminica, 17 Martie 2013, ora 19:01
9574 citiri
Emigrarea si imigrarea: oportunitati sau blesteme?

Niciodata in istorie trecerea populatiei dintr-o tara in alta si chiar dintr-un continent in altul n-a fost mai de amploare ca in zilele noastre. Este bine sau este rau?

La aceasta intrebare, unii raspund in functie de partea baricadei de care se afla. S-ar putea totusi sa nu fie nici bine, nici rau. S-ar putea sa fie normal, mai precis necesar si inevitabil.

Milioanele de migranti

Organisme din cadrul ONU au evidentiat cifre impresionante actuale cu privire la migratiile ce au loc intr-un sens sau altul, comenteaza Project Syndicate.

Astazi exista 215 milioane de migranti internationali, iar studiile arata ca pana in anul 2040 numarul lor va creste la 400 de milioane.

La acesti 400 de milioane de migranti internationali si chiar intercontinentali se mai adauga inca 740 de milioane persoane care vor migra in propria tara, indeosebi prin parasirea mediului rural si incadrarea in cel urban.

Se va constata ca peste un miliard de locuitori ai planetei si-au parasit locul de origine, pentru a-si cauta rostul in alta parte.

Multi din acesti migranti nu se vor deplasa, ca popoarele migratoare de odinioara, cu familiile lor cu tot, in carute cu coviltir. Dimpotriva, asa cum se petrece si astazi, o parte din familie va ramane acasa, iar cei care manati de saracie vor pleca isi vor ajuta de la distanta rudele ramase la locul de origine.

Avantajul nu este unilateral

Un studiu recent arata ca in Bangladesh 13% dintre familiile ajutate de rudele plecate inca mai sunt in stare de saracie, in timp ce 34% nu se mai afla in aceasta stare. Acelasi studiu arata ca in America Latina, Africa si sudul Asiei, o parte a banilor veniti din strainatate contribuie la indestularea populatiei din tara, iar o alta parte ia calea invatamantului sau a protectiei sanatatii.

Nu e vorba aici numai de anumite taxe, ci mai curand de posibilitatile create pentru ca familiile sa-si poata trimite copiii la scoala, acestia sa poata studia, iar cei in suferinta sa-si permita un tratament, macar elementar.

S-ar putea raspunde ca acest fel de migratie este in favoarea unilaterala a celor proveniti de la locul de origine. Nimic mai gresit.

Exceptand cazurile de incalcare a legii - oricate ar fi ele - cei mai multi migranti isi desfasoara totusi activitatea in cadrul legal al tarii unde au poposit si unde n-au gasit un sat fara caini. Cei mai multi nu risca ilegalitati, dar nici nu sunt lasati s-o faca de catre autoritatile tarii gazda.

Un fenomen inevitabil

In schimb, situatia demografica a acesteia din urma face ca imigantii sa fie salvarea care asigura mana de lucru deficitara, mai ales cand este vorba de cea semicalificata sau chiar necalificata.

Nu trebuie fireste neglijat nici faptul ca o parte din imigranti urmeaza scoli superioare, ajungand specialisti de inalta clasa, care servesc tara gazda, neavand deocamdata in tara de origine nici laboratoarele, nici aparatura, nici colaboratorii necesari.

Efectele migratiei se cunosc nu numai in plan economic, ci si in cel social sau cultural, toate resimtindu-se in armonia evolutiei sociale. Contactul cu o lume mai evoluata transmite celui sosit un alt mod de viata, de comportare sociala, de gandire decat cea cu care era obisnuit.

Fireste, migratia are si dezavantaje. Unul din ele este acela ca societatea, care in istoria ei s-a bazat pe formatiuni compacte monoetnice, va trebui sa se adapteze unei societati eterogene.

Unii teoreticieni apreciaza ca expansiunea fenomenului migrarii resprezinta expresia unui esec social: daca politicile intelepte de colaborare si ajutorare sunt o reusita, atunci de ce mase uriase de oameni simt nevoia s-o ia din loc?

In optica acestor teoreticieni, migratia este o problema care trebuie rezolvata si nu un fenomen care rezolva o problema. Tocmai de aceea, spuneam la inceputul articolului ca migratia nu este nici buna, nici rea. Este pur si simplu inevitabila, daca vrem ca societatea si sistemul ei economic sa nu stagneze.

Interesul comun

Fiind inevitabila, este normal ca migratia sa fie sustinuta de societate, inteleasa ca fenomen firesc si util, nu infierata.

Interesul comun este sa fie reduse barierele in calea mobilitatii umane, adesea prin masuri simple cum ar fi reducera taxelor de vize, simplificarea unor formalitati, asigurarea de asistenta juridica imigrantilor si de asistenta privind legislatia muncii.

Dar totul este posibil numai in masura in care autoritatile si insasi societatea accepta ideea ca sosirea imigrantilor este o oportunitate pentru economiile dezvoltate si nu un blestem de care ele nu se pot debarasa.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#imigranti avantaje, #forta munca banii emigrantilor, #imigranti munca bani , #piata muncii