Esecul guvernarii PSD pe piata muncii: Cu 120% mai multe locuri de munca vacante in 2017 fata de 2013

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Luni, 22 Mai 2017, ora 12:02
8571 citiri

In Romania, in primul trimestru al anului 2017, s-a atins pragul de 62.000 de locuri de munca vacante, cu peste 120% mai mult decat in primul trimestru din 2013, cand in tara noastra existau doar 28.000 de locuri de munca vacante, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).

Daca este sa privim in perspectiva, la acest trend de crestere a numarului de locuri de munca vacante trebuie sa adaugam alte zeci de mii care vor ramane neocupate in urmatorii ani, ca urmare a pensionarii muncitorilor calificati, joburi pentru care piata muncii din Romania nu mai ofera tineri inlocuitori, asa cum trag semnale de alarma in fiecare zi angajatorii din Romania.

Ne asteapta, asadar, o adevarata criza a pietei muncii, care va afecta puternic economia romaneasca si va forta investitorii sa mearga spre alte tari unde gasesc muncitori calificati pentru uzinele si fabricile lor.

Cine poarta vina acestei situatii total anormale pentru o tara din care peste 30.000 de oameni pleaca anual in strainatate in cautarea unui loc de munca?

Simplu, in termeni economici, cresterea numarului de locuri de munca vacante reflecta o cerere nesatisfacuta a fortei de munca, precum si potentialele nepotriviri intre competentele si disponibilitatea persoanelor care cauta un loc de munca si competentele cautate de angajatori.

In ultimii 4 ani, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) nu a facut nimic pentru a sprijini dezvoltarea pietei muncii din Romania, desi a avut la dispozitie miliarde de euro fonduri europene nerambursabile.

Comisia Europeana a atras atentia in mai multe randuri, in recomandarile specifice de tara din perioada 2013 - 2015, ca este necesara o crestere a calitatii serviciilor oferite de ANOFM, imbunatatirea politicilor publice privind piata muncii, progrese in reformarea invatamantului vocational, precum si o mai buna utilizare a fondurilor europene destinate dezvoltarii pietei muncii.

Cu toate acestea, tot Comisia arata, in Recomandarile specifice de tara din 2016, ca, in toata aceasta perioada, 2013 - 2015, s-au realizat doar progrese limitate in domeniile precizate.

Mai mult decat atat, ANOFM s-a confruntat cu suspiciuni de coruptie. Un raport al Curtii de Conturi a Romaniei din noiembrie 2015 a descoperit, printre alte nereguli, ca ANOFM a realizat plati ilegale de 2,2 milioane de euro si abateri contabile de 50 de milioane de euro.

Aceste suspiciuni de coruptie mi-au fost aduse la cunostinta si de investitorii straini din Romania cu care am discutat in mai multe randuri si care s-au plans de colaborarea dificila si netransparenta cu agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.

Mai concret, firmele se plangeau ca cei mai buni candidati inscrisi in registrele ANOFM sunt recomandati rapid si netransparent catre "companiile prietene".

Tot din cauza ANOFM, tara noastra a pierdut in 2015 aproximativ jumatate din suma de 3,5 milioane de euro prevazuta in raportul coordonat de mine si votat in Parlamentul European pentru sprijinirea persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel din Campia Turzii.

Am reusit sa conving colegii din Parlamentul European sa aloce 3,5 milioane de euro pentru ajutorarea acestor persoane, iar Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, pur si simplu, nu a implementat masurile care ar fi facut posibila alocarea acestor bani pentru disponibilizatii de la Campia Turzii!

Managementul defectuos, recompensat de PSD cu reinvestirea in functie

Raspunderea managementului defectuos al ANOFM in perioada mentionata, 2013 - 2016, o poarta nimeni altcineva decat presedintele agentiei din aceasta perioada, Cristiana Barbu.

Doamna Barbu a fost numita in aceasta functie de fostul prim-ministru PSD Victor Ponta in 2012. Din cauza managementului defectuos despre care au vorbit si rapoartele Comisiei Europene si care mi-a fost semnalat si de catre investitori, am cerut public Guvernului, de doua ori, sa o demita pe Cristiana Barbu de la conducerea ANOFM, iar, in cele din urma, prim-ministrul Dacian Ciolos a decis sa nu ii mai prelungeasca mandatul incheiat in mai 2016.

Cristiana Barbu nu a stat, insa, prea mult fara loc de munca pentru ca, in ianuarie 2017, noul prim-ministru PSD Sorin Grindeanu a decis sa o readuca la conducerea aceleasi institutii, ANOFM.

Nu putem sa vorbim aici doar despre incompetenta in gestionarea unui domeniu absolut esential pentru buna functionare a economiei romanesti, trebuie sa fie vorba despre altceva, daca PSD repune in functie o persoana care si-a dovedit incapacitatea de a manageria domeniul ocuparii fortei de munca din Romania; poate sa fie lipsa de resurse umane specializate in interiorul PSD, poate sa fie vorba despre vreun interes de partid sau, poate, doar bine-cunoscutul dezinteres al PSD fata de sectoarele importante ale economiei si, mai ales, fata de mediul privat.

Nu ar fi singurul exemplu de actualitate din interiorul Ministerului Muncii, in subordinea caruia se afla ANOFM.

Desi am ajuns la jumatatea exercitiului bugetar 2014 - 2020, timp in care Romania are dreptul sa cheltuiasca cele 4,3 miliarde de euro din fondurile europene destinate ocuparii fortei de munca din tara noastra, Ministerul Muncii nu are nici astazi aprobata Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (POCU), institutia care gestioneaza fondurile europene, selecteaza proiectele si monitorizeaza implementarea lor.

Prin urmare, nici macar 1 euro din cele 4,3 miliarde de euro fonduri europene disponibile nu a fost atras pana astazi, rata de absorbtie este 0%!

Situatia este cel putin catastrofala, iar resposabilii sunt si astazi in functie protejati politic de Guvernul PSD.

Investitorii fie isi pregatesc singuri meseriasii, fie evita Romania

Se demonstreaza inca o data ca PSD nu stie decat sa creasca in mod artificial salariile in spatiul public, in timp ce mediul privat, adica motorul economiei, are de suferit si este lasat de izbeliste.

Este bun atunci cand Guvernul pune presiune pe autoritatile fiscale pentru plata taxelor la zi, dar nu primeste niciun sprijin real in cautarea fortei de munca si ajunge in situatiile tot mai des intalnite astazi cand, in lipsa implicarii statului, companiile private infiinteaza si sustin financiar clase de meseriasi in parteneriat cu licee din intreaga tara in asa-numitul invatamant dual.

Guvernul nu se asigura ca pe piata exista tineri meseriasi specializati in domeniile pe care piata le cere, asa ca acele companii care isi permit costurile cu formarea viitorilor angajati lanseaza proiecte de invatamant dual, celelalte, insa, pentru care aceste costuri sunt prea mari, evita piata romaneasca si investesc in alte tari din jurul Romaniei.

Sub presiunea valului de romani care parasesc tara in cautarea unui loc de munca mai bun - in jur de 120.000 de persoane numai in ultimii patru ani - numarul locurilor de munca vacante in Romania a crescut, in ultimii patru ani, iata, cu 120%.

Ati vazut vreo actiune concreta a Guvernului PSD pentru inversarea acestui trend, macar vreo ordonanta de urgenta data in graba, asa cum, poate, ar justifica acest fenomen atat de ingrijorator?

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#piata muncii Romania, #coruptie ANOFM PSD , #piata muncii