Europa celor doua viteze, confirmata de diferentele privind rata somajului

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 23:08
1846 citiri
Europa celor doua viteze, confirmata de diferentele privind rata somajului
Foto:jakejakeny.blogspot.com

Traiectoriile contrastante ale economiilor tarilor din zona euro au fost subliniate, marti, de statisticile privind rata somajului, Germania inregistrand un record minim pentru ultimii douazeci de ani, in timp ce in Spania numarul somerilor a crescut pentru a cincea luna consecutiva.

Numarul de spanioli care isi cauta un loc de munca a crescut la 4,42 de milioane, in timp ce numarul de someri din Germania a scazut la 2,976 de milioane, informeaza CNN.

In luna decembrie, statisticile aratau o scadere de 0,1% a ratei somajului fata de luna precedenta.

Diferentele economice dintre tarile zonei euro au generat tensiuni inca de cand a inceput criza datoriilor suverane, tarile nordice, impreuna cu Germania, inregistrand o crestere mult mai puternica decat vecinii lor din sud, cu economii mai putin competitive.

In timp ce Spania si alte tari au anuntat reforme pentru piata locurilor de munca pentru a stimula economia, marea intrebare pentru liderii zonei euro este daca acestia au sustinerea sau taria de a le duce pana la capat.

"Greul crizei va fi dus de catre cei mai slab calificati si de catre cei din sectorul public, ale caror salarii si slujbe vor fi primele lovite de catre masurile de austeritate", a declarat Ronald Janssen, economist la Confederatia Sindicatelor Europene din Bruxelles.

Acesta a avertizat ca o crestere economica anemica sau o recesiune in zona euro ar putea duce le previziuni inca mai sumbre in privinta pietelor de munca nationale, in acest an.

Insa economistii au afirmat ca statele din partea de sud a zonei euro vor fi obligate sa isi respecte planurile de austeritate pentru a-si face, din nou, economiile competitive si a putea crea din nou locuri de munca.

"Spania se afla, in acest moment, la inceputul unei perioade de doi ani de recesiune si reforma. Insa statisticile din Germania arata ca drumul, greu cum e, merita urmat - reformele in piata muncii sunt dureroase, insa efectele se vad", a declarat un economist de la banca germana Berenberg.

Cea mai mare economie a Europei, cea germana, a trecut prin reforme dure intre anii 2003 si 2005, masuri care au ajutat-o sa isi recastige competivitatea la nivel global si sa stea pe taram solid in crizele financiare din 2008 si 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#locuri de munca Spania, #rata somajului Germania Spania, #Europa doua viteze somaj , #piata muncii