Firmele straine cer sa nu mai existe contracte colective de munca la nivel national

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 20:02
2008 citiri
Firmele straine cer sa nu mai existe contracte colective de munca la nivel national
Foto: confederatii.ro

Firmele straine care activeaza in Romania vor ca in Codul Muncii sa nu mai existe obligativitatea contractului colectiv de munca la nivel national sau de ramura, ci doar o integere de acest tip la nivel de companie, au declarat, marti, reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

"Contractul national impune angajatorilor conditii in plus fata de ceea ce e adoptat in legislatie", a declarat directorul executiv al CIS, Doina Ciomag.

Tot reprezentantii CIS spun ca ar fi de preferat ca potentialii investitori sa-si poata negocia singuri contractul colectiv de munca.

"Daca o companie din domeniul auto, de exemplu, doreste sa investeasca in Romania, ea nu vrea sa fie obligata sa respecte ceea ce nu a negociat", spune Shachar Shaine, membru in conducerea CIS.

Shaine a mai spus ca sunt contracte colective la nivel national semnate in perioada de crestere economica 2007-2008, care prevad acordarea de prime de vacanta sau alte sporuri ce nu mai pot fi oferite pe timp de criza.

"Decat sa dau afara un numar de oameni, prefer sa nu mai acord prime de vacanta", a subliniat Shaine.

Fisa postului pentru angajati

CIS mai cere ca in Codul Muncii sa fie prevazut faptul ca la contractul individual sa fie atasata si fisa postului, astfel incat un angajat sa fie apoi evaluat dupa criterii clare.

"Trebuie introdus criterul de performanta, care acum nu exista", a mai spus Shaine, care a explicat ca, in prezent, un angajat cu vechime este mult mai greu de dat afara decat unul nou angajat, chiar daca ultimul este performant, iar primul, nu.

Investitorii straini mai doresc flexibilizare in disponibilizarea angajatilor si in stabilirea programului de lucru, precum si incurajarea muncii in regim temporar.

"De exemplu, pentru un producator de inghetata, este nevoie ca vara sa fie un program de 60 de ore pe saptamana, iar iarna, de doar 30 ore pe saptamana", a exemplificat Shaine.

O alta propunere din partea CIS este aceea de prelungirea a preavizului la doua luni, pentru ca persoana disponibilizata sa aiba timp suficient sa-si gaseasca un nou loc de munca, iar firma angajatoare sa angajeze un inlocuitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#contracte colective munca, #investitori straini Codul Muncii , #piata muncii
Comentarii
Poza Apolitic
Apolitic
rank 5
adica sa taie si sa spinzure ei muncitorul roman,
Poza bagatorudesama
bagatorudesama
rank 5
Apolitic: "adica sa taie si sa spinzure ei muncitorul roman"