Noi discutii pe Codul Muncii: se va putea ajunge la un acord comun?

Marti, 28 Decembrie 2010, ora 12:36
3157 citiri
Noi discutii pe Codul Muncii: se va putea ajunge la un acord comun?
Foto: Incont

Ultima saptamana din acest an aduce si noi negocieri intre sindicate si Ministerul Muncii pe tema noului Cod al Muncii.

Miza negocierilor, care dureaza deja de mai multe luni, dupa ce Guvernul a prezentat mai multe propuneri de modificari, majoritatea venite din partea investitorilor, se refera mai ales la flexibilizarea pietei muncii.

Ce spun sindicalistii?

In ciuda faptului ca atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si angajatorii sau reprezentantii Guvernului spun ca actualul Cod al muncii trebuie modificat, modernizat, sindicalistii au cu totul alta parere.

Potrivit acestora, Codul muncii din prezent este unul din cele mai bune din Europa si nu ar trebui modificat deloc.

In plus, sindicalistii, dar si politicienii din Opozitie, nu sunt de acord cu multe din schimbarile propuse de Guvern.

Astfel, sindicalistii sustin ca se incalca drepturile angajatilor, mai ales ca in noul cod se prevede ca angajatorul poate concedia salariatii care intra in greva. De asemenea, ei nu sunt de acord cu prelungirea perioadelor de proba, dar nici cu faptul ca se pot extinde foarte mult contractele pe termen limitat, despre care spun ca va conduce la o piata a muncii formata din lucratori cu ziua.

In ultima forma prezentata de Guvern, se prevede ca angajatorul poate, de exemplu, sa renunte la angajatul aflat in perioada de proba printr-o simpla notificare scrisa. Perioada de proba este, de altfel, ridicata la 45 de zile calendaristice, pentru posturile de executie, si la 120 de zile calendaristice, in cazul functiilor de conducere.

Cei care se opun modificarilor nu sunt de acord nici cu majorarea perioadei de preaviz la 20 de zile pentru functiile de executie si 45 de zile pentru cele de conducere, avand in vedere ca angajatii sunt obligati sa stea la firma respectiva si sa munceasca, fara a avea timpul necesar pentru a-si cauta un alt loc de munca.

Ce spun sustinatorii?

Piata muncii din Romania este vazuta drept una din principalele piedici in calea cresterii productivitatii muncii.

Angajatorii si nu numai sunt de parere ca simplificarea procedurilor de concediere a salariatilor i-ar ajuta sa fie mai flexibili si sa reactioneze mai rapid in cazul unor probleme financiare, a scaderii cererii si productiei.

Ei se plang ca, in prezent, sunt nevoiti sa continue sa plateasca angajati cu rezultate slabe, din cauza faptului ca trebuie atat de multe conditii indeplinite pentru a-i putea da afara.

De asemenea, sunt voci care contracareaza chiar punctele considerate negative de sindicalisti. Astfel, potrivit directorului Bancii Nationale a Romaniei, Eugen Radulescu, perioada de proba ar trebui sa fie de cel putin sase luni, pentru ca angajatorul sa-si dea exact seama de capacitatile angajatului respectiv.

Oficialul BNR considera ca sistemul de concediere din prezent este o anomalie care conduce la scaderea productivitatii muncii si a rezultatelor companiilor.

Care sunt urmatorii pasi?

Pe de alta parte, nici patronatele nu sunt extrem de multumite de schimbarile aduse, motivand ca Guvernul nu a luat in considerare propunerile lor.

In mai multe randuri, atat sindicatele, cat si patronatele, au boicotat intalnirile cu Guvernul. Potrivit lui Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa, inainte de dezbaterea asupra Codului Muncii, ar trebui sa fie discutate legile sindicatelor, a patronatelor, a conflictelor de munca, a contractelor colective si a Consiliului Economic si Social.

Hossu este suparat si pe faptul ca Guvernul a ascultat doar de Consiliul Investitorilor Straini, sustinand ca membrii acestuia nu fac legea in Romania si nu au in vedere decat maximizarea propriului profit, fara sa ia in considerare politicile sociale.

Termenul limita pentru luarea unei decizii in privinta modificarilor aduse Codului Muncii este 21 ianuarie, pana atunci urmand a avea loc mai multe intalniri intre cele trei parti.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Codul Muncii, #piata muncii, #flexibilizare piata muncii , #piata muncii