Ziare.com

Piata muncii din Romania are doar 35 de posturi vacante la 1.000 de someri

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 08:17

   

Piata muncii din Romania are doar 35 de posturi vacante la 1.000 de someri
Romania se confrunta cu o lipsa acuta a locurilor de munca, iar datele arata ca in trimestrul II al acestui an, la 1.000 de someri erau doar 35 de posturi vacante, zona cea mai afectata afectata fiind nord-estul tarii.

In trimestrul II, rata armonizata a fost de 6,8% in Romania, in timp ce la nivelul UE 27 somajul s-a ridicat la 9,5%, astfel ca ne-am situat printre statele membre cu o rata relativ scazuta a somajului, informeaza Financiarul.

Cu toate acestea piata fortei de munca in Romania nu are perspective promitatoare din cauza ca numarul somerilor care au sanse sa se angajeze din nou este tot mai mic.

In trimestrul II cele mai multe posturi vacante au fost in regiunea Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui), reprezentand 22,6% din numarul total pe economie. In Bucuresti-Ilfov au fost 20,4% din numarul de locuri, in regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea) - 7,9%, iar cele mai putine posturi vacante au fost in regiunea Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea), unde s-au inregistrat doar 5,4% din numarul total de locuri vacante.

La nivelul Uniunii Europene, in trimestrul I din 2010, cele mai multe locuri de munca la 1.000 de someri au fost in Olanda (291), in Germania (252) si in Luxemburg (136). La polul opus s-au aflat Letonia, cu doar sapte posturi vacante la 1.000 de someri, si Lituania, cu 21 de locuri de munca disponibile. In Bulgaria, in primele trei luni ale anului, au fost 48 de posturi vacante la 1.000 de someri.

Se cauta oameni cu studii profesionale

Pe langa faptul ca numarul de posturi vacante la 1.000 de someri s-a diminuat dramatic, din cele 23.652, care ar fi vacante prin ANOFM, sunt disponibile la nivel national doar 475 de locuri de munca pentru persoanele cu studii superioare.

Pentru ingineri si subingineri sunt 147 de locuri de munca, dar se mai cauta contabili, analisti si programatori.

Nici absolventii nu au parte de vesti bune, din cauza ca angajatorii au inceput sa caute tot mai des oameni cu cel putin trei ani de experienta in domeniu.

Cele mai multe posturi oferite prin ANOFM sunt pentru persoanele cu studii medii si profesionale, fiind 10.780 de locuri de munca.

Cele mai semnificative scaderi, ca numar de salariati, au fost in sectorul serviciilor sociale (6.200 de persoane) si in industrie (5.200).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1389 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

adormitii p.lii

Gonzagues, pontanacu, neadormitii in numele poporului iubit, dar ce faceti? Dormiti??
Nu vedeti? Nu sunt locuri de munca!

Basescu Basescu Udrea Basescu.... x 200.

 

Locuri de munca

Cred ca a spune ca rata somajului in tara noastra este mult mai mare decat cifrele statisticii pentru ca cei care au terminat somajul si nu au un loc de munca nu sunt prinsi in nici o evidenta si nici cei din zonele unde ei au trait din alte slujbe care nu au fost legale. Asa ca nu ne putem compara cu tari membre UE si nici cu politica lor economica.La noi se fac cursuri de recalificare corelat cu ceea ce se cere pe piata muncii .Dar este necesar si creearea unui mediu economic adecvat.Vezi ca vecinii BULGARI nu au schimbat nimic de 6 ani la codul fiscal deci se poate face o strategie pe termen mediu la noi nici pe termen ff scurt nu se poate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor