Ziare.com

Siguranta locului de munca, desfiintata prin noul Cod al Muncii?

de Teodora Bodeanu
Joi, 19 August 2010, ora 12:11

   

Siguranta locului de munca, desfiintata prin noul Cod al Muncii?
Angajatii din Romania isi vor pierde orice securitate a locului de munca, odata cu modificarea Codului Muncii, pe care Guvernul vrea sa o aplice, este de parere presedintele confederatiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Se vorbeste de notiunea de zilier, extinsa la nivelul tuturor posturilor si functiilor. Asta inseamna o munca necalificata prestata de o persoana pe o zi sau o perioada mai scurta de munca si, de obicei, pe muncile agricole necalificate", a explicat Hossu, joi, la TV Ziare.com.

"Daca toate tipurile de posturi devin ziliere, inseamna ca nu mai exista nici o responsabilitate a angajatorului pentru angajat. Toate se transfera la angajat. Nu va mai exista siguranta locului de munca. Toate contractele sa vor transforma in contracte pe durata determinata. Pe de alta parte, nu va exista protectia minimala pe care o da aplicarea contractului colectiv de munca", a adaugat Hossu.

Potrivit liderului sindical, flexibilizarea contractului colectiv de munca, asa cum a declarat premierul Emil Boc, reprezinta o "aberatie", avand in vedere ca un contract colectiv de munca este un acord al partilor liber consimtit.

De asemenea, Hossu declara ca nu a mai auzit niciodata de notiunea de flexibilizare a salariilor. "Este prima data cand aud notiunea asta. Nu exista referinte. Probabil exista ideea ca salariul persoanei sa fie variabil de la o perioada la alta, in functie de disponibilitatile intreprinderilor", a spus Hossu.

In opinia sa, Codul Muncii din prezent este unul din cele mai bune la nivel european, recunoscut si pe plan international, si nu ar trebui modificat.

Scaderea salariilor, ilegala

Liderul sindical sustine ca reducerea fiecarui salariu din sistemul bugetar cu 25 la suta este ilegala si ar fi fost mai bine sa se efectueze o reducere a fondului de salarii.

"Am creat o procedura, am difuzat-o tuturor membrilor de sindicat, pentru a da in judecata statul si, probabil, vor castiga", a declarat Hossu.

Presedintele Cartel Alfa sustine ca liderii politici transmit un mesaj fals conform caruia sunt prea multi angajati in sistemul de stat, citand ultimul raport al Uniunii Europene, in care se arata ca Romania este locul al 6-lea de la coada la numarul de bugetari alocati atat la PIB, cat si la numarul populatiei.

"Probabil ca sunt prost distribuiti si prost gestionati. Este o falsa disputa, ca si problema politicilor legate de impozitare", a spus Hossu.

In plus, in Romania nu se respecta nici polica salariului minim, care ar trebui sa garanteze unui lucrator ca are un nivel de venituri cel putin mai mare decat pragul de saracie. Astfel, potrivit legilatiei europene, cosul minim ar trebui sa reprezinte maximum 60 la suta din salariul minim din tara respectiva.

Avem nevoie de impozitare progresiva

Pe de alta parte, Hossu si-a reafirmat sustinerea impunerii unui impozit progresiv, care ar avea, in opinia sa, rezultate mai bune decat majorarea taxei pe valoarea adaugata.

"La alegerile din 2005, partidele politice au zis ca prin mandatul alegerilor li s-a transmis responsabilitatea sa trecem la cota unica. Aceasta creeaza anomalii in politici. De ce trebuie sa platesc apa, paine, carnea cu 25% TVA, iar cand imi cumpar un iaht trebuie sa dau tot atat. Peste tot in lume este diferentiat", a comentat Hossu. El a adaugat ca, in urmatorii 3 - 4 ani, va exista o directiva care sa reglementeze problema taxei pe valoarea adaugata.

"Nu trebuie crescuta TVA, ci trebuie introdusa impozitarea diferentiata. Nu ar fi avut un efect dezastruos pe toata structura populatiei Romaniei", a adaugat Hossu. De altfel, liderul sindical este de parere ca va fi nevoie de introducerea unor masuri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, care va destabiliza si mai rau situatia.

Reducerea evaziunii fiscale, o prioritate

Potrivit lui Hossu, evaziunea fiscala reprezenta, in noiembrie 2009, 28 la suta din produsul intern brut.

"Daca Guvernul ar fi vrut credibilitate, ar fi combatut cu 2 puncte procentuale evaziunea fiscala. Adica scaderea de la 28% la 26% ar fi fost suficienta ca sa nu avem lipsa in bugetul de stat. Cele 2 puncte procentuale ar fi dat mai mult decat ce dau azi toate masurile suportate de toata populatia", a explicat liderul Cartel Alfa.

De asemenea, Hossu sustine ca trecerea celor 2 la suta la pensiile private obligatorii din Pilonul 2 este partial responsabila pentru situatia dezastruoasa in care se afla sistemul de pensii din Romania in acest moment.

"Au cele mai proaste efecte. S-au si vazut cazuri nenumarate in care Pilonul 2 de pensii a dat faliment in aceasta criza si oamenii de 65 de ani au reinceput sa munceasca pentru a supravietui. Pilonul 2 de pensii nu are nici o raspundere asupra modului in care gestioneaza, negarantandu-se cel putin valoarea depusa, corectata cu valoarea inflatiei. Nu este normal sa se dezechilibreze Pilonul 1 de pensii. Acum platim cu varf si indesat, prin majorarea TVA si reducerea salariilor", a incheiat Hossu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5262 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte bine

Siguranta locului de munca este in primul rand legata de performanta individuala. Si chiar daca esti bun si totusi din motive ce nu tin de performanta ta, esti data afara, iti vei gasi de lucru. Desigur, sunt si orase/zone defavorizate unde lucrurile merg prost si asta ii franeaza si pe cei buni dar situatia se datoreaza incompetentei generale, nu neaparat localnicilor.

In ziua de azi nu poti sa dai afara niste putori ca-i apara legea. Daca mai uit mai bine la moaca lu' asta, Bogdan Hossu, n-as zice ca e cine stie ce compententa in vreun domeniu.

 

Foarte pertinent comentariul

Si eu daca ma uit la poza ta de avatar, as zice ca esti nea' Manivela... harnicule.

 

Iar eu, dacă mă uit la poza ta de avatar...

Aș zice că gandești ca un... desen animat! Dar nu zic asta.

Uite un paracios

Uite un paracios care daca primeste o replica, plange la administratie :).
Bai desen animat, singura problema e ca ma doare-n cot de puncte si de rank!

Hossu n-a vrut sa raspunda la 2 intrebari cheie: declaratia lui de avere care nu exista plus modul de gestionare a averii sindicatelor....

Hossu=un alt imbogatit pe spinarea poporului roman...Hossu merita luat la bani marunti legat de cum a facut averea pe care o are...

Siguranta locului de munca are legatura cu sistemele socialist-comuniste

N-are nici o legatura cu economia libera si capitalismul. Este treaba patronilor privati cum isi organizeaza afacerea. Chiar si a statului.
In criza financiara actulala am ajuns din cauza faptului ca s-a mers prea tare pe a cheltui banul pe care inca nu l-am muncit (credit). Deci, salariatul nu poate fi dat afara pentru ca are credit la banca, indiferent ca este capabil sau nu, serios sau nu, sau compania merge mai bine sau mai prost. In acest mod de functionare sunt incalcate mai multe principii economice si, mai devreme sau tarziu, criza tot izbucneste.

Adio contract colectiv de munca.

Adica ADIO SINDICATE. Fara contract colectiv de munca va fi contractul ,,Individual,, de munca, e acelasi contract ca si cel colectiv dar....fara sindicate ca negociator, organizator.Drepturile angajatului vor fi protejate prin lege si nu prim proteste de strada.
Bye-bye Hossu ! s-a gasit ac si pentru cojocul tau !.

 

Deși competența n-are legătură cu "moaca", aveți dreptate...

D-l Hossu n-a aflat de existența genului proxim și a diferenței specifice in definirea noțiunilor, așa incat le amestecă de-a valma. Exprimă păreri despre lucruri la care nu se gandește, gandindu-se la lucruri despre care nu exprimă nimic. O fi abulic?!

Noua Ordine Mondiala

Cativa alesi, restul pe plantatii.
Oare cat va dura pana la o noua Revolutie Franceza? Daca va mai fi vreuna...

 

Probabil ca...

...perioadele de comunism (egalitarism) vor alterna cu cele de capitalism (polarizarea veniturilor si averilor). Nu pe tot Globul deodata, dar vor fi zone in care se va face comunism (sper sa nu mai fie in zona noastra). Problema este ca egalitarismul (Republica Franceza, blocurile comuniste din secolul XX) nu are cum sa dureze la infinit, intrand in derapaje de doctrina si in faliment economic (sistemele respective incalcand doua probleme fundamentale: libertatea oamenilor si legile economice).

Egalitatea nu este același lucru cu egalitarismul...

După cum securitate, siguranță, stabilitate sunt noțiuni diferite. Numai mințile limitate le conferă aceeași semnificație și nici d-l Hossu, se pare, nu le are clar definite.

Cand se confunda dreptul cu darul, toate tipurile de posturi devin ziliere, nu mai exista nici o responsabilitate a angajatorului pentru angajat.

Sunt momente in viata cand e necesar vrei
Sa pui gunoaie in cutia milei si toti banii sa-i bei
Iti ramane doar sa te razbuni pe tine
Caci e mai usor sa fii rau
Cand vrei sa fii bun si n-ai cu cine

http://www.youtube.com/watch?v=b1sBYdhvY68&feature=related

 

se munceste in romania

la privat. uni cate 10 ore pe zi, alti si in weekend. Daca te uiti la IMM-urile astea constati ca majoritatea sunt create cu o suma minima de bani, tehnologie ivechita moral si fizic. totul e compensat din munca angajatului. in agricultura e si mai nasol: cu tehnologia actuala e mai bine sa nu lucrezi pamantul pentru ca daca il lucrezi trebuie sa aduci bani de acasa si te alegi si cu munca.
la stat se pare ca o duc bine dar nu e asa: inca e deficit de personal si salarile sunt mai mici decat la privat. Va exista compententa la stat atunci cand la conducerea institutilor vor ajunge oameni prin concurs si nu incompetenti colorati politic.

 

La stat e una, la privat e alta

Jegul asta de lider sindical tipa acum pentru drepturile functionarilor publici!
Doreste ca aia sa nu poata fi dati afara usor, ca pana-n prezent. La privat zbori pana la urma...

Nimic din reglementările de pană acum nu impiedică pe un angajator responsabil să renunțe la serviciile unui angajat care nu corespunde din punct de vedere profesional, postului pe care-l ocupă.

Numai că legea impune, in mod necesar și firesc, respectarea normelor privind urmarea unor cerințe minimale, din punct de vedere procedural, tocmai pentru a nu da naștere sau pentru a limita eventualele abuzuri, care s-ar putea manifesta din partea oricăreia dintre părțile raportului juridic de muncă. Nu este nimic foarte complicat.

sundikos

N-ai dreptate, daca vrei sa verifici cauta cu google"conditii pentru desfscerea contractului de munca", si ca sa te convingi aminteste-ti de cei aproape o suta de directori care destituiti fiind de guvernu Boc, au intrat in concediu medical de aproape un an si nici pana acum n-au fost dati afara.

"AG", s-a intamplat așa pentru că:

1. fie desfacerea contractelor de muncă n-a indeplinit condițiile de legalitate;
2. fie, indeplinind condițiile de legalitate, angajatorul n-a cercetat și probat frauda la lege referitor la acordarea certificatului medical privind incapacitatea temporară de muncă a celui vizat de măsura concedierii.
Nu este exclusă o "cardășie" intre angajator și cel vizat de concediere, cu concursul medicului care a acordat certificatul medical. A catadicsit cineva să cerceteze aceste aspecte? Lenea-i mare, turcu' plătește!

Trist

*** esti complet dezinformat! Pana in 2007 salariile in sectorul privat erau mai mari decat cele din sectorul bugetar; in 2008 s-a rasturnat situatia: salarul mediu brut pe Romania a fost de 1800 lei(in sectorul privat deci mai mic) iar in sectorul bugetar de 2200 lei; ca sa nu mai vorbim ca numarul bugetarilor a explodat.

Salariile maxime

Este adevarat, salariile maxime erau mai mari la "privat", s-ar putea sa fie si acum, salariul mediu insa este cu mult mai mic la "privat" decat la "stat"

In sfarșit, d-l Hossu a catadicsit să se exprime și asupra unei problematici care privește mișcarea sindicală !

In timp ce d-l lider sindical iși exprima opiniile politice pe la diverse posturi de televiziune, Guvernul avea in lucru modificările Codului muncii despre care, fiind prea ocupat cu politica, d-l Hossu n-avea cum să afle, ca și cum n-ar fi știut că dialogul social și/sau comunicarea nu sunt punctul forte al acestui executiv.
Cineva exprima opinia potrivit căreia modificările vizate de executiv se referă strict la punerea in acord a Codului muncii cu Legea unitară a salarizării, insă, după declarațiile d-lui Hossu, se pare că aceste modificări au consecințe inclusiv asupra stabilității locului de muncă (deși d-l Hossu făcea referire la "securitate", care este altceva, fiind vorba despre o altă reglementare care vizează condițiile de muncă).
Dacă prin referirea la "securitate a locului de muncă" d-l Hossu se referă la relativa stabilitate a acestuia e-n regulă, intrucat eventuala afectare va avea in timp consecințe negative atat asupra lucrătorilor cat și a angajatorilor, dar dacă referirea sa are-n vedere "garantarea" acestuia, se află intr-o gravă eroare, intrucat dreptul de a ocupa, păstra și renunța la un anumit loc de muncă este subsecvent principiului libertății individuale, iar după presupusa lui experiență, d-l Hossu n-ar trebui să aibă exprimări echivoce cu privire la termenii specifici dreptului muncii, cu privire la care, se pare, are incă anumite deficiențe.

 

IMPOZITARE PROGRESIVA....

DE CE NUMAI LA SALARII. DE CE NU O IMPOZITARE PROGRESIVA PE PROFIT? PE ACOLO SE FAC EXCROCHERIILE. SE INFIINTEAZA FIRME NUMAI PENTRU INCASAREA COMISIOANELER, SPAGILOR SI A VENITURILOR DIN TUNURI DATE BUGETULUI. FIRMELE ASTEA NU AU SALARIATI, ORI AU NUMAI SIMBOLIC. FAC PROFIT DE PESTE 80% iar cheltuielile sunt luxuri ce nu se inregistreaza pe persoane fizice. CE SPUNETI DE UN IMPOZIT DE 60% PENTRU COTA DE PROFIT CE DEPASESTE 20%. NU I-AR DETERMINA PE EXCROCI SA MICSOREZE PROFITUL PLATIND SALARII? NU AR FI O METODA CINSTITA DE A RECUPERA O PARTE DIN PAGUBE. SI I-AR AFECTA NUMAI PE CEI CU BANI MULTI. NU POATE FI NIMENI DE ACORD CU PROPUNEREA ASTA PENTRU CA CEI CE TREBUIE SA-SI DEA ACORDUL SUNT CEI VIZATI. PROSTIMEA, ADICA NOI TREBUIE SA PLATIM.

 

Corecta postarea D.voastra !

Hossu vrea impozit progresiv dar ptofitul afacerilor lui sa nu fie atins. El vrea pritectia hotiei caci acum nu poti obtine profit mare fara sa nu faci excrocherii in relatiile cu statul,societatea sau cu muncitorii proprii.Mare SARLATAN este Hossu.
Ministerul de finante trebuie sa impoziteze profitul de peste 20% obtinut legal, iar cel ilegal verificat de ANI.

B.OU.le...

In schim, Base al tau vrea impozitarea pensiilor mai mici de 1000 lei.
Zi si tu ca nu sunteti dusi cu pluta.
Mama voastra...

Mentalitate comunista

Siguranta locului de munca este o mentalitate tipic comunista.

Nicaieri in alta parte nu exista. Faci o treaba buna si organizatia are nevoie de tine, ai un job stabil, insa nu sigur.

In privinta conceptelor de zilier, exista si in SUA si chiar pentru personal cu calificare inalta. Poarta denumirea de contract orar. Lucratorul este platit la ora (cu un salariu orar destul de consistent), insa nu are nici un fel de beneficii. Nu aduce asigurare medicala, zile de boala platite, vacante, sarbatori legale si alte cele. Cate ore lucrezi pe saptamana atatea esti platit. Pot sa te concedieze fara nici un fel de compensatie sau preaviz, cu sau fara motiv.

Pare ingrozitor la prima vedere, insa sunt multi care lucreaza pe astfel de contracte, mai ales in domeniul ingineriei si IT (probabil si avocati sau contabili) pentru ca platesc de obicei tarife orare mari si sunt stabile pentru o perioada de pana la doi ani.

Sindicatele din Romania ar face orice sa mineze orice fel de reforma, mai ales cele care le taie de la noi membri.

 

D.le George !

Un lider de FEDERATIE SINDICALA trebuie sa stie aceste lucruri si precis le stie de aceia LE EVITA. El bate apa-n piua sa prosteasca pe Seitan sau Boc ca sa-si protejeze functia si.....multiplele lui afaceri.
E o HAHALERA SINDICALA !.

este un fapt bine definit

statul nu mai acorda nici o siguranta, nu numai a locurilor de munca, dar nici a sanatatii nici a transportului, nimic nimic nimic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor