SUA si reforma imigratiei: 11 milioane de oameni asteapta sa munceasca legal

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 23:02
3455 citiri
SUA si reforma imigratiei: 11 milioane de oameni asteapta sa munceasca legal
Foto: List Verse

Imigratia este una din cele mai delicate probleme ale timpurilor noastre. Potrivit ultimelor statistici, 15% din populatia globului s-a nascut in afara frontierelor unde se afla in prezent, iar in SUA exista mai multi imigrati decat in orice alta tara de pe planeta.

In fata acestei realitati, Guvernul Federal are intentia sa organizeze o reforma progresiva, urmare careia 11 milioane de lucratori, existenti deja fara forme legale, ar putea intra in legalitate.

Exista multe motive pentru care Statele Unte ar avea numai de castigat dintr-o asemenea masura, comenteaza portalul Listverse.

Principiul faptului implinit

Chiar acum, un numar mare de oameni executa lucrari grele si neispititoare, pe care localnicii nu le-ar accepta, chiar si mult mai bine platiti.

Acesti oameni s-au grabit sa invete limba engleza, sunt gata sa plateasca impozite si taxe, nu-si doresc nimic altceva decat sa aiba aceleasi drepturi si obligatii cu americanul de rand. Altfel, de ce si-ar fi parasit tara natala, ca sa vina in America?

Existenta lor este un fapt deja implinit, chiar si ilegal ei se afla acolo, in America, unde nu asteapta decat sa fie recunoscuti ca exista.

Teama fata de valul de crime

Statistica arata ca 14% din cei aflati in penitenciarele SUA sunt imigranti. Infricosator, nu-i asa? Merita insa sa ne aplecam asupra motivelor pentru care au ajuns sa fie condamnati: pentru incalcarea legilor privind imigratia.

Va sa zica, nu toti acestia sunt ucigasi, talhari sau violatori. Unii au sosit in SUA fara drept, stau acolo fara dreptul sa stea, dar s-ar afla in perfecta stare de legalitate, daca legea imigratiei le-ar fi permis sa poposeasca legal si sa munceasca tot legal.

In asemenea conditii, s-ar putea ca ponderea infractorilor din randul imigrantilor sa nu fie diferita de cea a altor cetateni americani.

Problema familiei

Sunt aici doua aspecte. Primul il vizeaza pe imigrantul care a sosit cu familie, cu tot. Asa cum el n-are drepturi cetatenesti, nu are nici sotia lui, nici copiii, nici alti membri ai familiei. Atrag atentia mai ales copiii, in numar de vreo 5.000, cre nu pot fi trimisi la scoala.

Al doilea aspect priveste cazul cand familia celui ajuns in America se afla in Asia, Africa sau in ala parte. El ii trimite familiei bani, dar nu-i poate trimite nici caldura sufleteasca, nici sprijinul de stalp al familiei. Familia nu mai e familie.

Muncitorul calificat

Pentru economistul american Giovanni Peri, munca imigrantilor intervine vital in cresterea economica. Nu este vorba numai de activitatile necalificate pe care le fac acesti oameni, ci si de aceea ca ei constituie adesea un ajutor direct al specialistului american.

Sa luam de exmplu un electrician. Munca lui nu poate fi 100% la nivelul calificarii obtinute. El mai are in grija si procurarea sau sortarea materialului de lucru, degajarea si refinisarea spatiului unde lucrase, deversare deseurilor.

Toate acestea le face singur. Daca are un ajutor necalificat, el isi va putea folosi timpul disponibil pentru alte lucrari, sau pentru perfectionarea propriei calificari, care n-ar fi posibila, fara sa fie asistat de un ajutor.

Imbatranirea populatiei

Intreaga lume este preocupata astazi de imbatranirea populatiei, care expune batranii de maine sa nu mai poata fi intretinuti prin resursele create de generatia tanara, din ce in ce mai putina.

Un studiu recent elaborat arata ca, daca s-ar da liber imigratiei din toate tarile dezvoltate, PIB al acestora ar creste cu 150%, suficient pentru a asigura sustinerea generatiei in varsta. Imigrantii fiind prin excelenta tineri, sosirea lor schimba automat raportul privind populatia imbatranita.

Istoria Americii este o istorie a imigrantilor

Trebuie sa recunoastem ca, daca Stateele Unite au ajuns prima putere a lumii, aceasta se datoreaza si faptului ca, de la infiintarea lor si pana in 1921, granitele erau deschise oricui. Irlandezi, olandezi, germani, francezi, scotieni, rusi s-au inghesuit cu totii spre aceasta tara a tuturor libertatilor.

Toti acesti musafiri, apreciati ca nepoftiti, au venit pentru un singur motiv: in cautarea unei vieti mai bune. Erau dispusi sa lucreze din greu, sa nu precupeteasca timp si efort, numai si numai ca sa-si atinga visul.

N-avem niciun motiv sa ne indoim ca visul imigrantului de astazi a ramas acelasi: dorinta de a ajunge la o viata mai buna, muncind mult. Cine ar putea sa se impotriveasca la asa ceva?

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#America imigratie, #SUA imigranti, #populatie imbatranire , #piata muncii