Ziare.com

Tara europeana care ar putea avea cel mai mare salariu minim din lume

Luni, 17 Martie 2014, ora 23:06

   

Tara europeana care ar putea avea cel mai mare salariu minim din lume
Majoritatea locuitorilor din Elvetia sunt de acord cu introducerea unui salariu minim lunar de 4.000 de franci elvetieni, adica 3.290 euro, la cursul zilei, arata rezultatele unui sondaj publicat recent. Daca se aproba, acesta ar deveni cel mai mare salariu minim din lume.

Sondajul arata ca 52% dintre elvetieni sunt de acord cu introducerea salariului minim, in timp ce 42% s-au pronuntat impotriva masurii, iar 6% sunt nehotarati. Masura va fi supusa votului in cadrul unui referendum national programat pentru data de 18 mai 2014.

Sprijinul pentru introducerea salariului minim, care va aduce in buzunarele angajatilor 22 de franci elvetieni pe ora (18,1 euro), a fost mai puternic in zonele vorbitoare de limba franceza, decat in cele de limba germana, scrie The Local.

SGB, formatiunea care a lansat propunerea, sustine ca 330.000 de muncitori din Tara Cantoanelor castiga mai putin de 4.000 de franci pe luna, suma insuficienta pentru a face fata cheltuielilor foarte ridicate.

In luna noiembrie a anului trecut, Neuchatel a devenit primul canton elvetian care a introdus un salariu minim de 19 franci elvetieni (15,6 euro) pe ora in urma votului populatiei, masura urmand sa intre in vigoare din 2015.

Ministrul Economiei, Johann Schneder-Ammann, a avertizat insa ca aceia care ar avea de suferit cel mai mult de pe urma unei asemenea politici ar fi chiar persoanele cu veniturile mai mici, masura amenintand existenta locurilor de munca din micile companii din retail, comert sau agricultura, acestea fiind nevoite sa renunte la o parte dintre angajati pentru a face fata cheltuielilor.

Salariul minim propus de SGB pentru cetatenii elvetieni e de peste doua ori mai mare fata de cele de 8,5 euro din Germania si 6,31 lire sterline din Marea Britanie, ba chiar de rei ori mai mare decat cel din SUA, de 7,25 dolari/ora.

Elvetia nu mai vrea imigranti si cutremura UE - Ce masuri poate lua Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6544 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor