Jobul prin recomandare - Cat de greu e sa fii recrutat?

Vineri, 26 August 2011, ora 19:45
2726 citiri
Jobul prin recomandare - Cat de greu e sa fii recrutat?

Gasirea unui job in perioada de criza economica da batai de cap romanilor, insa, in cazul angajatilor specializati, exista intotdeauna alternativa jobului prin recomandare. In special in vanzari si pentru posturile de management, angajatorii prefera sa "fure" de la concurenta, folosindu-se de retelele sociale, decat sa cheltuiasca cu recrutarea formala.

Experienta profesionala este importanta si pentru ca, de cele mai multe ori, aduce cu sine si contacte importante, care pot fi esentiale pentru gasirea unui nou job - mai precis cunosti pe cineva, care cunoaste pe cineva, care angajazeaza in domeniul tau, iar primul prieten te recomanda pentru job. De multe ori, aceasta recomandare poate avea mai multa greutate, chiar decat CV-ul sau experienta.

"Si la noi se intampla acest lucru des. Sunt cele mai uzuale metode de angajare, pentru ca din punctul de vedere al angajatorului este mult mai usor sa-i vanda jobului noului venit, el are deja informatii despre cum se lucreaza si cat se lucreaza", a declarat, pentru Ziare.com, Daniela Serban, Director de recrutare la Succes TGM.

De cele mai multe ori, recomandarea rezolva problema echilibrului intre angajat si angajator, deoarece angajatul stie la ce se poate astepta, cand vine intr-o companie - cu toate acestea, nici recomandarea nu rezolva chiar toate problemele, explica specialistul in recrutare. Exista mereu greutati de adaptare la program si la cerintele postului.

"Avem niste proiecte europene si avem cursuri gratuite pentru soferi, exista in continuare persoane aflate in cautarea unui loc de munca, insa oamenii se gasesc foarte greu, pentru ca se multumesc cu putin", mai spune Daniela Serban.

Cel mai des, jobul prin recomandare se obtine in companii care activeaza in domeniul vanzarilor, dar si al asigurarilor si la nivel de management. (...) Nu numai pentru recrutarea managerilor, dar si in multilevel marketing si in vanzari se poarta acest lucru. Un bun domeniu mai este cel al asigurarilor, pentru ca oameni de vanzari se gasesc mai greu si cei care vin stiu deja pentru ce sa se pregateasca", adauga Daniela Serban.

Un studiu recent, realizat la Universitatea din Carolina de Nord, arata ca barbatii reusesc mai des sa faca rost de un job prin recomandare, decat femeile. Desi sansele sunt doar cu putin mai mari pentru barbati (cu 12% mai mari) si femeile reusesc, prin capacitatile de comunicare bune, sa-si asigure un job.

"La noi, femeile sunt cele care fac aceste recomandari femeilor. Angajatorul tine cont de caracterul omului, de competente si al aptitudini. Am vazut ca femeile sunt cele mai deschise catre acest tip de recrutare", explica specialistul in HR.

Aceasta sfatuieste ca si angajatorii si angajatii sa aiba o mai mare deschidere catre aceste modalitati de recrutare.

Pentru a maximiza sansele de a obtine un job este util:

- sa plecam de la orice loc de munca inainte sa apara conflicte ireparabile, sa ramanem in relatii bune cu fostul sef si fostii colegi;

- sa nu vorbim de rau persoanele cu care am lucrat in trecut;

- sa mentinem legatura, chiar si minimal, cu fostii colegi sau angajatori, deoarece se pot dovedi legaturi utile in gasirea unui loc de munca;

- sa nu ne ferim de retelele sociale pentru a gasi un job - LinkedIn, Twitter, Facebook, pot fi medii propice pentru a fi recrutat.

Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google Maps vrea sa îi ajute pe utilizatori să găsească cele mai bune locuri din oraș
Google a anunțat recent implementarea unei noi funcții de inteligență artificială în aplicația Google Maps, destinată să transforme modul în care utilizatorii descoperă noi locuri....
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Vești bune pentru șoferii cărora le place să circule pe drumuri de munte: Transapuseana capătă contur. A fost inaugurat un lot de 43 km FOTO
Primul lot din Transapuseana, drumul care traversează Munţii Apuseni, a fost inaugurat vineri, 26 aprilie. Este vorba despre 43 de kilometri de drum judeţean. Vicepreşedintele Consiliului...
#job recomandare, #job recrutare, #oferte munca , #recrutari
Comentarii